fbpx
fitness meester logo

Zweten

zweten

Zweten kan door sommige mensen als erg onprettig worden ervaren. Vooral als je er last van hebt op momenten dat je hier liever niet zweet, zoals in een vergadering of tijdens een date. In dit geval heb je vaak last van plotseling zweten.


Wat is zweten?

Vaak wordt zweten in verband gebracht met een slechte hygiëne. Dat is logisch, want zweet is namelijk geurloos. Te veel zweet of een slechte hygiëne zorgt juist voor de onaangename geur. Veel pubers zweten erg veel in de pubertijd. Daarom is het aan te raden om een goede hygiëne te hebben, om zo onaangename situaties te voorkomen.


De functie van zweten

Zweten heeft verschillende functies. Zo regelt zweten de lichaamstemperatuur. Omgevingstemperatuur of lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je lichaam zichzelf opwarmt. In dat geval zal zweten er voor zorgen dat je lichaam zichzelf afkoelt.

De meeste zweetdruppels zijn zo klein, dat ze meteen verdampen. Hier koelt je lichaam van af, terwijl je er eigenlijk niks van merkt. Dit proces gaat de hele dag door.

Via het zweet worden ook bepaalde lichaamszouten afgevoerd. Dit doet je lichaam om het zoutbalans op peil te houden. Je kunt daarom ook zweten wanneer je het niet warm hebt, zoals bijvoorbeeld in je slaap.


Zweetklieren

We hebben zweetklieren over ons hele lichaam. Je zweet dus niet alleen onder je oksels of op je voorhoofd. Doordat de oksels vaak slecht geventileerd zijn, valt het op deze plek juist extra op wanneer je zweet.

We zweten ongeveer één liter vocht per dag. Wanneer we bezig zijn met een zware inspanning, bij warm weer of wanneer we zenuwachtig zijn valt het juist extra op, omdat we dan net wat meer zweten dan normaal.

Het zweet komt uit de zweetklieren, dit zich in de huid bevinden. Een klier bestaat uit een groep cellen die de stoffen afscheiden. De zweetklier is een van deze soorten klieren, en houd zich bezig met het afvoeren van zweet. Wanneer het zweet wordt afgevoerd, koelt je lichaam zichzelf af.


Overmatig zweten

zweet op voorhoofd

Sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je overmatig zweten door medicatie, of juist omdat je hier nu echter meer aanleg voor hebt.

Overmatig zweten is voor veel mensen een probleem. Vooral wanneer het zweet een onaangename geur heeft.

Tijdens het sporten is het normaal dat je veel zweet. Op deze manier wil het lichaam zichzelf afkoelen. Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor de opwarming van het lichaam.


Wat kun je doen tegen de stinkende geur?

De stinkende geur die zweet met zich mee kan brengen is voor veel mensen onaangenaam. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl en hygiëne te hebben. Zo zorgt een slechte hygiëne (niet genoeg douchen bijvoorbeeld) en ongezonde voeding voor een stinkende geur.

Het is daarom belangrijk om gezond te leven. Eet gezonde voeding, drink voldoende water en beweeg genoeg om minder last te krijgen van een stinkende zweetgeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.