fitness meester logo

Een zware maaltijd voor het slapen is een slecht idee

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Na een prettige nacht begin je weer vol energie aan de dag en kun je lekker gaan sporten of werken. Wist je dat de juiste voeding bijdraagt aan een goede nachtrust? Een zware maaltijd voor het slapen gaan is bijvoorbeeld geen goed idee. Maar wat kan je het beste wel eten? Wij geven je graag tips om ervoor te zorgen dat je beter slaapt en hierdoor overdag goed in je vel zit.


Nadelen van een zware maaltijd

Je kunt beter geen zware maaltijd voor het slapen nemen. Dit komt omdat je spijsvertering, indien je veel of vet eet, ’s nachts flink aan het werk moet. Dit kan ervoor zorgen dat je wakker ligt of minder goed slaapt. Daarbij zal flink eten voor het slapen ook tot gevolg kunnen hebben dat je de dag erna niet meer, maar juist minder energie hebt. Een ongezonde voeding zorgt er namelijk voor dat je niet genoeg energie hebt overdag. Maar het tegenovergestelde is ook waar: als je met honger naar bed gaat, bevordert dit je nachtrust ook niet. Daarom helpen we je graag op weg met gezonde tips.


Andere slechte voedingsmiddelen

Naast een zware maaltijd is het verstandig om ook andere voedingsmiddelen te laten staan. Cafeïne zorgt bijvoorbeeld bij veel mensen voor een slechte nachtrust. Een kopje koffie of een stukje chocolade is dan ook niet verstandig voor het slapen gaan. Cafeïne zit daarnaast onder meer in cola, ijsthee en chocolademelk. Laat deze drankjes dus absoluut staat als je van een goede nachtrust wilt genieten. Alcohol is ook geen goede keuze. Je valt wellicht beter in slaap, maar alcohol zorgt er wel voor dat je minder rustig en diep slaapt. Je zult dus minder uitgerust wakker worden als je voor het slapen alcohol drinkt.

zware maaltijd voor het slapen
Caffeïne zorgt voor een slechte nachtrust

Vermijd nicotine en pikant eten

Ook andere voedings- en genotsmiddelen kunnen de nachtrust verstoren. Nicotine heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op je nachtrust. Als je slecht slaapt, kan stoppen met roken dus een goede oplossing zijn. Bovendien is het eten van pikant en gekruid eten geen goed idee voor het slapen. Hiervan kan je maag namelijk van slag raken, wat zorgt voor maagzuur en oprispingen. Dit zorgt er weer voor dat je minder goed in slaap valt of ’s nachts wakker wordt. Dit soort maaltijden kun je dus beter eerder op de dag eten, bijvoorbeeld tijdens de lunch of aan het begin van de avond.


Wat kan je het beste eten voor het slapen?

Verschillende voedingsstoffen dragen bij aan een goede nachtrust. Zo worden onder meer vitamine D, magnesium en tryptofaan gezien als stoffen die voor en betere nachtrust kunnen zorgen. Het is daarom verstandig dat je genoeg van deze voedingsmiddelen eet. Tryptofaan is een aminozuur, dat je zelf niet kunt aanmaken. Het is dus erg belangrijk dat je dat via je voeding binnenkrijgt. Maar waar zit tryptofaan dan in? Je vindt deze stof bijvoorbeeld in zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, maar ook in kip. Als je liever veganistisch eet voordat je gaat slapen, zijn bananen of walnoten een goede keuze.


Van welk eten slaap je beter?

Er zijn echter ook andere voedingsmiddelen die je slaap kunnen bevorderen. Zo zijn er steeds meer bewijzen dat een tekort aan vitamine D voor problemen met slapen kan zorgen. Ook het binnenkrijgen van vitamine D kan dus bijdragen ook een fijne nachtrust. Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar het is verstandig om dit ook via je voeding binnen te krijgen. Dit is zeker het geval in de winter. Het eten van vette vis is ideaal als je veel vitamine D binnen wilt opnemen. Denk hierbij aan forel, haring, zalm en makreel. Daarnaast zit deze vitamine in vlees en eieren.

zware maaltijd voor het slapen
Wil je beter slapen? Eet dan meer vitamine B!

Nog meer voeding voor een goede nachtrust

Magnesium wordt soms ook gezien als een stof die je kan helpen om beter te slapen. Het eten van magnesiumrijk voedsel kan dus een oplossing zijn. Deze stof zit onder meer in pinda’s, graanproducten, vlees en groenten. Eet bijvoorbeeld wat spinazie, kies voor een volkorenpasta of neem voor het slapengaan een sneetje volkorenbrood met kipfilet. Als je gevarieerd en gezond eet, is het niet nodig om supplementen in te nemen. Dankzij deze voedingsmiddelen krijg je genoeg magnesium binnen en zorg je dat er geen tekort in je lichaam ontstaat. Bij supplementen heb je altijd het risico dat je te veel binnen krijgt.


Eten voor het slapen bij fitness

Als je veel sport, is de juiste voeding essentieel. Van de juiste voeding bouw je namelijk spieren op en zorg je dat je minder vet hebt. Om spieren op te bouwen kun je het beste producten met veel eiwitten eten, die niet te vet zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan magere kwark of kalkoen. Maar ook een banaan is erg goed voor als je veel aan fitness doet. Je krijgt hier genoeg energie van, maar ook veel essentiële voedingsmiddelen, zoals vezels. Andere gezonde snacks voor het slapengaan zijn bijvoorbeeld ongezouten noten en een stuk fruit of groente. Hierdoor krijg je genoeg voedingsmiddelen binnen.


Eten voor het slapen om af te vallen

Als je graag wilt afvallen, is het natuurlijk belangrijk dat je gezond en niet te veel eet. Heb je honger voor het slapen gaan? Kies dan voor lichte en gezonde voedingsmiddelen, zoals snackgroenten, een stuk fruit of een boterham. Hiermee voorkom je dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Een zware maaltijd voor het slapen is namelijk niet goed als je ook wilt afvallen. Het is daarnaast belangrijk dat je veel sport. Als je graag veel spieren wilt opbouwen, zijn eiwitrijke voedingsstoffen essentieel. Je vindt eiwitten in noten, maar ook in vlees en zuivel. Let er bij het kiezen van een product wel op dat er niet te veel vet in zit. Het voordeel van extra spieren is dat je ook in rust meer calorieën verbrandt.


Andere gezonde eetgewoonten

Je weet dat een zware maaltijd voor het slapen niet goed is. Het belangrijkste voor een goede nachtrust is dat je gezond en gevarieerd eet. Je slaapt beter, zit lekker in je vel en je bent gezonder. Naast het eten van veel groenten, fruit en vezels, kan je je ook prettiger voelen wanneer je kleinere maaltijden per dag eet. Je hoeft dus niet drie keer per dag veel te eten, maar je kunt ook zes keer per dag iets minder eten. Let er dan wel op dat je niet kiest voor een ongezonde snack, maar voor een boterham of yoghurt met fruit en noten. Het eten van een kleinere maaltijd kan bijvoorbeeld helpen om je eten makkelijker te verteren.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.