fitness meester logo

Wat eten als je ziek bent? Zo kom je van je verkoudheid af!

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren: je voelt je minder lekker. Dan denk je: wat moet ik eten als ik zien ben? We vertellen je alle ins en outs. Inclusief gratis tips waardoor jij weer snel de oude bent. Dat wil je toch? Zo ben je weer snel aangesterkt waardoor je jouw verkoudheid of griep snel vaarwel kunt zeggen.

Eten als je verkouden bent

Het is zo herkenbaar, en toch zo vervelend. Althans, dat vinden wij. Mensen om je heen zijn of worden verkouden. Dan is het een kwestie van tijd totdat jij ook verkouden wordt. Toch? Nou, niet helemaal. Dat hangt natuurlijk af van jouw weerstand.

En of je vatbaar bent voor een griepje. In de afgelopen periode is natuurlijk een griep duidelijk naar voren gekomen: daar gaan we het gelukkig niet over hebben. Wat we wel gaan bespreken? Wat je het beste kunt eten wanneer je verkouden bent. 

Drinken tijdens verkoudheid

Laten we beginnen met het makkelijkste: water. Je kunt het niet eten, dat weten we ook wel. Maar zorg dat je (altijd overigens) voldoende water binnenkrijgt. Een liter of 2 per dag moet te doen zijn. Water transporteert namelijk zowel voedingsstoffen als afvalstoffen. En tijdens jouw griepje moet je natuurlijk zo snel mogelijk van die afvalstoffen af.

Wil je een stapje verder gaan? Drink dan kokoswater. Daar zitten belangrijke mineralen in die jij hard nodig kunt hebben om aan te sterken. Heb je last van je keel? Dan kun je het best warme dranken nemen. En dan geen koffie, maar juist thee. Met zo min mogelijk cafeïne en een scheutje honing om te verzachten. Wel zo fijn.

gemberthee

Eten tijdens de griep

Dan, terug naar dat eten. Je wilt jouw lichaam voldoende voedingsstoffen geven om te kunnen herstellen, maar ook niet al te veel moeite hoeven doen voor een maaltijd. Daar heb je toch geen zin in.

Daarom kun je gemakkelijk een soepje maken. En dan het liefst op basis van bouillon. Voeg zoveel mogelijk groenten toe om extra vitaminen binnen te krijgen. Dan, misschien wel een verrassing: als sporter eet je natuurlijk al gezond. En let je op de inname van eiwitten. Da’s geen verrassing.

Maar wat wel een verrassing is: Griekse yoghurt eten wanneer je ziek bent. Griekse yoghurt bevat namelijk probiotica: dit helpt tegen darmklachten en verhoogt jouw weerstand. 

Aansterken na griep: wat te eten?

Je bent jouw griepje bijna de baas. En dat betekent dat je weer bezig bent met aansterken. Gelukkig! De regel voor aansterken is best simpel, om eerlijk te zijn. Je kunt weer rustig op gaan bouwen met bewegen, eiwitten innemen en natuurlijk voldoende water drinken.

In principe is het makkelijk om aan te sterken: je eet voldoende groente en fruit, zorgt voor een goede nachtrust en je begint weer met sporten, op wat voor manier dan ook. Heftige krachttraining raden we nog even af, maar af en toe een rondje lopen kan geen kwaad. 

Avondeten: wat kies jij?

We kennen het allemaal, je voelt je niet helemaal 100% en je hebt ook geen zin om veel moeite te doen in de keuken. Wat ga je dan kiezen voor jouw heerlijke avondmaal? De meesten van ons zullen kiezen voor iets makkelijks. Of iets bestellen zodat je niet hoeft te koken. En dat begrijpen we echt wel.

Helaas heb je met thuisbezorgd eten vaak minder grip op de mineralen en vitaminen in je voeding. En dat is juist tijdens jouw ziekte belangrijk: voldoende vitaminen en de juiste mineralen om jezelf een boost te kunnen geven. En het liefst weinig suikers zodat jouw lever geen overuren hoeft te draaien. 

Comfortfood of kippensoep

Je ligt op de bank met een dekentje. Misschien een beetje koorts. Je stem verdwijnt af en toe en je hebt weinig energie. Herkenbaar? Precies, doe lekker rustig aan. Toevallig heb je nog een fles cola in de koelkast staan. En een zakje chips in de kast ernaast. Je slentert naar de keuken, pakt jouw guilty pleasure en je duikt weer op de bank met de zak chips en een groot glas cola.

Plotseling daarna voel je je een stuk beter. Hoe kan dat nou? Allereerst: comfortfood. Je voelt je comfortabel, lekker op je gemak. Je hebt jezelf letterlijk beloond omdat je zo ontzettend ziek bent. En terwijl je dit leest, klinkt het logisch in je hoofd. Maar ook een beetje raar, toch? 

gezonde voeding

Soep: een absolute topper

We weten dat je het liefst die zak chips helemaal opeet, maar we raden je toch aan om een soepje klaar te maken. En dan het liefst met veel groenten erin en op basis van bouillon zodat je weinig natrium binnenkrijgt. Een klassieker van oma’s tips & tricks: kippensoep op basis van bouillon.

Volgens velen heeft kippensoep namelijk een helende werking door het stofje carnosine. Het is een lichaamseigen stof en helpt jouw immuunsysteem om verkoudheid en griep uit je lichaam te werken. Dus, jij mag kiezen. Die zak chips of een kopje kippensoep?

Verkoudheid en pittig voer: doen of niet doen?

Je bent verkouden, je hoort minder en je ruikt minder. Online kun je veel lezen over wat je het beste kunt doen tijdens verkoudheid. Wel of geen pittig eten, neusspray gebruiken. Veel in bed liggen. Of juist bewegen en buiten zijn. Laten we het vooral hebben over dat pittige eten: bij sommigen kan dit uitstekend werken om de holtes te openen.

Door de geur en de smaak kunnen jouw neus, oren en mond weer beter met elkaar communiceren omdat de holtes minder verstopt zullen zijn. Dit is echter geen blijvende oplossing maar een tijdelijke. Misschien wel zo lekker voor het slapen gaan, zodat jij extra goed slaapt en jouw lichaam goed kan herstellen. 

Herstellen van jouw verkoudheid

We willen allemaal dat jij je snel beter voelt. En daarom kun je het beste genoeg water drinken om jouw afvalstoffen te vervoeren. Een andere tip: vitamine C. Vitamine C is geen wondermiddel en is gewoon verkrijgbaar als supplement.

Waarom dit dan zo belangrijk is? Jouw immuunsysteem werkt op basis van witte bloedcellen. Je raadt het misschien al: vitamine C is een belangrijk supplement voor het aanmaken van witte bloedcellen en dus beter voor jouw immuunsysteem. Het voorkomt niet dat je verkouden wordt, maar het kan jouw proces wel versnellen. 

Absoluut niet eten tijdens verkoudheid

We gaan je iets vertellen, wat je natuurlijk allang wist. Maar toch is het voor velen moeilijk om te laten staan: snoep. En dus suikers. Dit wil je absoluut niet eten wanneer je grieperig bent of verkouden bent. Suiker verzwakt je witte bloedcellen en die heb je nodig om jouw immuunsysteem te onderhouden. Net zoals we hierboven schreven over vitamine C. Dus skip de suikers en stap over op vitamine C. Zomaar een gratis tip. 

verkoudheid

Voel jij je vaker dan eens beroerd? Pas dan ook op met pittig eten. Het kan namelijk invloed hebben op je buik, en dat kun je er niet goed bij hebben als je al verkouden bent. Rust lekker uit, stop met je ellendig voelen en zorg voor voldoende water, mineralen en vitaminen. Jouw lichaam ruimt vanzelf alle afvalstoffen op zodat jij je weer beter kunt voelen.

Bij Fitness Meester doen we ons best. Voor jou. Om iedere keer weer interessante artikelen te plaatsen. En om je op de hoogte te houden van de beste supplementen en trainingen. Hebben we een interessant artikel gemist? Laat het ons dan even weten. Dan gaan wij natuurlijk direct aan de slag! 

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.