fitness meester logo

Wat doet pre workout? Lees hier hoe het werkt!

Misschien maak je zelf wel een gebruik van pre-workout. Of denk je er aan op het te gaan gebruiken. Maar wat doet pre workout? Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die precies weten wat pre workout doet, en hoe het werkt. Terwijl ze het wel gebruiken. Daarom leggen wij je vandaag uit wat pre workout doet en wat de voor- en nadelen zijn.


Wat is pre workout?

Pre workout is een sportsupplement, net als whey, BCAA en creatine. In Nederland is het legaal om pre-workout te bezitten en te gebruiken. Het wordt vaak gebruikt door krachtsporters. Zij gebruiken pre-workout voordat ze beginnen aan een training, om zo meer energie, focus en kracht tijdens de training te hebben. Dit allemaal om zo veel mogelijk spiergroei te stimuleren.

Wanneer je pre-workout koopt, krijg je dit altijd in poedervorm. Het poeder is in verschillende smaken te verkrijgen. Over het algemeen is iedereen het er over eens dat pre-workout erg chemisch smaakt. Je hoeft dus geen lekker drankje te verwachten.

Het is de bedoeling dat je het poeder vervolgens zelf mixt met water. Nadat je het goed hebt gemixt, kun je de pre-workout opdrinken. Het duurt daarna ongeveer 20 minuten voordat het werkt. Je zult dan ook wat van de effecten merken. De meeste mensen ervaren een lichte tinteling door hun lichaam, en krijgen een kriebelig gevoel in hun buik. Dit wordt gevolgd door een overvloed aan energie en focus.

Wat zit er in pre workout?

Ieder merk voegt zijn eigen ingrediënten aan pre workout toe. Daardoor verschilt het per merk wat er in pre workout zit. Over het algemeen zitten de volgende bestanddelen in pre workout:

  • Creatine: de creatine zorgt voor extra kracht aan het begin van de oefening en voor sneller herstel van de spieren.
  • Cafeïne: de energie die je van pre workout krijgt, komt door de cafeïne die wordt toegevoegd.
  • Taurine: de taurine in pre workout zorgt voor extra kracht en een langer uithoudingsvermogen.
  • Aminozuren: er zitten verschillende aminozuren in pre workout, welke zorgen voor sneller spierherstel, minder verzuring en meer energie.

Wat doet pre workout?

Je weet nu wat pre workout is, maar wat doet pre workout? Veel mensen die pre workout nemen, weten niet precies wat pre workout daadwerkelijk doet. Ze zijn bekend met de effecten, en daar houdt het dan ook op.

De stoffen in pre workout geven het lichaam extra energie. Deze energie kun je gebruiken om extra hard te kunnen trainen. Naast dat je extra energie krijgt, zul je ook meer focus ervaren. Hierdoor kun je jezelf tijdens een training veel beter focussen op waar je mee bezig bent. Dat zorgt ervoor dat je een training langer kunt volhouden. De energie en focus die je van pre-workout krijgt, zal de spiergroei stimuleren stimuleren.

Naast de lichamelijke effecten, heeft pre workout ook een psychologische werking. Je krijgt namelijk het gevoel dat je sterker bent dan je daadwerkelijk bent. Ook krijg je meer zin om te gaan trainen. Dit zorgt ervoor dat je harder durft te trainen, waardoor jouw spieren nog eens extra gestimuleerd worden om te groeien.

Hoe lang werkt pre-workout?

De hoeveelheid pre-workout die je neemt, bepaalt hoe lang pre-workout werkt. Gemiddeld genomen werkt pre-workout ongeveer 1 tot 2 uur. Echter kun je nog langer last hebben van de nadelen van pre-workout.

De cafeïne die in pre-workout zit, kan ervoor zorgen dat je in de avond moeilijk kunt slapen. Het is dus beter om in de avond geen pre-workout te nemen, of in ieder geval te kiezen van pre-workout zonder cafeïne.


Is pre-workout slecht om te gebruiken?

Er zijn ook mensen die beweren dat pre-workout slecht is. Zo zou het ongezond zijn voor lichaam en geest. Dit komt vooral omdat veel fabrikanten in het verleden fouten hebben gemaakt. Zo bleek dat er verboden stoffen in de pre-workout zat, zonder dat ze dit hadden vermeld op de verpakking of ingrediëntenlijst.

Wanneer je pre-workout bij webshops als Body & Fit, MyProtein of Clean Nutrition koopt, kun je ervan uitgaan dat er geen verboden middelen in zitten.

Echter zijn er nog steeds mensen die soms slechte ervaringen overhouden met pre workout. Daarom kun je het best voor jezelf beslissen hoe je jezelf voelt bij het gebruik van pre-workout. Mocht je het gebruik van pre-workout niet fijn vinden, kun je hier vanaf stappen.

De meeste slechte ervaringen worden opgedaan wanneer te veel pre-workout wordt genomen. Je kunt dan last krijgen van tintelingen. Dat is een teken dat je te veel pre-workout hebt genomen, en je in de toekomst wat minder moet nemen.

Pre-workout nadelen

Het kan zijn dat pre-workout nadelen voor jou heeft. Dit verschilt echter per persoon. Zoals gezegd, zou pre-workout tintelingen kunnen veroorzaken. Dit kan als onprettig en nadelig worden ervaren. Maar ook de cafeïne in pre-workout kan ervoor zorgen dat je ’s avonds moeilijk in slaap komt.

Pre-workout kent ook nog de volgende nadelen:

  • Het is redelijk duur
  • Om hetzelfde effect te krijgen, heb je steeds meer nodig
  • Pre-workout kan verslavend zijn
  • Na een training ben je vaak erg moe. Dit komt doordat je tijdens een training extra veel energie hebt, en je na de training al je energie hebt verbruikt.

Wanneer starten met pre-workout?

Het is niet per se nodig om pre workout te gebruiken wanneer je aan krachtsport doet. Er zijn meer mensen die het niet gebruiken, dan mensen die het wel gebruiken. Dit komt doordat de nadelen voor veel mensen niet opwegen tegen de positieve werking van pre workout.

Wanneer je het gevoel hebt tijdens je training energie te missen, of juist sneller je spieren wilt laten groeien, kun je ervoor kiezen op pre-workout te gebruken. Het is echter aan te raden om nog geen pre workout te gebruiken wanneer je net begint met trainen. Het is veel beter om je lichaam te kennen zonder dat je gebruik maakt van sportsupplementen. Vervolgens kun je verschillende supplementen uitproberen. Zo weet je wat voor jou werkt, en wat niet werkt.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.