fitness meester logo

Voedingsstoffen

voedingsstoffen

Voedingsstoffen zorgen ervoor dat we gezond en fit blijven. Zonder deze stoffen, zouden we niet kunnen bestaan. Het is dan ook belangrijk om vooral de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam gezond blijft. Hier lees je wat deze stoffen zijn en wat ze doen voor het lichaam.


Wat zijn voedingsstoffen?

Alle voeding en dranken bevatten voedingsstoffen. De stoffen geven ons lichaam energie en vervullen speciale functies binnen ons lichaam. Zo zorgen sommige voeding stoffen ervoor dat we onze spieren kunnen laten herstellen na een zware training, of dat we onze botten kunnen laten groeien.

Er zijn in totaal 50 soorten voedingsstoffen die we nodig hebben om fit en gezond te blijven. Zonder deze stoffen, kunnen bepaalde functies in het lichaam niet meer uitgevoerd worden. Dat betekent dat de meeste stoffen dus essentieel zijn. Het is daarom belangrijk om genoeg van deze stoffen binnen te krijgen.

Voor iedere voeding stof is een dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het wordt aangeraden om iedere dag genoeg voedingsstoffen volgens de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen.


Soorten voedingsstoffen

Welke voedingsstoffen je nodig hebt, verschilt per persoon. Echter zijn de stoffen wel in twee groepen in te delen. Er bestaan macronutriënten en micronutriënten.

Macronutriënten

De macronutriënten zijn voeding stoffen die je in grote hoeveelheid nodig hebt. Dit zijn:

Deze voeding stoffen geven ons lichaam energie. Met deze energie kunnen we sporten en bewegen, maar ook groeien. Koolhydraten worden vooral gebruikt voor energie van het lichaam. De eiwitten gebruiken we als energie, maar ook om spieren te laten groeien. Vetten worden tevens gebruikt voor de energie, maar ook om het metabolisme draaiende te houden.

Micronutriënten

We hebben minder micronutriënten dan macronutriënten nodig. Toch zijn ze belangrijk voor functies van het lichaam. Voorbeelden van micronutriënten zijn:

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.