Intermittent Fasting: sporten op lege maag gezond?

Je krijgt eigenlijk altijd te horen dat je het ontbijt niet moet overslaan omdat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Toch zijn er steeds meer mensen die het tegendeel bewijzen en juist zeggen dat je meer vet verbrand door te fitnessen op een lege maag. Denk bijvoorbeeld aan aanhangers van intermittent fasting. Ik was dan ook erg benieuwd of sporten op een lege maag bij intermittent fasting er echt voor zorgt dat je meer vet verbrand, of dat het juist helemaal niet goed is. In dit artikel lees je alles wat je hierover zou moeten weten!


Intermittent fasting en sporten

Wanneer je ervaring met intermittent fasting hebt, weet je hoe vervelend het soms kan zijn om je sportmomenten in te plannen. Je wilt vaak thuis zijn voordat je eetperiode voorbij is, zodat je nog snel wat eiwitten kan eten. En niet iedereen is fan van sporten op een lege maag, dus moet je dat in de middag of avond inplannen.

De meeste mensen aan sporten en intermittent fasting doen, sporten na hun laatste ‘grote’ maaltijd van de dag. Dit is het diner. Op deze manier is er genoeg energie om te gaan sporten. Wanneer je er voor zorgt dat je voor het einde van de eetperiode thuis bent, kun je nog eiwitten binnen krijgen. Voor krachtsporters is dit een goede manier om de spieren te laten herstellen. Het zal ook zorgen voor extra spiergroei.

Intermittent fasting sporten op lege maag
Intermittent fasting en sporten op een lege maag. Is dat wel zo slim?

Ook zijn er genoeg krachtsporters die beweren dat het veel beter is om in de ochtend te trainen, voordat je eet-periode begint. De gedachte hierachter is dat je op deze manier meer vet verbrand, omdat je lichaam geen energie uit voeding kan halen. Er zit in de ochtend immers nog geen voeding in je lichaam. Hierdoor gaat je lichaam het lichaamsvet verbranden. Wanneer je jezelf wil droog trainen, zou dat dus ideaal zijn. Maar is dat wel zo? Verbrand je écht extra veel lichaamsvet wanneer je op een lege maag gaat sporten?


’s Ochtends sporten op een lege maag

In 2018 is er een onderzoek gedaan op de Universiteit van Bath over sporten op een lege maag, dat is gepubliceerd in de American Journal of Psychology. In dit onderzoek zijn 12 sportieve mannen getest op hoeveel calorieën ze verbranden tijdens het sporten wanneer ze hun ‘ontbijt’ al de avond vóór het sporten namen, en wanneer ze hun ontbijt in de ochtend voor de work-out aten.

LEES OOK: Afvallen met vezelrijk ontbijt? 4 gerechten!

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de mannen die wel ontbeten hadden hun lichaam ‘stimuleerde’ om tijdens het sporten meer koolhydraten te verbranden en hun metabolisme sneller op gang te brengen voor de volgende maaltijd.

Je lichaam heeft meer energie om koolhydraten te verbranden wanneer je wel een ontbijt eet voor een work-out. Wat opvallend is, is dat je lichaam ook ná je work-out meer vet verbrand wanneer je gewoon een ontbijt eet voor het sporten.


Intermittent fasting en sporten op lege maag. Heeft dat nut?

Wanneer je tijdens intermittent fasting gaat sporten op een lege maag, verbrand je niet meer lichaamsvet. Dat blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door de Universiteit van Bath.

Veel mensen die bezig zijn met droog trainen eten geen ontbijt voordat ze in de ochtend gaan sporten. Dit komt doordat er veel mensen in de fitness-wereld zijn die beweren dat je meer lichaamsvet verbrand wanneer je gaat sporten op een lege maag. Je lichaam zou dan het lichaamsvet gebruiken als energietoevoer, omdat er geen voeding in je lichaam zit dat hiervoor gebruikt kan worden.


Wat wel?

Sporten op een lege maag heeft dus niet zo veel zin. Je kunt beter gaan sporten na een stevige maaltijd. Dit kan brood, maar ook een warme maaltijd zijn. Na een training is het verstandig om de voorraden in je lichaam weer aan te vullen door eiwitten of BCAA’s te nemen.