fitness meester logo

Waarom een trainingsmasker gebruiken? Heeft het zin?

Waarschijnlijk ben je hem wel eens in de sportschool tegengekomen. Het is onduidelijk waar hij nou mee bezig is, maar hij is in ieder geval hard aan het training. Ik heb het natuurlijk over de persoon die aan het trainen is met een trainingsmasker. Je zult je waarschijnlijk afvragen waarom je een trainingsmasker zou gebruiken in de sportschool. Heeft het zin om een trainingsmasker te gebruiken?


Wat is een trainingsmasker?

Het is een beetje een raar gezicht om iemand te zien trainen met een trainingsmasker. Op het eerste gezicht lijkt het niet bepaald comfortabel, maar toch is het een van de nieuwste en populairste fitnessgadgets van deze tijd.

Door te trainen met een trainingsmasker, krijg je een stuk minder zuurstof. Je zou denken dat dat slecht is, omdat je juist zuurstof nodig hebt om je spieren te laten herstellen en groeien. Mensen die een ademhalingsmasker gebruiken, willen op deze manier de voordelen van een hoogtetraining stimuleren. In een hoog gebied zit er namelijk ook een stu


Trainen op hoogte

In een hoog gebied is de luchtdruk een stuk lager, waardoor er ook een lagere hoeveelheid zuurstof in de lucht is. Hierdoor is de lucht een stuk dunner, waardoor het soms lastig is om goed te ademenen in hoogtegebieden. Dit is ook precies de reden dat vliegtuigen de lucht eerst filteren voordat mensen in het vliegtuig het kunnen gebruiken. Er zit anders simpelweg te weinig zuurstuf in de lucht.

Doordat er minder zuurstof in de lucht zit, zal er ook minder zuurstof in het bloed zitten dat naar werkende spieren gebracht wordt. Het lichaam reageert hier op door het myoglobine- en hemoglobinegehalte te verhogen. Het aantal rode bloedcellen in het bloed wordt zo verhoogd, om het zuurstoftransport naar de spieren te vergroten. Dit kan zorgen voor een beter prestatievoordeel, zoals bijvoorbeeld een beter uithoudingsvermogen.

Precies om dezelfde reden gingen Nederlandse schaatsers altijd trainingen bij Salt Lake City. Dit meer ligt namelijk 1500 meter boven zeeniveau, waardoor ze dus voordeel zouden halen uit het hoogteverschil met Nederland.


Werkt een trainingsmasker?

Er zijn verschillende studies en onderzoeken gedaan naar de werking van een zuurstofmasker tijdens het sporten. Toch zijn het eigenlijk helemaal niet zo veel onderzoeken zoals gewoonlijk wordt gedaan bij een sportartikel. Daarom is er ook nog eens heel erg veel onduidelijk. Helaas zijn de onderzoeken die wél zijn gedaan, niet veelbelovend voor de werking van het trainingsmasker.

VO2max wordt niet verhoogd

Er is een studie gedaan onder Amerikaanse soldaten die hebben getraind met een trainingsmasker. Uit deze studie bleek dat de VO2max (het maximale volume zuurstofgas dat een mens kan opnemen) niet is verhoogd. Dit onderzoek is voor 7 weken uitgevoerd waarbij de soldaten 3 dagen per week aan het trainen waren. Vaak wordt de hoogte VO2max ook gekoppeld aan fysieke prestaties; hoe hoger dit gehalte is, hoe beter de conditie waarschijnlijk is.

Het verbeterd niet de prestaties van een krachttraining

Een andere studie heeft krachtsporters onderzocht tijdens een training van hun benen. De ene groep had een beentraining met masker gedaan, terwijl de andere groep dezelfde training zonder masker had uitgevoerd. De groep die een trainingsmasker droeg, kon de oefening duidelijk minder vaak uitvoeren. Zij gaven na de training ook aan dat ze door het masker het gevoel hadden het een stuk lastiger te hebben dan wanneer ze de training zonder masker zouden uitvoeren.

In Brazilië was ongeveer hetzelfde onderzoek gedaan. Onderzoekers kwamen er achter dat de groep krachtsporters die een training met masker had uitgevoerd, een minder aantal herhalingen en reps kon uitvoeren. Echter hadden de sporters met masker wel het gevoel dat ze harder hadden getraind. Ook had deze groep een hogere hoeveelheid bloedlactaat-concentratie. Volgens de onderzoekers kwam dat doordat de sportmaskers het centrale zenuwstelsel aangeeft om de inspanning eerder te beëindigen (door het hoge bloedlactaat-concentratie) om zo schade aan het lichaam te voorkomen.

Een trainingsmasker stimuleert geen hoogte

We hadden dus gezegd dat wanneer je op hoogte traint, het niveau myoglobine en hemoglobine wordt verhoogt. Dit komt doordat er minder zuurstof in de lucht zit. Een verhoogd niveau van deze stoffen zorgt voor betere sportprestaties.

Echter duurt het weken, al dan niet maanden, voordat dit hele proces plaatsvindt. Je kunt dit proces niet nabootsen door 40 minuten te roeien met een trainingsmasker op wanneer je traint in een sportschool op zeeniveau.


Conclusie

Volgens de studies die zijn gedaan, worden de trainingsprestaties dus niet verbeterd door te trainen met een trainingsmasker. De onderzochte sporters konden een training niet langer volhouden wanneer ze gebruik maakte van een trainingsmasker. Het is echter nog niet duidelijk hoe het lichaam reageert op de trainingen met het zuurstofmasker. Zo zou het bijvoorbeeld best zo kunnen zijn dat het lichaam zich door het trainingsmasker wel sneller verbeterd. Of dat er meer vet wordt verbrandt.

Het is beter om pas een trainingsmasker te gebruiken wanneer je de sport die je beoefend professioneel kunt uitvoeren. Wanneer je net begonnen bent met hardlopen of krachtsport, is het helemaal niet nodig om een sportmasker te gebruiken. Er zijn dan nog genoeg andere technieken en strategieën die je zou kunnen gebruiken om je prestaties te verbeteren.

In de toekomst zal er meer duidelijk zijn over de effectiviteit van de adembeperkende trainingsmaskers, maar voor nu is het nog niet aangetoond dat deze maskers de prestaties van ons lichaam verbeteren.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.