fitness meester logo

Vitamines

vitamines

Vitamines zijn volgens vele de belangrijkste voedingsstoffen die we nodig hebben. Het zou ons lichaam gezond houden. Maar wat zijn vitamines nu eigenlijk? En zijn ze echt zo gezond als veel mensen beweren?


Wat zijn vitamines?

In ons eten en drinken vinden we vitamines. Dit zijn stoffen die goed zijn onze gezondheid en waarvan er in totaal 13 verschillende zijn. Het is niet zo dat we iedere soort vitamine in dezelfde hoeveelheid nodig hebben. We kunnen vitamines namelijk in twee verschillende groepen delen:

  • Vetoplosbare vitamines
  • Wateroplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines

De vetoplosbare vitamines komen, zoals de naam al zegt, vooral voor in voedingingsmiddelen met vet. Deze vitamines kunnen dan ook worden opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam. De volgende vitamines zijn vetoplosbare vitamines:

  • Vitamine A
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines kunnen niet worden opgeslagen in het lichaam. Het lichaam gebruikt de vitamines dus meteen. Op het moment dat je er te veel binnen krijgt, plas je de vitamines gewoon weer uit. Echter is het heel lastig om te veel van deze vitamines binnen te krijgen door middel van voeding.

Het kan wel zo zijn dat je te veel van deze vitamines binnenkrijgt van vitaminesupplementen. Zo kun je last krijgen van diarree wanneer je te veel vitamine C binnen krijgt.

Dit zijn alle wateroplosbare vitamines:

  • Vitamine C
  • Alle B-vitamines

Waar vinden we vitamines?

We kunnen vitamines vinden in veel verschillende soorten voedingsproducten. Voornamelijk in fruit vinden we vitamines in grote mate.


Waar zijn vitamines goed voor?

Vitamines zijn erg goed voor onze gezondheid. Het zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld een goede weerstand te kunnen bieden tegen virussen en slechte bacteriën. Maar ook voor bepaalde lichaamsfuncties hebben we vitamines nodig.

Zo bepalen vitamines onze stoelgang. Wanneer je niet genoeg vitamines binnen krijgt, kunnen we last van onze darmen en stoelgang krijgen. Vitamines zijn dus goed voor veel verschillende functies in het lichaam!


Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.