fitness meester logo

Welke alcohol is het beste voor de lijn?

Je kent het wel. De zomer komt eraan, jij hebt het hele jaar gewerkt voor dat perfecte lichaam. En je hebt zin in een drankje. Wat ga je dan doen? Ga je overdag minder eten waardoor je ’s avonds toch die lekkere cocktail kunt nemen? Of kun je beter alcoholische drankjes nemen met minder alcohol? Wij vertellen je welke alcohol het beste voor de lijn is.

Welke drankjes zijn het beste voor de lijn?

Laten we, zoals gewoonlijk, beginnen bij het begin. Wat is jouw doel voor jouw fysieke gesteldheid? Wil je afvallen en klaar zijn voor de zomer? Dan raden we je af om alcohol te drinken. Nu we dat geschreven hebben, het volgende: in alcoholische dranken zitten behoorlijk wat calorieën. En dat wil je natuurlijk niet wanneer je aan het afvallen bent.

Verder zorgt alcohol ervoor dat jij op dat moment even geen vet meer kunt verbranden. En ook dat is niet zo handig tijdens het lijnen. Toch? 

Af en toe genieten

Je hebt besloten: je wilt toch af en toe genieten van een drankje. En dat kunnen we ons best voorstellen. Je hebt een drukke week gehad op school of werk, je wilt even ontspannen en genieten van een goed glas wijn. Of een lekker koud biertje.

Mocht je doordeweeks geen alcohol drinken, is het niet verstandig om vervolgens in het weekend de schade in te halen. Jouw lichaam moet dan ineens veel harder werken om alles af te breken, waardoor jouw lichaam geen tijd heeft om het voedsel af te breken. En dus kunnen de kilo’s er zomaar aanvliegen. Zonde als je het ons vraagt.

Bier en intermittent fasting

Licht alcoholische drankjes

Zo’n heerlijke zomerse cocktail. Je hunkert er al heel de week naar. Lekker op het strand, genieten met jouw vrienden en vriendinnen. Klinkt best goed, dat moeten we toegeven. Wat we ook graag willen toegeven: cocktails zijn vaak redelijk zoet. En dat betekent dat er veel suikers inzitten. Dat zorgt er weer voor dat jij trek krijgt, waardoor jij iets meer zult eten. En zo heb je twee vliegen in een klap: wel de verkeerde vliegen.

Wat je dan best kunt drinken? Kies bijvoorbeeld voor een glas witte wijn. Of een donkerbruin biertje. Een andere tip? Champagne. Daar zitten ook, in verhouding, redelijk weinig calorieën in. En kun je de show stelen op dat strandfeestje.

Drank met weinig alcohol

Wil je een drankje drinken met minder alcohol? Da’s natuurlijk prima. Hoe minder alcohol, des te beter. Mits je natuurlijk niet direct flessen of kratten achteroverslaat.

Drink je met mate, let dan vooral op de hoeveelheid suikers aanwezig in dat drankje. Dan weet jij namelijk zeker dat je geen eetaanvallen krijgt en je jezelf enigszins kunt beheersen. 

Eten voordat je gaat drinken

Klinkt redelijk logisch, dat je iets moet eten voordat je gaat drinken. Sommigen zullen zeggen dat je juist minder moet eten, zodat je extra calorieën weg kunt drinken. Da’s toch niet helemaal waar: je kunt het beste gezond eten voordat je een aantal drankjes nuttigt.

Jouw bloedsuikerspiegel zal na een paar drankjes flink omhooggaan, waardoor de kans groot is dat jij je gaat volproppen met chips of nootjes. Herkenbaar? Eet daarom van tevoren zo gezond mogelijk, waarbij je let op groenten en natuurlijk eiwitten. Dan heb jij een prima basis om de avond door te komen. 

Bitterballen en intermittent fasting

Van welke alcohol word je niet dik?

Een van de meest gestelde vragen. Denken we. Van welke alcohol je niet dik wordt. En we willen dat fabeltje gelijk de wereld uit helpen: niet drinken is beter voor je. Althans, geen alcoholische drankjes, dan.

Wil je toch iets kunnen drinken, kies dan voor champagne of witte wijn. Geen liefhebber van de druif? Ga dan voor wodka in combinatie met spuitwater of een goede gin-tonic. En natuurlijk kies je de tonic zonder (toegevoegde) suikers. 

Alcohol en suikers

We hebben het al even aangekaart. Maar willen toch dat je er nog even extra bij stilstaat. Suikers zijn niet zo goed voor je. Je krijgt er meer trek van. Dat is de reden waarom je nooit kunt stoppen met het eten van snoep, chocola of chips. Daarom raden we je aan om een drankje te drinken met zo min mogelijk suikers.

Mix je wodka of gin? Zorg dan dat je kiest voor frisdranken met weinig suikers. En laat je niet verleiden tot een heerlijke Long Island Ice Tea: zomaar 500 calorieën wat jij weg staat te drinken. En da’s best veel.

Alcohol drinken

Welke alcohol is dan het minst schadelijk?

Nou, dat zou zomaar een verrassing kunnen zijn. Denken we. Wij hadden het namelijk ook niet verwacht. Je kunt namelijk het beste cava of champagne drinken. Daar zitten ongeveer 60 tot 70 calorieën in. Natuurlijk drink je geen vier flessen leeg, maar mocht je toch iets willen nuttigen: doe dat dan op een chique manier. En drink een glaasje champagne. Maak je meteen indruk op jouw toekomstige partner. 

Intermittent Fasting en alcohol

We schreven al eens eerder over intermittent fasting. Om je geheugen op te frissen: daarmee zorg je voor een calorietekort terwijl je gedeeltelijk aan het vasten bent. Je eet bijvoorbeeld niets tussen 20.00 uur ’s avonds en 12.00 uur de volgende middag. Zo heb je een mooie balans om minder calorieën in te nemen. Doe je IF in combinatie met alcohol? Pas dan wel op. Je hebt namelijk al minder calorieën in je lichaam, dus de alcoholische drankjes kunnen iets harder aankomen dan normaal. We hebben je gewaarschuwd.

Drinken tijdens het bulken

Als je in een calorieoverschot zit, kun je je meer calorieën veroorloven dan tijdens het afvallen. Je bent tenslotte aan het aankomen. Dat betekent echter niet dat je dan dus ieder weekend tot het gaatje kunt gaan en een flinke kater te krijgen. Tijdens het drinken krijg je trek. En verbrand je even tijdelijk geen vet.

En de ochtend erna? Dan hunker je naar een vette hap, omdat jouw lichaam daarom vraagt na een avondje stevig borrelen. Herkenbaar? Precies. Drink met mate(n). En hou jezelf een beetje in de gaten. 

De gezondste alcoholische drank

Wat is het gezondste drankje? Weten we niet. Althans, we weten het wel: dat is namelijk water. Maar als jij lekker op het strand bent met je vrienden, wil je natuurlijk ook een koud biertje drinken. Of die heerlijke cocktail. Begrijpen we heus wel, hoor. Het drankje met de minste calorieën is en blijft cava. Of champagne. Als je daar niet zo van houdt, kun je het beste wodka drinken met spuitwater. Dus zo min mogelijk suiker en dus calorieën. Deze ‘cocktail’ wordt ook wel de skinny bitch genoemd. En nu snap je waarom.

Bij Fitness Meester doen we ons uiterste best. Om jou te voorzien van de juiste informatie. En relevante onderwerpen. Hebben we toch een onderwerp gemist? Laat het ons dan vooral weten. Vinden we leuk. Alleen met jullie hulp kunnen we ons platform verbeteren. Mail ons gewoon even via info@fitnessmeester.nl en wij gaan direct op onderzoek uit. 

Picture of Michelle
Michelle
Sinds jongs af aan ben ik een grote sportfanaat. Dat was de reden dat ik ook een studie sport en voeding heb afgerond. Hopelijk kan ik op deze manier zo veel mogelijk mensen inspireren om bezig te zijn met sport en voeding.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.