fitness meester logo

Zenuwstelsel

zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel zorgt ervoor dat we pijn kunnen voelen. Maar het heeft nog veel meer functies. Onder ons zenuwstelsel vallen namelijk alle zenuwen, maar ook de hersenen en ruggenmerg zijn onderdeel van het zenuwstelsel.


De functie van het zenuwstelsel

Wat is de functie van het zenuwstelsel? Je zult er snel achterkomen dat het zenuwstelsel ontzettend belangrijk is. Het heeft namelijk twee belangrijke taken.

Opnemen en verwerken van informatie

Alle informatie die we van onze zenuwen krijgen worden doorgestuurd naar onze hersenen. De zenuwen in onze huid kunnen bijvoorbeeld voelen of iets heet is. Vervolgens wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd, waarna de hersenen een signaal terug sturen.

Aansturen van het lichaam

Dat signaal dat wordt teruggestuurd stuurt het lichaam aan. In bovenstaand geval zouden we bijvoorbeeld onze hand terugtrekken wanneer iets heet is. Zo beschermd het zenuwstelsel ons lichaam tegen verbranding. Alle bewegingen worden vervolgens uitgevoerd door de spieren van ons lichaam.


Delen van het zenuwstelsel

Misschien heb je wel eens gehoord van het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Dit zijn namelijk de twee delen waaruit ons zenuwstelsel bestaat. Beide delen hebben zo hun eigen eigenschappen en functies.

Het perifeer zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit alle losse zenuwen en zenuwbundels. Zij sturen de signalen van de zenuwen naar het centrale zenuwstelsel.

Het perifere zenuwstelsel kunnen we onderverdelen in het animale zenuwstelsel (hiermee neem je bewust waar en kun je zelf je spieren bewegen) en het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel wordt automatisch door ons lichaam gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan de ademhaling, het kloppen van het hart en de stofwisseling.

Lang werd gedacht dat mensen niet in staat waren om het autonome zenuwstelsel te besturen. Echter heeft Wim Hof (ook wel bekend als Ice Man) aangetoond dat mensen in staat zijn het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

Het centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit het ruggenmerg en de hersenen. Signalen die van het perifere zenuwstelsel komen, worden doorgestuurd naar het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel stuurt vervolgens weer een signaal terug naar het perifere zenuwstelsel.

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.