fbpx
fitness meester logo

Rode puntjes plotseling op je lichaam? Dit is wat ze betekenen!

Soms merk je ineens kleine rode vlekjes op je huid, die je de dag ervoor nog niet had gezien. Vooral als je huid voorheen helemaal glad was, kan dit je best wel even in verwarring brengen. Je vraagt je dan waarschijnlijk af wat deze rode stipjes zijn, waarom ze er zijn en of ze een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen, of dat ze misschien wijzen op een ziekte.

Interessant om te weten is dat deze rode stipjes meestal niet bij kinderen worden gezien, maar voornamelijk bij volwassenen van dertig jaar en ouder. Het blijkt dat tot wel 50% van de volwassenen zulke markeringen op de huid krijgt. Eenmaal verschenen, verdwijnen deze stipjes niet meer vanzelf. De enige manier om ze te verwijderen is door een chirurgische ingreep, hoewel ze op moedervlekken lijken, zijn het geen moedervlekken. Maar wat zijn het dan wel?

Wat zijn die rode stipjes?

Die rode stipjes die je opmerkt, zijn in feite kersenangiomen. Dit zijn plekjes op de huid die ontstaan door een ophoping van bloedvaatjes, en dat verklaart ook hun rode kleur. Het zijn goedaardige tumoren die vaak worden geassocieerd met het ouder worden. Kersenangiomen, ook wel bekend als Campbell de Morgan vlekken of seniele angiomen, vertegenwoordigen de meest voorkomende soort angiomen en ontstaan door een overmatige groei van capillairen.

In de meeste situaties zijn kersenangiomen volledig onschadelijk en hoeven ze geen reden tot zorg te bieden. Echter, als je merkt dat ze beginnen te bloeden of als er snel meer plekjes bijkomen, is het verstandig om hiermee naar de dokter te gaan, zodat je zeker weet dat het niet om een ander soort angioom gaat.

Hoewel je maar beperkt invloed hebt op het verschijnen van kersenangiomen door hun hormonale of genetische oorsprong, kun je wel maatregelen nemen zoals het verminderen van UV-straling op je huid en het smeren van een goede zonnebrandcrème. Een gezonde en gebalanceerde voeding helpt ook om je huid in goede conditie te houden.

Hoewel het om goedaardige formaties gaat, kiezen sommige mensen er toch voor om ze te laten verwijderen. Dit kan zijn vanwege esthetische redenen of omdat de plekken waar de angiomen zitten geïrriteerd raken door wrijving met kleding. Het verwijderproces, meestal een laserbehandeling, wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts.

Heb je zelf deze stipjes opgemerkt en twijfel je over wat het precies is? Een bezoek aan de dermatoloog kan uitkomst bieden. Zij kunnen je meer vertellen over de oorsprong en aard van deze huidaandoening. Heb jij ook al eens zulke rode stipjes op je huid gespot?

Hans de Waard
Hans de Waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.