fitness meester logo

Vetten

vetten

Vetten zijn niet altijd slecht voor ons lichaam. Sterker nog, we hebben vetten nodig om te kunnen functioneren. Wanneer je te veel vetten binnenkrijgt, kan het wél slecht zijn voor ons lichaam. Het is dus belangrijk hier een juiste balans in te vinden.


Wat zijn vetten?

Vetten kunnen we vinden in voedsel. Ons lichaam gebruikt de vetten als een energiebron. Zonder vetten kunnen we dus weinig energie over. Daarom zijn vetten, net als koolhydraten, onmisbaar voor een goede gezondheid.

Het is bekend dat vetten ongezond zijn. Dat is ook zo, want er zijn bepaalde vetten waarvan je er eigenlijk zo weinig mogelijk van moet binnenkrijgen.

Onverzadigde vetten

We kunnen onverzadigde vetten indelen in enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig verzadigde vetzuren. Deze vetten hebben een positieve effect op ons lichaam. Gezonde vetten vallen hier ook onder. Zo verlagen ze het cholesterol gehalte en beschermen ze het lichaam tegen hart- en vaatziektes.

Bekende onverzadigde vetzuren zijn alfalinoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6). Ons lichaam kan alfalinoleenzuur omzetten in eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De kans is groot dat deze namen je niks zeggen. Echter staan ze ook bekend als de visvetzuren, wat je waarschijnlijk meer zegt.

Verzadigde vetten

De verzadigde vetten hebben een slechte naam. Ze zouden namelijk het gehalte aan cholestorol verhogen. Hierdoor zouden we ook dik worden. Het ligt enkel wel aan de soort verzadigde vetzuur. Niet alle verzadigde vetzuren zijn namelijk slecht voor het lichaam.

Toch willen we vaak het verzadigde vet verbranden. Dit vet staat er namelijk om bekend dat het snel wordt opgeslagen in het lichaam, waardoor je er dik uit kunt zien.

Functies van vetten

Eerdergenoemde vetten hebben verschillende functies. Zo gebruiken we vetten ter bescherming van belangrijke organen en als reserve voor energie. We gebruiken het vet dan op een later moment, wanneer we te weinig voeding hebben binnengekregen om als energie te gebruiken. Te weinig energie is zorgt er namelijk voor dat we geen zin hebben in bepaalde activiteiten.

Vet wordt ook als isolatielaag gebruikt. Ons lichaam blijft zo op temperatuur. Ook zijn vetten verantwoordelijk voor het aanmaken en regelen van hormonen.

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.