fitness meester logo

Warme Maaltijden Overdag of in de Avond: Wat is Gezonder?

De eetgewoontes zijn door de jaren heen aanzienlijk geëvolueerd. Terwijl het vroeger gebruikelijk was om de belangrijkste maaltijd van de dag rond het middaguur te nuttigen, geven veel mensen in westerse culturen nu de voorkeur aan een avondmaaltijd met warme gerechten als hoogtepunt. Desondanks lijkt het erop dat het oude gebruik van een warme lunch wellicht gunstig kan zijn voor onze gezondheid.

De voordelen van een warme lunch

Een warme hoofdmaaltijd tijdens de middaguren kan diverse voordelen bieden voor je gezondheid, en dit kan worden verklaard om verschillende redenen. Zelfbereide gerechten bevatten doorgaans minder suiker dan kant-en-klare broodjes en warme gerechten zoals groenten, kip, vis of granen zitten vaak boordevol voedingsstoffen die je langer verzadigd houden.

De vertering van dergelijke voedzame maaltijden kost je maag en darmen meer tijd, waardoor je een langer verzadigd gevoel ervaart en de drang om te snacken vermindert. Bovendien vereist een warme lunch dat je de tijd neemt om rustig te eten, wat kan leiden tot meer bewustzijn over wat je consumeert. Het snel naar binnen werken van voedsel achter je bureau is geen optie bij een warme maaltijd, wat kan helpen overeten te voorkomen.

Wat is nu verstandiger?

Een stevige maaltijd rond het middaguur of toch ’s avonds een smakelijke maaltijd serveren? We zullen dit nader onderzoeken! Onderzoek suggereert dat je metabolisme meer baat heeft bij een warme lunch dan bij het avondeten. Nadat een licht maar voedzaam ontbijt de spijsvertering heeft gestimuleerd, bereikt deze zijn hoogtepunt rond lunchtijd. Het nuttigen van een warme maaltijd op dit moment kan leiden tot een aangenamer gevoel zonder het zware gevoel in je maag na het eten.

De timing van je maaltijden en je bloedsuikerspiegel Een studie aan de Universiteit van Illinois in Chicago heeft aangetoond dat het consumeren van veel calorieën in de avond kan leiden tot een verminderde controle over je bloedsuikerspiegel, wat het risico op insulineresistentie en gewichtstoename vergroot. ’s Avonds zijn de meeste mensen doorgaans minder actief, wat het eten van grote hoeveelheden minder gunstig maakt. Een overmaat aan calorieën kan de bloedsuikerspiegel verhogen en tot vetopslag leiden. Het kan wellicht verstandiger zijn om de hoofdbulk van je calorieën eerder op de dag te consumeren. Idealiter begin je de dag met een bescheiden ontbijt, gevolgd door een stevige lunch en sluit je af met een lichtere avondmaaltijd.

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.