fitness meester logo

Waar zijn squats goed voor? Voor zowel vrouwen als mannen!

Als er één oefening is die de meeste spieren in je lichaam kan uitdagen , dan is het wel de squat. Maar waar zijn squats goed voor? Ze worden soms niet voor niets de moeder van alle oefeningen genoemd. Hoewel squats vaak worden beschouwd als een been- en bilspieroefening, kun je de voordelen van squats door je hele lichaam zien en voelen.

Wat zijn squats precies?

Wat zijn squats

Een squat is een krachtoefening waarbij je jouw heupen laat zakken vanuit een staande positie en dan weer opstaat. Tijdens de afdaling van een squat buigen de heup- en kniegewrichten terwijl het enkelgewricht stabiel blijft. Squats worden beschouwd als een essentiële oefening voor het vergroten van de kracht en grootte van de spieren van het onderlichaam en het ontwikkelen van kernkracht. Nu je weet wat squats zijn gaan we met de vraag: ”waar zijn squats goed voor?”.

Zo voer je een squat goed uit

De vraag ”waar zijn squats goed voor?” is onnodig als je niet weet hoe je een goed squat doet. Bekend als een lichaamsgewicht squat of een air squat, het meest basale type squat gebruikt alleen je lichaamsgewicht voor weerstand. Variaties van de squat kunnen gewichten omvatten, zoals halters of halters, weerstandsbanden of yogaballen. Zo doe je een basis squat:

Zo voer je een squat goed uit
 1. Begin met je voeten iets wijder dan heupbreedte uit elkaar.
 2. Houd je borst omhoog, span je buikspieren aan en verplaats je gewicht naar je hielen terwijl je je heupen terug naar een zittende positie duwt.
 3. Laat je heupen zakken totdat je dijen evenwijdig of bijna parallel aan de vloer zijn.
 4. Je zou de squat in je dijen en bilspieren moeten voelen.
 5. Pauzeer met je knieën over, maar niet voorbij, je tenen.
 6. Adem uit en duw terug naar de startpositie.

Waar zijn squats goed voor? – De gezondheidsvoordelen van squats

Squats zijn goed voor een all-round spiergroei. Dus zeker niet voor alleen je been- en bilspieren. Hieronder alle voordelen op een rijtje:

 • Squats versterken je core

Als je ze goed doet, helpen squats eigenlijk om de kern samen te trekken, namelijk de buikstreek. Bovendien hebben studies geconcludeerd dat deze weeën intenser zijn dan de traditionele crunch-oefening. Dus als je sterkere, strakkere buikspieren wilt, moet je hurken.

 • Squats versterken knieën en gewrichten

Squats helpen je knieën te behouden door je flexibiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen. Het buigen en strekken van uw knieën zal uw kniespieren versterken en meer zuurstof en bloed rond de gewrichten laten stromen, waardoor ze soepel en sterk blijven. Squaten wordt daarom ook veel toegepast door hardlopers!

 • Squats kunnen in veel verschillende variaties worden gedaan

Van pistol squats tot single leg squats, de squat heeft een schijnbaar eindeloze lijst met variaties om uit te kiezen. Bovendien is het zeer aanpasbaar aan een aantal zeer effectieve intensiteitstechnieken en je kunt ook losse gewichten of kettlebells aan je trainingsroutine toevoegen.

 • Squats zijn goedkoop

Squats vereisen geen dure machine of apparaat om te worden uitgevoerd. Een rek kan worden gebruikt of zelfs een paar dumbells is alles wat je nodig hebt om aan het werk te gaan. Overhead squats, kettlebell squats, dumbell squats vereisen allemaal minimale uitrusting. Squats kun je thuis, in de hotelkamer, op het strand of in de sportschool doen, squats zijn de ultieme oefening om overal naartoe te gaan.

 • Squats zullen de kracht vergroten

Squats zijn echt een universele oefening! Correct uitgevoerd, zullen squats de prestaties verbeteren door je te helpen hoger te springen en sneller te rennen. De loopsnelheid wordt beïnvloed door meer kracht in de grond te kunnen uitoefenen en de snelste manier om dit te verbeteren is door de kracht van het onderlichaam te vergroten. Doe daarom squats!

 • Squats verbranden vet

Het volgende punt op onze lijst met voordelen van squats is vrij eenvoudig. Spieren verbranden vet. Meer spieren verbranden meer vet. Naast het versterken van de spieren, helpen squats je om gewicht te verliezen. Daarom is de squat een zeer effectieve manier om meer calorieën te verbranden tijdens rust. Als je slank wilt worden, doe dan squats.

Squats, gebruikt als krachtoefening, kunnen een belangrijk onderdeel zijn van elk succesvol plan voor gewichtsverlies. Regelmatige krachttraining helpt ons metabolisme te verhogen en kan lichaamsvet verminderen. Het mooie is dat squats zoveel spieren tegelijk aanspannen. Dit zorgt voor een extra boost van de calorieverbranding en een toename van de

productie van anabole hormonen, een van de belangrijkste hormonen die helpen om vet te verliezen en spieren op te bouwen.

 • Squats verbeterden je houding

Squats zijn een geweldige manier om een ​​betere balans op te bouwen en je houding te verbeteren. De balans die je nodig hebt om ze te doen, zal je helpen om lang en recht te zitten, staan, lopen, en ze zullen je rugspieren versterken tijdens het proces.

 • Squats geven je billen een ‘’lift’’

Last but not least: de voordelen van squats zouden niet compleet zijn zonder een butt-toning in onze lijst op te nemen. Squats kunnen je billen in een mum van tijd steviger maken, zonder dat je je rug onnodig belast. Dus als je een buit wilt om trots op te zijn, squat!

Waar zijn squats goed voor

Squat schema voor beginners

Nu de vraag: ”waar zijn squats goed voor?” beantwoord is, wil je vast gaan beginnen met squats. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven je een kort schema die je op weg helpt. Een schema bestaat uit een serie van drie sets (oefeningen). Herhaal deze serie dus minimaal 3 keer per training. Hou na elke set squats een pauze van maximaal een halve minuut. Probeer dit schema drie keer per week te herhalen. Gaan de squats goed? Ga dan over naar het 2e schema enzovoort:

Beginnende squater (3x per week)

 • Set 1 – 10 squats
 • Set 2 – 10 squats
 • Set 3 – 10 squats

Gemiddelde squater (3x per week)

 • Set 1 – 20 squats
 • Set 2 – 20 squats
 • Set 3 – 20 squats 

Gevorderde squater (3x per week)

 • Set 1 – 30 squats
 • Set 2 – 30 squats
 • Set 3 – 30 squats 

Picture of Nick Kiburg
Nick Kiburg
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.