fbpx
fitness meester logo

Wat zijn de voordelen van een alcoholvrij leven?

alcoholvrij leven voordelen

Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat een alcoholvrij leven een positief effect heeft op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. De voordelen van het niet drinken van alcohol zijn aanzienlijk en daarom is het goed om hier meer over te weten! Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje.

De voordelen van een alcoholvrij leven

De voordelen van een alcoholvrij leven zijn aanzienlijk. Echter is de beslissing, om te stoppen met het drinken van alcohol, voor sommigen in eerste instantie enorm moeilijk. Maar met een overvloed aan positieve punten voor je lichaam – of het nu gaat om je hersenen, je organen of gewoon vaarwel zeggen tegen een kater – is het zeker de moeite waard om, in ieder geval, is een periode te stoppen met het drinken van alcohol. Al helemaal als je ook nog eens leest wat de effecten zijn van een kater.

Wij sommen een aantal voordelen van een alcoholvrij leven voor je op:

Voordelen alcoholvrij leven

1. Gewichtsverlies met een alcoholvrij elven

Het verminderen van je alcoholinname zorgt er ook voor dat je minder calorieën binnenkrijgt, wat kan helpen bij afvallen. Een glas bier of wijn bevat ongeveer 150 calorieën. Voeg al die glazen toe die je wekelijks tot je neemt, en het uiteindelijke geabsorbeerde ‘’lege’’ calorieën kan indrukwekkend zijn. Alcohol bevat calorieën die geen enkele voedingswaarde hebben.

Alcohol zorgt er ook voor dat de stofwisseling wordt vertraagt. Veel diëten die snel werken om mensen gewicht te laten verliezen, bevatten onder meer het volledig schrappen van alcohol.

2. Alcohol laten staan is beter voor je hersenen

Het is geen verrassing om te horen dat de klassieke tekenen van dronkenschap – waaronder onduidelijke spraak, slecht geheugen en tragere reflexen – allemaal het gevolg zijn van de invloed van alcohol op je geest. Uit onderzoek blijkt dat alcohol de signalen tussen hersencellen blokkeert. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer vaak voorkomende bijwerkingen.

Onderzoek toont aan dat alcohol inderdaad schade toebrengt aan de hersenen. Wanneer je kiest voor een alcohol vrij leven dan zou je volledig kunnen herstellen.

3. Alcohol voorkomt dat ons lichaam meer vitamines en mineralen opneemt

We kunnen allemaal de moeite nemen om hier of daar een gezond ontbijt en een salade te eten. Maar wist je dat elke dag een paar te drankjes te veel, de voedingsstoffen die je uit je voedsel haalt, kunnen aantasten. Uit onderzoek blijkt dat chronische drinkers een gebrek hadden aan aminozuren, eiwitten en belangrijke vitamines.

4. Stoppen met alcohol verbetert je slaapkwaliteit

Alcoholvrij leven verbeterd je slaapkwaliteit

Dit punt kan behoorlijk verwarrend zijn. De meesten van ons denken dat ze namelijk heel goed slapen na een avondje stappen. Echter zit dit net wat anders. Je slaapkwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit. Alcohol belemmert onze slaapkwaliteit aanzienlijk.

Alcohol verstoort je natuurlijke slaappatroon, waardoor je minder tijd doorbrengt in je diepe slaap. In de diepe slaap laad je lichaam zichzelf op en zorgt ervoor dat je de volgende dag weer fris en fruitig op staat. Met veel alcohol op zul je langer in de REM-slaapfase zitten. In deze slaapfase heb je veel levendige dromen en zijn je hersenen erg actief. Uit onderzoek blijkt dat alcohol bijdraagt aan een slaaptekort en vermoeidheid de dag na een avondje met drank.

Wist je al dat je door sporten ook beter slaapt? Lees er hier meer over!

5. Je lever herstelt na het stoppen met alcohol.

Geen alcohol drinken kan de hoeveelheid vet in je lever aanzienlijk verminderen. Onze lever moet ervoor zorgen dat alle alcohol weer wordt afgebroken. Het is dus geen verassing dat overmatig drinken kan leiden tot leverproblemen. Wanneer je langdurige leverschade hebt opgelopen kun je last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, gele huid en in extreme gevallen bloed ophoesten. Wanneer je stopt met alcohol zal je lever zich gelijk gaan herstellen. Het herstel van de lever kan na een maand leiden tot 15% minder vet in je lever.

6. Je huid zal er helderder en stralender uitzien

Van in slaap vallen met je make-up op na een glaasje teveel. Naar de doffe, grijze tint de dag erna. Alcohol is ontzettend slecht voor je huid. Alcohol verhoogt je bloedstroom en zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden. Deze verhoogde stroom naar het huidoppervlak kan ervoor zorgen dat je er dagenlang rood en vlekkerig uitziet. Mensen met een overmatig alcoholgebruik zullen vaker last hebben van hogere lijntjes, wallen onder de ogen en midface volumeverlies.

Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat het de veroudering van je huid versnelt. Alcohol breek het collageen in de huid af, waardoor onze huid stevig en gestructureerd blijft. Door te stoppen met alcohol zal je huid er dus helderder en stralender uitzien!

7. Het stoppen met alcohol kan leiden tot een beter seksleven

Onderzoek wijst uit dat alcohol een tweesnijdend zwaard kan zijn in de slaapkamer. Aan de ene kant kan het ons libido verhogen , maar tegelijkertijd vermindert het ons vermogen om te presteren. Alcohol zorgt ervoor dat delen van ons centrale zenuwstelsel remmen. Dus hoewel het ons dat extra zelfvertrouwen kan geven na een paar glaasjes, verdooft het ook de gevoeligheid van onze zenuwuiteinden, die belangrijk zijn voor seksuele opwinding. De voordelen van een alcohol vrij leven kunnen daarom zowel de activiteit in de slaapkamer als uw relatie stimuleren – een echte win-winsituatie dus.

8. Je humeur zal steeds beter zijn

Die droevige, vermoeide en overdreven emotionele toestand waarin je je bevindt na een paar keer teveel alcohol? Dit is niet raar, aangezien alcoholgebruik een aanzienlijke invloed heeft op onze geestelijke gezondheid. Hoewel alcohol je humeur tijdelijk een boost kan geven, is het uiteindelijk een depressivum dat je na verloop van tijd kwetsbaarder kan maken voor depressie en angst. Het stoppen met alcohol kan je humeur helpen te stabiliseren.

De laatste belangrijke reden is dat alcohol je spieren kan ”afbreken”. Denk dus goed na over een alcoholvrij leven!

Fitter zonder alcohol

Kortom, een alcohol vrij leven kent dus veel voordelen. Je zal je een stuk fitter voelen zonder alcohol. De kunst is om een balans te vinden die voor jou prettig is. Dat is in ieder geval onze tip. De balans opzoeken. Tuurlijk is het niet nodig om volledig te stoppen met alcohol. Je zou ook is ervoor kunnen kiezen drie maanden geen alcohol te drinken. Gewoon om te ervaren wat een alcoholvrij leven met je lichaam doet.

Nick Kiburg
Nick Kiburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.