fitness meester logo

Vezels

vezels

Vezels zijn voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het lichaam. Zonder vezels zouden veel lichamelijke processen niet goed kunnen functioneren. Het is dus van belang dat we genoeg vezels binnen krijgen. Maar wat zijn vezels, waar kun je ze vinden en waarvoor heeft ons lichaam vezels nodig?


Wat zijn vezels

Vezels zijn voedingsstoffen die we in plantaardige producten tegenkomen. Ons lichaam kan vezels echter bijna niet verteren. Toch is het belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen voor een goede spijsvertering en stoelgang. Het wordt aangeraden om iedere dag tussen de 30 en 40 gram vezels te eten.

In principe zijn vezels onverteerbare koolhydraten. We kunnen ze namelijk niet als energie gebruiken. We kunnen vezels indelen in niet-oplosbare en oplosbare vezels.

Niet oplosbare vezels

De niet oplosbare vezels worden niet opgelost door water. Tijdens je spijsvertering blijven ze daarom intact. Echter nemen ze onderweg wel veel vocht op, wat voor een verzadigd gevoel kan zorgen. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. Doe je dat niet, dan kunnen vezels te veel vocht opnemen.

Niet-oplosbare vezels zorgen voor een zachte en soepele ontlasting. Het is dus belangrijk om genoeg van deze vezels binnen te krijgen.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels kunnen, zoals de naam al zegt, worden opgenomen door het lichaam. In de darmen worden deze afgebroken en gebruikt door de bacteriën in ons lichaam. Deze bacteriën zijn goed voor de darmfunctie, en de oplosbare vezels zorgen daarom voor een goede functie van de darmen.


In welke producten zitten vezels?

We vinden vezels vooral in plantaardige producten, omdat vezels in de celwanden van planten zitten. Echter zijn vezels soms niet in plantaardig voedsel te vinden. Zo zit er in brood maar weinig vezels wanneer de graankorrels tot bloem zijn vermalen. Volkoren brood bevat daarentegen een stuk meer vezels.

Vezels vinden we in:

  • (Volkoren) brood
  • Havermout
  • Zaden
  • Groente
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Maïs
  • Noten
  • Aardappels
  • Pitten

Afvallen met vezels

Wanneer je wilt afvallen, kunnen vezels je hierbij helpen. Vezels nemen namelijk veel vocht op. Wanneer je dus in de ochtend kiest voor een vezelrijk ontbijt, zullen de vezels in je maag gaan uitzetten, waardoor je de komende uren geen honger zult hebben.

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.