fbpx
fitness meester logo

Voedingswaarde

voedingswaarde

Voor ieder product hebben we een voedingswaarde. Echter kan dit begrip twee verschillende betekenissen hebben. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat we bedoelen met de voedingswaarde, en waarom ze zo belangrijk zijn voor de gezondheid van ons lichaam.


Wat zijn voedingswaarden?

Je kunt er bijna niet omheen. Op iedere verpakking van voedsel en dranken staan namelijk voedingswaarden vermeldt. Hier staat vervolgens een tabel met een opsomming van de volgende voedingsstoffen:

  • Energie (Kcal)
  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Vezels
  • Natrium (hoeveelheid zout)

Door deze tabel weet je welke voedingsstoffen je binnen krijgt wanneer je een bepaald product nuttigt. Er wordt ook altijd vermeld hoeveel calorieën er in het product zitten. Dit is dus de tweede betekenis die de voedingswaarde kan hebben.


Bepaalt de voedingswaarde hoe gezond iets is?

Echter is het niet zo dat wanneer een maaltijd veel calorieën bevat, het meteen een ongezonde maaltijd is. Het zijn juist de voedingsstoffen die bepalen hoe gezond of ongezond een product is. Voeding met veel onverzadigde vetten is bijvoorbeeld ongezond. Wanneer er veel eiwitten en vezels in het product zit, wordt het vaak als gezond gezien.

De hoeveelheid voedingsstoffen die je zou moeten binnen krijgen, zijn opgenomen in de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH). Het is belangrijk om gevarieerd te eten, en genoeg van de voedingsstoffen binnen te krijgen. Wanneer dit niet gebeurd, kan het lichaam niet optimaal functioneren.

Regelgeving omtrent de voedingswaardes

Het wordt steeds duidelijker van welke voedingsstoffen we minder of meer zouden moeten binnenkrijgen. Hierop worden de regels aangepast. Zo wordt het de laatste jaren steeds duidelijker hoe ongezond zout voor het lichaam is. Daarom moeten fabrikanten van voedsel er steeds vaker voor zorgen dat hun producten aan de juiste regels voldoen. Deze regels worden opgesteld om de volksgezondheid te kunnen garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.