Hoeveel contant geld kun je thuis houden?
Tegenwoordig betalen we meestal met pinpassen of smartphones. Toch is het slim om wat cash bij de hand te hebben voor onverwachte situaties. Helaas mag je niet onbeperkt contant geld thuis bewaren zonder belasting te betalen. Maar wat zijn de regels?
Het belang van contant geld
Er kunnen altijd momenten zijn waarop contant geld handig is. In zijn column benadrukt Patrick Wessels hoe contant geld ons helpt om bewuster met onze uitgaven om te gaan. Verder is het handig bij een storing van de pinautomaat. Volgens het Nibud is het verstandig om minstens 50 euro contant thuis te hebben voor noodgevallen. Soms brengen banken kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Ook zijn er situaties waarin contant betalen minder wenselijk is.
Bedrag dat je belastingvrij thuis mag hebben
Er is geen maximum aan hoeveel contant geld je in Nederland mag hebben. Er is echter wel een limiet aan hoeveel je belastingvrij mag houden. Vanaf 2024 is die limiet 653 euro voor alleenstaanden en 1306 euro voor mensen met een fiscale partner. Dit geldt ook voor de waarde van cadeaubonnen. Als je regelmatig cadeaubonnen ontvangt en deze niet gebruikt, kun je sneller boven de belastingvrije limiet uitkomen.
Aangifte bij de belastingdienst
Het is verstandig om vóór de belastingaangifte te checken of je niet boven het belastingvrije bedrag aan contant geld en cadeaubonnen zit. Blijf je onder de limiet, dan hoef je niets op te geven. Zit je erboven, dan geef je alleen het bedrag boven de belastingvrije voet aan.
Lees verder op de volgende pagina