We worden voortdurend gebombardeerd met dieetproducten die ons vertellen dat afvallen “snel en gemakkelijk” kan met het desbetreffende product. Toch gek, want een groot percentage Nederlanders is nog steeds te zwaar… Als deze dieetproducten afvallen echt snel makkelijk maken, zou je toch verwachten dat de meeste mensen in Nederland niet meer te zwaar zouden zijn.
Fatburners zijn één van die producten. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, hier kom ik later in dit artikel nog even op terug. Maar werken fatburners echt zoals ze beloven te doen? Of blijft het toch weer een belofte die niet waar gemaakt kan worden.
In deze blog vertel ik je na een uitgebreid onderzoek naar fatburners alle feiten en fabels over fatburners + het antwoord op de vraag: ”werken fatburners echt?”.
Hoe werken Fatburners?
Goede fatburners werken doordat ze het metabolisme weten te versnellen en voornamelijk ook de eetlust te onderdrukken. Dit zorgt ervoor dat er een snellere verbranding ontstaat en er minder calorieën genuttigd worden. Klinkt goed, hoor ik je al denken. Toch bevatten de meeste fatburners ingrediënten die niet goed en onvolledig zijn onderzocht en dus weten we eigenlijk nooit zeker of een fatburner de oorzaak is van vetverlies.
Wat we wel zeker weten is dat je om echt vet te verbranden, je toch eerst moeten concentreren op een gezonde eet- en bewegingsstrategie. Een fatburner kan een prima toevoeging zijn, mits deze geen gevaarlijke stoffen bevat.
Werken fatburners zoals ze vertellen je te doen? Nee, ze laten je vetcellen niet op magische wijze verdwijnen. In plaats daarvan kunnen fatburners werken door je op andere manieren te helpen bij het afvallen:
- Je metabolisme verhogen
- De hoeveelheid vet die je lichaam opneemt verminderen
- Je eetlust onderdrukken
Werkende stoffen in Fatburner (met de gevaren)
EPHEDRA
Ephedra is afkomstig van een struikplant. Het wordt al eeuwenlang in China gebruikt voor verkoudheid, koorts, griep, hoofdpijn en neus- en longproblemen.
Echter verbood de FDA de verkoop van supplementen die ephedra-verbindingen bevatten in 2004. Destijds werd het op de markt gebracht voor gewichtsverlies, verbeterde atletische prestaties en meer energie.
De FDA verbood het omdat er weinig bewijs was van de effectiviteit van ephedra, behalve voor gewichtsverlies op korte termijn. Daarnaast was het zeer gevaarlijke verhoogde risico op hartproblemen en beroertes de reden om het product voorgoed te verbieden.
ORLISTAT
Medlineplus legt uit dat Orlistat meestal wordt gebruikt met een voorgeschreven caloriearm en vetarm dieet en trainingsprogramma met als doel mensen te helpen gewicht te verliezen.
Orlistat is een lipaseremmer, dus het voorkomt dat een deel van het vet afkomstige voedingsmiddelen in de darmen worden opgenomen. Het vet dat niet wordt opgenomen, wordt uitgescheiden in de ontlasting. Als gevolg hiervan kunnen er bijwerkingen zijn zoals maagklachten, moeite met het beheersen van de stoelgang en onaangename vlekken op ondergoed.
CAFEÏNE
Cafeïne komt van nature uit voedsel en dranken zoals koffie, thee en chocolade. Het wordt kunstmatig toegevoegd aan energiedrankjes, frisdrank en komt ook voor in de vorm van supplementen. Cafeïne is een bekende vetverbrander omdat het helpt bij het mobiliseren van vet uit weefsel en het metabolisme enigszins kan verhogen omdat het een stimulerend middel is.
Het is echter belangrijk om te erkennen dat het vrijgeven van vetzuren geen gewichtsverlies bevordert, tenzij je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.
Het is waar dat cafeïne de vermindering van gewicht, BMI en lichaamsvet kan bevorderen. Een studie toonde aan dat cafeïne de vetverbranding ongeveer drie keer meer verhoogde bij magere mensen dan bij zwaarlijvige mensen.
Zoals bij elk medicijn, kunnen het lichaam en de hersenen een tolerantie voor cafeïne ontwikkelen. Dus door het veel te gebruiken, zal de werking minder worden. Een ander aspect om te overwegen is dat te veel, of te laat op de dag, de slaap kan beïnvloeden – een belangrijk aspect van gewichtsbeheersing en algehele gezondheid.
GROENE THEE
Groene thee bevat cafeïne, maar ongeveer de helft van wat er in koffie zit. Groene thee heeft ook een antioxidant genaamd catechine. Meer specifiek is aangetoond dat epigallocatechine (EGCG) het metabolisme stimuleert.
Uit een studieoverzicht van PMC bleek dat deelnemers die in de groene theegroep zaten gemiddeld 0,2 tot 3,5 kilogram meer verloren dan mensen in een controlegroep. In de meeste onderzoeken was het gewichtsverlies echter niet af te leiden aan een kopje groene thee, maar echt aan de groene thee extracten.
L-CARNITINE
L-carnitine is een vergelijkbaar aminozuur zoals creatine. Het komt van nature voor in dierlijk voedsel zoals vlees, vis en eieren. Mensen die een veganistisch dieet volgen, hebben moeite om er genoeg van te krijgen en zelf te produceren. Het lichaam kan er op natuurlijke wijze een deel van aanmaken met andere aminozuren, waaronder lysine en methionine, zolang er maar voldoende vitamine C is .
Van L-carnitine wordt gedacht dat het vetzuren in cellen omzet om als energie te gebruiken. Het zorgt er dus bewijs van spreken voor dat vet omgezet word in spier wanneer je veel krachtsport zou doen. Helaas toont de wetenschap aan dat het niet zo makkelijk werkt.
Vanwege veel tegenstrijdige resultaten uit verschillende onderzoeken is het onzeker om te zeggen of L-carnitine zal helpen bij het afvallen of niet.
GECONJUGEERD LINOLZUUR (CLA)
Geconjugeerd linolzuur (CLA) is een vetzuur. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en rundvlees. Het is vervaardigd in supplementvormen en er wordt beweerd dat het vet vermindert en tegelijkertijd de spiermassa en energie verhoogt.
Het American Journal of Clinical Nutrition ontdekte dat een dosis CLA van 3,2 g per dag resulteerde in een bescheiden verlies van lichaamsvet bij mensen. Ze meldden ook dat er geen ernstige bijwerkingen zijn, maar het is aangetoond dat het de markers van ontstekingsziekte en insulineresistentie licht verhoogt, wat verband kan leiden tot diabetes en gewichtstoename.
MIDDELLANGE KETTING TRIGLYCERIDEN
Medium-chain triglyceriden (MCT’s) olie is meestal afkomstig van kokosolie, maar is ook te vinden in palmolie en sommige zuivelproducten. Het is een olie die middellange vetketens bevat. Omdat ze korter zijn, zijn ze gemakkelijker voor je lichaam om te verteren en te gebruiken.
Omdat je lichaam het als directe brandstofbron kan gebruiken, hoeft het niet per se als vet te worden opgeslagen.
MCT’s kunnen worden omgezet in Ketogenen die worden aangemaakt bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Ze zijn recentelijk populair geworden dankzij het keto-dieet, omdat ze je lichaam kunnen helpen in een ketogene toestand te blijven.
Conclusie: werken fatburners echt?
Werken fatburners echt? Fatburners kunnen dus weldegelijk werken! Het is belangrijk dat je goed onderzoekt welke stoffen je gebruikt en de risico’s hierdoor onderdrukt. Vergeet alleen nooit dat een fatburner dus niet letterlijk je vet verbrand zonder dat jij er zelf nog wat voor hoeft te doen. Een fatburner kan een ondersteunend middel zijn om sneller vet te verbranden. Maar je zal dus altijd toch echt zelf vetverbranding op gang moeten helpen middels gezonde voeding een een actieve levensstijl.