Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Onderzoek toont aan dat intermittent fasting een manier is om je gewicht te beheersen en zelfs om sommige vormen van ziekte te voorkomen of tegen te houden. Maar hoe doe je het, is het veilig en wat zijn de voordelen van intermittent fasting?
Wat is intermittent fasting?
Veel diëten zijn gericht op wat je moet eten, maar bij intermittent fasting draait alles om wanneer je eet. Bij intermittent fasting eet je alleen gedurende een bepaalde tijd. De rest van de dag en nacht ben je aan het vasten. Er zijn verschillende methoden voor intermittent fasting, die allemaal de dag of week opsplitsen in periodes van eten en vasten.
De meeste mensen ‘’vasten’’ al elke dag, terwijl ze slapen. Bij intermittent fasting verleng je deze periode van vasten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het ontbijt over te slaan, je eerste maaltijd om 12.00 uur te eten en je laatste maaltijd om 20.00 uur. Je bent dan technische gezien elke dag 16 uur aan het vasten en je beperkt het eten tot een eetvenster van 8 uur. Dit is de meest populaire vorm van intermittent fasting, ook wel bekend als de 16/8 methode.
Wist je al dat je wel mag drinken, lees hier wat je allemaal wel mag drinken!
Waarom intermittent fasting?
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je minder calorieën eet dan dat je verbruikt natuurlijk. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat het ook effect heeft op de lange termijn. De positieve gezondheidseffecten hangen samen met het gewichtsverlies. Het bevorderd je gezondheid en verminder het ziekterisico. Echter is het nog nooit voor honderd procent bewezen of intermittent fasting daadwerkelijk gezondheidswinst oplevert op de lange termijn.
5 voordelen van intermittent fasting
Het is nu duidelijk wat intermittent fasting precies betekend. Maar wat zijn de voordelen nou echt van het vasten en waarom zou je het is moeten proberen? Wij zetten de 5 voordelen van intermittent fasting voor je op een rijtje:
1. Verandering van de functie van hormonen, cellen en genen
Als je een tijdje niet eet, gebeuren er verschillende dingen in je lichaam. Je lichaam verandert bijvoorbeeld de hormoonspiegels om opgeslagen lichaamsvet toegankelijker te maken en zet belangrijke cellulaire herstelprocessen in gang. Er zijn een aantal belangrijke veranderen die in je lichaam optreden tijdens het vasten:
- Insuline niveaus: de bloedspiegels van insuline dalen aanzienlijk, wat de verbranding bevordert.
- Menselijke groeihormoon niveaus: De bloedspiegels van mensen groeihormoon kunnen hard stijgen. Hogere niveaus van dit hormoon vergemakkelijken de vetverbranding en spiergroei., en hebben tal van andere voordelen.
- Cellulaire reparatie: het lichaam induceert belangrijke herstelprocessen, zoals het verwijderen van afvalmateriaal uit cellen.
- Genexpressie: er zijn gunstige veranderingen in verschillende genen en moleculen die verband houden met een lang leven en bescherming tegen ziekten.
2. Gewichtsverlies door intermittent fasting
Veel van degenen die intermittent fasting proberen, doen het om af te vallen. Over het algemeen zorg intermittent fasting ervoor dat je minder maaltijden eet. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt, tenzij je dit compenseert door veel meer te eten tijdens de andere maaltijden. Bovendien verbetert intermittent fasting de hormoonfunctie om gewichtsverlies te vergemakkelijken. Lagere insulineniveaus, hogere HGH-niveaus (hormonen) en verhoogde hoeveelheden noradrenaline, verhogen allemaal de afbraak van lichaamsvet en vergemakkelijken het gebruik ervan voor energie. Om deze reden verhoogt kortdurend vasten je stofwisseling, waardoor je nog meer calorieën verbrandt.
Kortom, intermittent fasting bevorderd je gewichtsverlies. Het verhoogt je stofwisseling en vermindert de hoeveelheid voedsel die je eet.
3. Suikerziekte
Intermittent fasting zorgt voor het verlagen van je insulineniveau. Dit zorgt er voor dat je het risico verlaagd op diabetes type 2. Diabetes type 2 is de afgelopen decennia een veel voorkomende diagnose geworden. Doordat de insuline levels in je lijf dalen tijdens het vasten, wordt ook je ververbranding wordt gestimuleerd.
4. Gunstig voor de gezondheid van je hart
Hartziekte is momenteel de grootste moordenaar ter wereld. Het is bekend dat verschillende gezondheidskenmerken, zogenaamde risicofactoren, in verband worden gebracht met een verhoogd of verlaagd risico op hartaandoeningen. Van intermittent fasting is aangetoond dat het tal van verschillende risicofactoren worden verbetert, waaronder:
- Bloeddruk;
- Bloedsuikerspiegel;
- Cholesterol.
Intermittent fasting zorgt dus voor een goede gezondheid van je hart. Het verlaagt het cholesterol in je bloed en zorgt voor een gezondere bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
5. Verlengde levensduur
Dierstudies suggereren dat intermittent fasting kan helpen langer te leven. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat herhaaldelijk vasten op korte termijn de levensduur van vrouwelijke muizen verlengde. Een Engels instituut voor veroudering wijst erop dat, zelfs na tientallen jaren van onderzoek, wetenschappers nog steeds niet kunnen verklaren waarom vasten de levensduur kan verlengen. Menselijke studies op dit gebied zijn beperkt en de mogelijke voordelen van intermittent fasting voor de menselijke levensduur zijn nog onbekend.
Een aantal andere voordelen die intermittent fasting kent zijn:
- Het stabiliseert je biologische klok;
- Tijdbesparend – je hoeft minder tijd aan eten te besteden;
- Ontstekingsremmend;
- Herstel van cellen voor een sneller herstel.
Kortom, intermittent fasting kent veel voordelen
Intermittent fasting is een zeer populaire methode om af te vallen, maar de voordelen reiken verder dan dat. Het kan je helpen om langer en gezonder te leven, blijkt uit onderzoeken met dieren en mensen. Er zijn veel manieren om intermittent fasting te beoefenen. Sommige methoden omvatten vasten voor een vast aantal uren per dag. Bij andere methoden hoef je alleen op bepaalde dagen van de week te vasten. Benaderingen en resultaten van elke methoden verschillen.
Als je geïnteresseerd bent om te beginnen met intermittent fasting, overweeg dan om eerst met je arts of voedingsdeskundige te overleggen. Zij kunnen je helpen om te bepalen of het bevorderlijk is voor jouw lichaam. Voor iemand met een goede gesteldheid, kan intermittent fasting weinig kwaad. Je zult vanzelf merken wat het beste voor jou werkt en hoe jij intermittent fasting het beste kan toepassen op jouw eetschema.