Intermittent fasting is razend populair! Het wordt gezien als een gezonde manier van afvallen. Veel mensen zweren erbij dat dit de beste manier is om in een korte periode veel vet te verliezen. Het zou je metabolisme een stimulans geven (wat weer zorgt voor een betere vetverbranding), verlaagt de kans op diabetes type II en verbetert de hersenfunctie. Heel leuk, maar je voelt jezelf soms wel slap, doordat je al een tijdje niks meer hebt gegeten. Dus, wanneer kun je dan het beste sporten bij intermittent fasting?
Dit is intermittent fasting
In Nederland wordt intermittent fasting ook nog wel eens periodiek vasten genoemd. Zoals de naam het al zegt, betekent intermittent fasting dat je voor een bepaalde tijd aan het vasten bent. De overige tijd mag je eten. Het doel van intermittent fasting is dat je hier extra vet mee verbrand, omdat je minder tijd per dag besteed aan het consumeren van calorieën.
Er zijn verschillende schema’s die je kunt volgen wanneer je gaat beginnen met intermittent fasting. Het meest gebruikte schema heet het ’16/8 schema’, waarbij men binnen een tijdsbestek van 8 uur eet. De overige 16 uur is men bezig met vasten. Meestal eet men alleen tussen 12.00 uur en 19.00 uur bij het 16/8 schema. Je slaat dus eigenlijk het ontbijt en de late-night snacks over.
LEES OOK: Intermittent Fasting: uitleg voor beginners
In de uren dat je bezig bent met vasten, mag je geen calorieën binnen krijgen. Het is wel toegestaan om thee, koffie of water te drinken, omdat hier geen calorieën in zitten.
Het succes bij intermittent fasting zit hem in het verbieden van eten buiten een bepaalde tijd. Door met jezelf af te spreken dat je niks eet tussen bijvoorbeeld 19.00 en 12.00, kun je ook niet in de verleiding komen om toch nog iets te nemen. Het is duidelijk voor jezelf dat je alleen eet tussen 12.00 en 19.00, en niet buiten deze tijd.
De voordelen van intermittent fasting
Intermittent fasting brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat je sneller vet verbrand dan bij een dieet, onder andere doordat intermittent fasting eerder een lifestyle dan een dieet is. Het is ook bewezen dat het de kans op diabetes type II vermindert.
De resultaten van een aantal onderzoeken tonen aan dat intermittent fasting de hersenfunctie zou verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker zou verlagen. Deze onderzoeken zijn echter nog niet volledig betrouwbaar en staan nog in hun kinderschoenen.
Er zijn dus een groot aantal voordelen dat intermittent fasting met zich mee brengt. Deze voordelen kunnen door iedereen anders ervaren worden en zijn dus niet voor iedereen hetzelfde. Kijk dus altijd zelf goed naar je lichaam wanneer je aan intermittent fasting begint, en raadpleeg indien nodig een arts.
Intermittent fasting en sporten op een lege maag
Al eerder hebben wij een artikel geschreven over fitnessen zonder ontbijt. Hierin legden wij uit of het verstandig is om te sporten op een lege maag. Er is in 2018 namelijk een onderzoek gedaan op de Universiteit van Bath, waarbij 12 mannen zijn getest op hoeveel calorieën ze verbranden tijdens het sporten op een lege maag. De andere helft van de mannen had wel een ontbijt gegeten.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mannen die wel een ontbijt op hadden meer calorieën verbrande dan de mannen die géén ontbijt hadden gegeten. Het lichaam heeft namelijk energie nodig om koolhydraten te kunnen verbranden. Opvallend was dat uit dit onderzoek ook bleek dat het lichaam na de workout meer vet verbrande wanneer er een ontbijt genuttigd werd.
Je zou hieruit dus kunnen stellen dat, wanneer je tijdens het sporten, meer calorieën wilt verbranden, je het beste van te voren kunt eten. Dit is in tegenstelling met wat veel mensen denken. Het klinkt logisch dat wanneer je gaat sporten zonder te eten, je meer vet verbrand. Toch wijst onderzoek anders uit!
Waarom je minder presteert met sporten op een lege maag
Wanneer je gaat sporten op een lege maag, zul je merken dat je een minder sterke sportprestatie kunt neerzetten. Krachtsporters zullen bijvoorbeeld met minder gewicht kunnen trainen en de training eerder moeten afbreken, en duursporters zullen het waarschijnlijk niet zo lang vol houden.
Dit is erg normaal. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen presteren. Door te gaan sporten op een lege maag, heeft je lichaam niet genoeg energie.
Wanneer je lichaam geen energie uit eten kan halen, gaat je lichaam over tot het verbranden van vet of spieren. Het is echter niet zo dat je meer vet verbrand door te sporten op een lege maag; dit is een fabel.
Hoe stimuleer je spierbehoud?
Je kunt je lichaam stimuleren om vet te verbranden in plaats van spieren. Dit doe je door voldoende eiwitten te eten. Eiwitten behouden de spieren waardoor het lichaam aangestuurd wordt op vet verbranding.
Wil je berekenen hoeveel eiwitten je minimaal nodig hebt om het verbranden van spieren tegen te gaan? Daar is een makkelijke formule voor:
Aantal gram eiwit = lichaamsgewicht x 2
Wanneer je het beste kunt sporten bij intermittent fasting
Intermittent fasting zorgt ervoor dat je op bepaalde momenten van de dag een lege maag hebt, waardoor je ook weinig energie hebt. Het is dan aan te raden om te gaan sporten wanneer je eet-periode net is afgelopen. Zo kun je tijdens het sporten gebruik maken van alle energie die je die dag hebt opgenomen.
LEES OOK: Fitbike Race Magnetic Home Review
Stel dat je het 16/8 schema volgt, en een eetperiode hebt van 12.00 tot 20.00 uur. In dit geval is het verstandig om rond 19.30 je laatste maaltijd te eten, en om na 20.00 te gaan sporten. In dit geval kun je al het eten van de dag gebruiken als energie tijdens het sporten, waardoor je maximaal kunt presteren.
Naast dat je maximaal kunt presteren, zal dat ook nog eens een boost geven aan je metabolisme. Dit betekent dat je lichaam uiteindelijk meer vet zal verbranden dan wanneer je zou sporten op een lege maag.
Nu je weet wanneer je het beste kunt sporten bij intermittent fasting, zijn wij erg benieuwd of je ons advies volgt en hoe je dit ervaart. Wil je ons dit laten weten, of heb je vragen? Laat dan een reactie achter.
16 reacties
Goede morgen Peter, wat als je altijd in de ochtend sport ? Ik sport rond 10 uur maar wil 11/ 19 doen nu moet ik met een lege maag sporten ?.
Ben benieuwd naar je antwoord/ advies. Gr Tessa
Hi Tessa,
Bedankt voor je vraag. Wanneer je toch graag in de ochtend sport, kun je dat gewoon doen. Zorg er dan wel voor dat je om 11 uur extra veel eiwitten en langzame koolhydraten eet, zodat je lichaam zichzelf weer kan aansterken. Doe je dat al?
Hi Peter,
Ik heb een vraagje als je intermitting fasting doet. Stop met eten na 19:30 en 20:00 gaat sporten. Na het sporten moet je toch proteine innemen binnen 2 uurtjes maar dan mag je niet meer eten omdat het 20:00 uur is geweest…
Hoe zit dat?
Groet!
Hey Isabel,
Je kunt er in dat geval voor kiezen om van te voren extra eiwitten te eten. Het is niet zo dat je altijd na het sporten eiwitten nodig hebt. Vooral wanneer je eiwitten in de vorm van voeding binnen krijgt, duurt het nog enige tijd voordat deze zijn afgebroken. Eet dus rond 19.30 nog wat extra eiwitten, dan kan je lichaam deze tijdens en na het sporten opnemen!
Groetjes,
Peter
Dag Peter
Ik zou ook graag starten met het IF.
Doe aan wielrennen, gem. 3/week tamelijk intensief en lange duur. Varieert tussen de 2 en 5 uren op de fiets en vaak in de heuveltjes. Mijn lichaam vraagt tijdens deze duursport ook koolhydraten. Nuchter sporten kan hier echt niet.
Ik zou graag ça 3kg willen verliezen maar vooral mijn gewicht stabiel houden daarna..
Is het dieet combineerbaar met mijn sport? Fiets al 20jr, dus wel goed gewend aan lange duur- en intervaltraining.
Gr Sabine
Hallo Sandrine,
Dat is zeker mogelijk! Zorg er dan wel voor dat je gaat fietsen na een flinke maaltijd. Fiets je in de ochtend? Dan kun je bijvoorbeeld eten tussen 9 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds. Je hoeft niet altijd de 8 uur aan te houden. Wanneer dat simpelweg niet past binnen je leven, mag je dit gewoon veranderen.
Fiets je in de middag of avond? Dan kun je het 8/16-schema aanhouden. IF combineren met sporten is goed mogelijk, dat doe ik ook, maar eet wel goed voordat je gaat sporten. Helemaal bij duursport is dat erg belangrijk.
Beste,
Ik zit ook een beetje in de knoop met het sporten in de ochtend.
Ik vast van 12-19u
Ik doe ´s avonds krachttraining dus dan kan ik daarvoor een eiwitshake drinken (rond 19u en daarna sporten).
Maar ik doe ook 2x lopen in de week om 8u in de ochtend dat is 1x intervaltraining lopen en 1x lange duur lopen.
Mag je het schema ook enkel de loopdagen aanpassen naar bevoordeeld 10-18u en dan de andere dagen weer 12-19u of is het beste dat je iedere dag dezelfde uren aan gaat houden?
Groetjes
Hoi Valerie,
Begrijpelijk! Je kunt je eetschema op trainingsdagen best aanpassen als dat beter uitkomt met het sporten. Wanneer dit om een aantal uur gaat, zal dat niet ten nadele zijn van de voordelen die intermittent fasting met zich meebrengt. Succes!
Hallo Peter,
Ik heb mij verdiept in het intermittent fasting.
De 16/8 spreekt mij aan van 12 tot 8
Zelf sport ik altijd om 7 uur s’ochtend tot half 9.
Is het dan niet dat het te lang duurt voordat het 12 uur is om dan te kunnen gaan eten?
Of kan dat geen kwaad?
Ik ben benieuwd naar je antwoord 😀
Groetjes
Hey Lydia,
Dat kan in eerste instantie geen kwaad. Let er goed op hoe jouw lichaam zich hierbij voelt. Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten zodat je genoeg vocht binnen krijgt. Om 12 uur kun je vervolgens een flinke maaltijd eten.
Merk je dat je liever na het sporten eet? Dan kun je het schema aanpassen en eten tussen 10 uur in de ochtend en 6 uur in de avond.
Groetjes,
Peter
Goedemorgen Peter,
Ik ben zo’n 5 weken geleden met intermittent fasting. Eerste twee weken ma t/m vr 16/8(weekend normaal).
Sinds weken geleden overgestapt naar 4/3, oftewel ma, wo, vr 24 uur vasten. Dit doe ik trouwens van avondeten tot avondeten. Het was even wennen, maar goed te doen. Nou ben ik sinds deze week sporten weer aan het opvoeren naar minimaal 5 keer per week(redelijk pittig met deze warmte moet ik zeggen).
Mijn vraag is de volgende: gisteravond heb ik tot half 19:30 gegeten en ben om 21:30 gaan tennissen. Vanochtend om 07:00 ben ik naar de gym gegaan(krachttraining). Kan ik dit nog wel compenseren met extra eiwitten gisteravond en vanavond? Dit aangezien ik nu de hele dag nog niet “mag” eten.
Hoi Daan,
Goed bezig! Over je vraag: dat is lastig in te schatten. Eiwitten worden vrij snel opgenomen door het lichaam. Je zou daarom in de avond kunnen proberen om langzame koolhydraten te eten. Het duurt vrij lang voordat het lichaam deze heeft opgenomen, en zo zou je er de volgende ochtend nog van kunnen profiteren.
Goedemorgen Peter,
Ik ga niet geheel akkoord met je uitleg over IF ..
Zeker niet over het sporten in je fasting.
Het kan voor sommige misschien zo zijn maar voor mij zeker niet.
Ik doe IF matchapolitan en cleans in mijn fasting.
Ik ben een trail/runner en neem voldoende mijn eiwitten MAAR mijn beste prestaties tot nu komen uit mijn fasting.
Ik praat hier nu niet over mijn vetverbranding. Mijn focus ligt inderdaad beter maar waarom zou ik me leeg of futloos voelen in mijn fasting?
Dan lijkt het me dat je IF verkeerd aanpakt.
Groetjes B
Hey Bart,
Bedankt voor je reactie. De werking van intermittent fasting is voor iedereen anders. Ook in combinatie met sporten ervaart iedereen IF op een andere manier; ieder lichaam is immers uniek. Veel mensen die net beginnen met intermittent fasting kunnen zich erg leeg of futloos voelen wanneer ze in de ochtend gaan sporten zonder ontbijt. Zodra je IF onder de knie krijgt, leer je ook hoe je jouw lichaam hier mee kunt laten omgaan, zoals het jou gelukkig al is gelukt!
Vind het ook lastig mijn lijf vind het prettig nog proteïne binnen te krijgen zeker na lange afstanden hardlopen halve marathon ofzo of intensieve trainingen van anderhalf uur hoe moet dat dan
Goedemorgen,
Ik heb even een vraagje ik doe aan spinning 4 keer per week 90 min en 2 keer krachttraining.
Hoe vaak kan ik dan 16/8 versie doen ik wil namelijk nog een aantal kilo’s gewicht verliezen ongeveer 5-7 kg.
Ik sport altijd gelijk uit mijn werk helaas kan ik niet om 8 uur pas sporten. Is het handig om toch een eetschema te laten maken?
Ik heb namelijk ook een langzaam werken de schildklier.
Ik hoor het graag.
Alvast bedankt!