fitness meester logo

Wees voorbereid: Dit zomerse weer wordt heter dan ooit

Een vaak voorkomende vraag is: ‘Wat voor zomer staat ons te wachten?’ Natuurlijk heeft dit betrekking op het weer. Hoewel niemand het met honderd procent zekerheid kan zeggen, proberen de meteorologen toch een prognose te geven. Wordt het heet? Nat? Voor beide vragen kunnen we voorlopig voorzichtig ‘ja’ zeggen. Het lijkt er in ieder geval op dat het nog even blijft regenen.

Volgens de weerexperts van Weeronline mogen we waarschijnlijk een warme en wisselvallige zomer verwachten. Dit kan betekenen dat een goede nachtrust moeilijker te krijgen is wanneer de echte hitte toeslaat. Bovendien slapen we sowieso al minder in de zomer, zoals je hier kunt lezen. Hoewel de extreem natte lente een beetje afneemt, blijft het weer variabel. De kans op zomerse hitte is groter dan normaal, maar ook regenbuien en onweer zullen regelmatig voorkomen. Dit blijkt uit seizoensmodelanalyses van Weeronline en andere factoren die deze zomer in overweging worden genomen.

Nuancering

Net als bij Metro, kan ook Weeronline geen harde garanties geven en zij benadrukken hierbij een belangrijke kanttekening. Jaco van Wezel legt uit: “De betrouwbaarheid van seizoensmodellen is beperkt.” Het weer is namelijk erg wispelturig. “Maand- en seizoensvoorspellingen zijn ongeveer 60 procent van de tijd juist. Ter vergelijking: de verwachtingen voor vijf dagen vooruit kloppen 90 procent van de tijd.”

Seizoensvoorspellingen voor het begin van de zomer zijn natuurlijk betrouwbaarder dan voor de laatste maand. Van Wezel voegt daaraan toe: “Seizoensmodellen geven alleen een algemene trend voor maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag. Zelfs in een doorgaans warme maand kan er een koele week tussen zitten, en andersom.”

Slotsom

Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen hoe de zomer zal verlopen, kunnen we ons voorbereiden op een mix van warmte en wisselvalligheid. Regen- en onweersbuien zullen waarschijnlijk een constante factor blijven, ondanks de verhoogde kans op zomerse temperaturen. Het weer blijft, zoals altijd, onvoorspelbaar en we zullen ermee moeten omgaan zoals het zich aandient.

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.