fbpx
fitness meester logo

Zout

zout

Zout is onmisbaar voor het lichaam, al kan het erg schadelijk zijn wanneer we er te veel van binnen krijgen. Zo is al gebleken dat Nederlanders gemiddeld gezien te veel zout binnen krijgen. Maar waarvoor is zout zo belangrijk? En wat gebeurt er als we te veel zout binnen krijgen?


Waar is zout goed voor?

Zout is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Zonder zout zouden veel processen niet uitgevoerd kunnen worden. Het is daarom belangrijk om genoeg zout binnen te krijgen. Echter moet je wel opletten dat je niet te veel zout binnen krijgt, dit is namelijk schadelijk voor het lichaam.

Zout regelt de vochtbalans, speelt een grote rol bij de bloeddruk en zorgt voor de samentrekkingen van de spieren. Maar ook prikkelt zout de zenuwen. Zonder zout zou dit niet gedaan kunnen worden.


Wat als we te veel zout binnen krijgen?

Zout dat ons lichaam binnenkomt wordt door de nieren gefilterd. Hierna komt het in ons bloed terecht. Je kunt raden dat wanneer we te veel zout binnen krijgen, ook het bloedzoutgehalte hoger wordt. De verhouding tussen de vocht en zout raakt vervolgens uit balans. Dit zorgt ervoor dat we dorst krijgen.

De verhouding kan weer n balans komen door extra water te drinken. Zo kan het zout afgevoerd worden via de nieren waarna het wordt uitgeplast.

Maar wanneer je voor een lange termijn te veel zout binnen krijgt, kan dat schadelijk zijn voor het lichaam. Dit zal resulteren in een te hoge bloeddruk. Ook wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot en kan er meer botontkalking en nieraandoeningen ontstaan. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout

Het wordt aanbevolen om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Zout kun je bij ieder voedingsproduct binnenkrijgen. Daarom staat op het etiket van het product altijd vermeld hoeveel zout er in het product zit. Op het etiket staat dit aangegeven als ‘natrium’.

Echter is natrium niet hetzelfde als zout. Zout is namelijk 2,5 keer zo zwaar als natrium, wat betekent dat 1 gram natrium ongeveer 2,5 gram zout is. Om de juiste hoeveelheid zout te berekenen, vermenigvuldig je de natrium door 2,5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.