Wanneer jij het best kunt sporten bij intermittent fasting

Sporten

Intermittent fasting is razend populair! Het wordt gezien als een gezonde manier van afvallen. Veel mensen zweren erbij dat dit de beste manier is om in een korte periode veel vet te verliezen. Het zou je metabolisme een stimulans geven (wat weer zorgt voor een betere vetverbranding), verlaagt de kans op diabetes type II en verbetert de hersenfunctie. Heel leuk, maar je voelt jezelf soms wel slap, doordat je al een tijdje niks meer hebt gegeten. Dus, wanneer kun je dan het beste sporten bij intermittent fasting?


Dit is intermittent fasting

In Nederland wordt intermittent fasting ook nog wel eens periodiek vasten genoemd. Zoals de naam het al zegt, betekent intermittent fasting dat je voor een bepaalde tijd aan het vasten bent. De overige tijd mag je eten. Het doel van intermittent fasting is dat je hier extra vet mee verbrand, omdat je minder tijd per dag besteed aan het consumeren van calorieën.

Er zijn verschillende schema’s die je kunt volgen wanneer je gaat beginnen met intermittent fasting. Het meest gebruikte schema heet het ’16/8 schema’, waarbij men binnen een tijdsbestek van 8 uur eet. De overige 16 uur is men bezig met vasten. Meestal eet men alleen tussen 12.00 uur en 19.00 uur bij het 16/8 schema. Je slaat dus eigenlijk het ontbijt en de late-night snacks over.

LEES OOK: Intermittent Fasting: uitleg voor beginners

In de uren dat je bezig bent met vasten, mag je geen calorieën binnen krijgen. Het is wel toegestaan om thee, koffie of water te drinken, omdat hier geen calorieën in zitten.

Intermittent Fasting
Wanneer sporten bij intermittent fasting?

Het succes bij intermittent fasting zit hem in het verbieden van eten buiten een bepaalde tijd. Door met jezelf af te spreken dat je niks eet tussen bijvoorbeeld 19.00 en 12.00, kun je ook niet in de verleiding komen om toch nog iets te nemen. Het is duidelijk voor jezelf dat je alleen eet tussen 12.00 en 19.00, en niet buiten deze tijd.

De voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat je sneller vet verbrand dan bij een dieet, onder andere doordat intermittent fasting eerder een lifestyle dan een dieet is. Het is ook bewezen dat het de kans op diabetes type II vermindert.

De resultaten van een aantal onderzoeken tonen aan dat intermittent fasting de hersenfunctie zou verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker zou verlagen. Deze onderzoeken zijn echter nog niet volledig betrouwbaar en staan nog in hun kinderschoenen.

Er zijn dus een groot aantal voordelen dat intermittent fasting met zich mee brengt. Deze voordelen kunnen door iedereen anders ervaren worden en zijn dus niet voor iedereen hetzelfde. Kijk dus altijd zelf goed naar je lichaam wanneer je aan intermittent fasting begint, en raadpleeg indien nodig een arts.


Intermittent fasting en sporten op een lege maag

Al eerder hebben wij een artikel geschreven over fitnessen zonder ontbijt. Hierin legden wij uit of het verstandig is om te sporten op een lege maag. Er is in 2018 namelijk een onderzoek gedaan op de Universiteit van Bath, waarbij 12 mannen zijn getest op hoeveel calorieën ze verbranden tijdens het sporten op een lege maag. De andere helft van de mannen had wel een ontbijt gegeten.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mannen die wel een ontbijt op hadden meer calorieën verbrande dan de mannen die géén ontbijt hadden gegeten. Het lichaam heeft namelijk energie nodig om koolhydraten te kunnen verbranden. Opvallend was dat uit dit onderzoek ook bleek dat het lichaam na de workout meer vet verbrande wanneer er een ontbijt genuttigd werd.

Je zou hieruit dus kunnen stellen dat, wanneer je tijdens het sporten, meer calorieën wilt verbranden, je het beste van te voren kunt eten. Dit is in tegenstelling met wat veel mensen denken. Het klinkt logisch dat wanneer je gaat sporten zonder te eten, je meer vet verbrand. Toch wijst onderzoek anders uit!


Waarom je minder presteert met sporten op een lege maag

Wanneer je gaat sporten op een lege maag, zul je merken dat je een minder sterke sportprestatie kunt neerzetten. Krachtsporters zullen bijvoorbeeld met minder gewicht kunnen trainen en de training eerder moeten afbreken, en duursporters zullen het waarschijnlijk niet zo lang vol houden.

Dit is erg normaal. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen presteren. Door te gaan sporten op een lege maag, heeft je lichaam niet genoeg energie.

Wanneer je lichaam geen energie uit eten kan halen, gaat je lichaam over tot het verbranden van vet of spieren. Het is echter niet zo dat je meer vet verbrand door te sporten op een lege maag; dit is een fabel.

Hoe stimuleer je spierbehoud?

Je kunt je lichaam stimuleren om vet te verbranden in plaats van spieren. Dit doe je door voldoende eiwitten te eten. Eiwitten behouden de spieren waardoor het lichaam aangestuurd wordt op vet verbranding.

Wil je berekenen hoeveel eiwitten je minimaal nodig hebt om het verbranden van spieren tegen te gaan? Daar is een makkelijke formule voor:

Aantal gram eiwit = lichaamsgewicht x 2


Eiwitten

Wanneer je het beste kunt sporten bij intermittent fasting

Intermittent fasting zorgt ervoor dat je op bepaalde momenten van de dag een lege maag hebt, waardoor je ook weinig energie hebt. Het is dan aan te raden om te gaan sporten wanneer je eet-periode net is afgelopen. Zo kun je tijdens het sporten gebruik maken van alle energie die je die dag hebt opgenomen.

LEES OOK: Fitbike Race Magnetic Home Review

Stel dat je het 16/8 schema volgt, en een eetperiode hebt van 12.00 tot 20.00 uur. In dit geval is het verstandig om rond 19.30 je laatste maaltijd te eten, en om na 20.00 te gaan sporten. In dit geval kun je al het eten van de dag gebruiken als energie tijdens het sporten, waardoor je maximaal kunt presteren.

Naast dat je maximaal kunt presteren, zal dat ook nog eens een boost geven aan je metabolisme. Dit betekent dat je lichaam uiteindelijk meer vet zal verbranden dan wanneer je zou sporten op een lege maag.

Nu je weet wanneer je het beste kunt sporten bij intermittent fasting, zijn wij erg benieuwd of je ons advies volgt en hoe je dit ervaart. Wil je ons dit laten weten, of heb je vragen? Laat dan een reactie achter.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Peter
Peter
Ik heb al vele jaren ervaring in de wereld van fitness (krachtsport en cardio), voeding en supplementen. Door al mijn ervaring te delen op Fitness Meester hoop ik zo veel mogelijk mensen te kunnen inspireren en motiveren.
Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste Berichten
Volg ons
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.