fitness meester logo

Jouw vet omzetten in spieren? Zo doe je dat!

De zomer komt eraan en dan wil je natuurlijk helemaal klaar zijn om je shirt uit te doen: jouw summerbody staat om de hoek te wachten op je. Alleen moet je daar nog wel even wat vet voor verbranden en omzetten in spiermassa. Wat is de beste manier om dit te doen, hoe kun je spiermassa opbouwen en hoe zet jij jouw vet om in spieren. Wij vertellen je alles wat je moet weten over vet omzetten in spieren. Natuurlijk lees je dit bij Fitness Meester.

Vet verbranden

Laten we beginnen met de basis. Vet verbranden is de manier op droog te trainen. Ofwel te cutten. Je zorgt in een periode van een aantal weken tijd voor minder vet dan voorheen. Klinkt logisch, toch? Je kunt vet verbranden door jouw lichaam te laten werken. In de sportschool, in het park om de hoek of gewoon thuis. Je hoeft niet direct een zwaar trainingsschema te volgen. Kies wat bij jouw levensstijl past en zorg voor een goede balans. 

Hoe verbrand je vet?

Daar kunnen we duidelijk over zijn. Vet verbranden doe je door jouw spieren te belasten. Dit kan door middel van cardio, krachttraining of specifieke trainingsschema’s, net wat jij prettig vindt. Daarnaast zorg je voor de juiste voeding: gezond en gevarieerd natuurlijk. Om vet te kunnen verbranden en dus af te vallen, ben je genoodzaakt om minder calorieën in te nemen dan je verbruikt. Je bent dus bezig met een calorie-tekort. Dit kun je zo’n 6 tot 12 weken doen om een goed resultaat te krijgen. Natuurlijk is dit bij iedereen afhankelijk: van lichaamsbouw tot training en rust. Zorg ook dat je voldoende rust hebt en ga dus op tijd je bed in. 

cardiotraining

Vetpercentage verlagen

Ieder lichaam bestaat uit een percentage vet. Da’s helemaal niet zo gek. Je kunt ervoor kiezen om het percentage vet in jouw lijf te verlagen. En dat doe je door intensief te trainen, op je voeding te letten en voldoende rust te pakken. Jij geeft zo jouw lichaam de juiste ingrediënten om het optimale resultaat te behalen. Dat wil jij toch ook? 

Afspraak maken bij een diëtist

Om jouw vetpercentage inzichtelijk te krijgen, kun je natuurlijk speciale apparatuur aanschaffen op verschillende webshops. Maar je kunt ook even een afspraak maken bij een diëtist. En daar hoef je je echt niet voor te schamen. Check jouw zorgverzekering even: in de meeste gevallen valt dit namelijk binnen het standaardpakket, waardoor jij zelf niets hoeft te betalen. Zomaar een gratis tip van ons.

Verlagen vetpercentage

Als jij bij de diëtist bent geweest, weet je precies hoe hoog of laag jouw vetpercentage is. Jij kunt dan een plan van aanpak maken: samen met jouw diëtist of alleen natuurlijk. Zo weet jij precies hoe je het beste kunt trainen, welke voeding voor jouw lichaam het beste is en kun jij je klaarmaken voor de zomer, mét je shirt uit.

Bulken

Wil jij gespierder worden? Dan hebben we nieuws. Je kunt je dan namelijk gaan focussen op spieropbouw. Ook wel bulken genoemd. Waarbij cutten afvallen is en dus een calorie-tekort, is bulken vanzelfsprekend het tegenovergestelde: aankomen. Door de juiste voeding, genoeg eiwitten en een zware belasting van jouw spieren kunnen jouw spieren groeien. Jouw spieren groeien stapje voor stapje wanneer jij bijvoorbeeld de sportschool uitkomt. Je zorgt netjes voor een beetje calorie-overschot en genoeg eiwitten: je zult merken dat je in een periode van 6 tot 12 weken (of langer) langzaam spiermassa aankomt.

Trainen voor spiergroei

Als jij in de bulkfase zit, kun je af en toe je trainingsschema omgooien. Jouw spieren hebben een geheugen, dus ze weten wat jij traint. We raden je aan om na een week of 8 eens een ander trainingsschema te pakken, of je huidige schema om te ruilen. Meer herhalingen, minder herhalingen, zwaarder beginnen en lichter eindigen. Allemaal opties om maximale spiergroei te bevorderen.

Spiermassa opbouwen

Als jij je spiermassa wilt vergroten, doe je dit door bijvoorbeeld een trainingsschema te volgen. Je traint daarbij optimaal bepaalde spiergroepen. Door deze belasting van jouw spieren gaan jouw spieren zich ontwikkelen. Met de juiste voeding zorg je ervoor dat ze kunnen groeien en met de juiste rust? Precies, dan kan jouw lichaam weer herstellen. 

Afvallen en spieren opbouwen

De ultieme situatie zou natuurlijk zijn dat jij kunt afvallen en tegelijkertijd gespierder wordt. Dat willen we allemaal wel. We gaan je wel even uit deze droom helpen: dit kan niet. Optisch verandert het een en ander wanneer jij aan het cutten bent. Afvallen. Je lijkt misschien gespierder, maar ondanks het zware trainen verlies je altijd een beetje spiermassa.

Afvallen met spierbehoud

Wil je afvallen met het behoud van jouw spieren? Dat klinkt beter dan afvallen en je spieren laten groeien. Je kunt gerust afvallen met een minimaal calorie-tekort. Uiteraard zorg je voor genoeg eiwitten, voldoende rust en een goede belasting van jouw spieren. Als jij het calorie-tekort volhoudt voor een week of 12, soms langer, dan heb je redelijk weinig last van de impact op jouw energieniveau. Stapsgewijs afbouwen in calorieën is beter voor je dan rigoureus afvallen. 

Buikvet omzetten in spieren

We hebben er bijna allemaal wel eens last van. Een buikje. Of een flinke buik. Da’s natuurlijk helemaal niet erg, want je kunt er iets aan doen. Je kunt namelijk jouw vet omzetten in spieren. Niet letterlijk natuurlijk, maar je kunt wel zorgen voor het vergroten van spiermassa of het verkleinen van jouw vetpercentage. Afhankelijk van jouw doelstelling kun jij een trainingsschema (laten) maken en jouw voeding hierop aanpassen. Wedden dat je binnen de kortste keren resultaat gaat boeken?

Buikvet verbranden

Je wilt je buikje verliezen. En het liefst zo snel mogelijk, dat snappen we. Een van de meest verkochte fabeltjes is de fatburner of iets wat daar op lijkt: dit werkt niet. Koop dit dus ook niet, dit is echt zonde van je geld. Steek je geld liever in een afspraak met een diëtist of een personal trainer als jij wat extra motivatie nodig hebt. Dan: afvallen en voornamelijk je buikje kwijtraken.

Dat kan, mits je let op je voeding, voldoende rust neemt en serieus aan het trainen bent in bijvoorbeeld een sportschool of in het park om de hoek. Helaas heb je het niet voor het zeggen waar je als eerste afvalt: als jij serieus bezig bent met afvallen, kun je niet tegen je lichaam zeggen welke vetten als eerste moeten verdwijnen. Afvallen is daarom ook geen sprint, maar een marathon. Doe dit stapsgewijs en neem de tijd. Dan verzekeren we je dat je de beste resultaten kunt behalen. 

buikvet meten

Meer spieren en sneller afvallen

Goede titel, niet? Vonden wij wel. Nu we je aandacht te pakken hebben: spieren kweken kost energie. Calorieën. Dus als jij spieren gaat kweken, wilt laten groeien of sterker wilt worden, verbrand je calorieën en dus kun jij afvallen. Mits je natuurlijk geen abonnement neemt bij de lokale snackbar. Maar dat wist je natuurlijk allang.

Bij Fitness Meester nemen we trainen heel serieus. En dus ook de bijbehorende voeding, supplementen, apparatuur en alle benodigdheden om thuis of in de sportschool het maximale resultaat te behalen. We doen iedere dag ons best om de tofste artikelen voor je online te zetten. Hebben we een artikel gemist of heb jij de briljante tip? Mail het ons. Via info@fitnessmeester.nl. Wie weet zie jij dan binnenkort jouw artikel online verschijnen.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.