fitness meester logo

Rauwe eieren eten – Is het gezond? Alles wat je moet weten!

Tja. Rauwe eieren eten. Het klinkt al niet echt lekker. Maar is het wel goed om dit te doen? Bijvoorbeeld na jouw intensieve training? Wij vertellen je alles wat je moet weten. Over eieren. Rauw, gekookt, of gebakken. Lees snel verder.

Zijn rauwe eieren gezond?

Sommigen zullen zeggen dat het eten van rauwe eieren gezond is. Waarom? Omdat de voedingsstoffen van een ei verloren zouden gaan tijdens het bakken of koken. En daar komt ie. Onze verrassing: een rauw ei is niet gezonder dan een gekookt of gebakken ei. Het bevat exact dezelfde stoffen en vooral: dezelfde hoeveelheid eiwitten

Rauwe eieren en bodybuilding

Als je serieus bezig bent met trainen en bodybuilding, moet je natuurlijk opletten op jouw inname van eiwitten. Zo kun jij waarborgen dat jouw spieren kunnen groeien. Ga je dan rauwe eieren naar binnen zitten werken in de ochtend? Je kunt ervoor kiezen om rauwe eieren door jouw shake of smoothie heen te kloppen. Want dan heb je de puurste variant van jouw ei, toch? Wij denken van niet. Je kunt namelijk gewoon jouw ei koken of bakken, zonder dat de voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en B en zink verloren gaan. 

eieren

Rauw ei en de voedingswaarde

Het is misschien geen verrassing. In een ei zitten eiwitten. En die eiwitten wil jij innemen voor spierherstel. Zitten er meer eiwitten in rauwe eieren ten opzichte van gekookte of gebakken eieren? Nee. Daar kunnen we heel simpel over zijn. Je kunt dus net zo goed jouw eieren koken in een eierkoker, bakken in een pan en lekker opeten. Zonder dat je een smerig gezicht hoeft te trekken of moet wennen aan het idee van een rauw ei opeten. 

Pas op: salmonella

Als sporter behandel jij jouw lichaam natuurlijk goed. Je neemt genoeg rust, je eet goed en je traint hard. Je hebt tenslotte een duidelijk doel voor ogen: fit worden/blijven. Dan zit je natuurlijk helemaal niet te wachten op verrassingen of bijwerkingen van supplementen of voedsel. En daar willen we het even over hebben. Er is een geringe kans namelijk dat jij salmonella kunt oplopen als je rauwe eieren eet. Of drinkt. Om heel realistisch te zijn: de kans is niet zo heel groot. Een op de 3.000 tot 5.000 eieren kan besmet zijn met dit virus. Hoeveel eieren eet jij per dag?

Lekker mixen: smoothies

Je kent het wel. Je hebt een behoorlijke hoeveelheid fruit en gezonde, magere yoghurt of kwark en je wilt dit mixen. Je hebt later vandaag geen tijd om uitgebreid alles klaar te maken, dus je gooit alles in de blender. Jouw smoothie komt eraan. Je kunt ‘m makkelijk meenemen onderweg, naar werk, school of andere afspraken. En dan denk je: hoe zit het met mijn eiwit-inname vandaag? Loop je dan naar de lokale super om wat rauwe eieren te mixen met jouw smoothie?

Een aantal sportievelingen zullen hierbij zweren. Om rauwe eieren te kunnen mengen met jouw sapje, om toch te kunnen voldoen aan de optimale inname van eiwitten. Let wel op tot wanneer jouw eieren goed zijn. En kook ze even als je daar de ruimte en tijd voor hebt. Salmonella wil je niet oplopen, toch?

gebroken eitje

Optimale spiergroei

Om jouw spieren optimaal te kunnen laten groeien, heb je eiwitten nodig. En natuurlijk een heleboel andere mineralen en vitaminen, maar daar gaan we het op een later moment over hebben. Voor nu: eiwitten. Of proteïne. Het is allebei hetzelfde: het zorgt voor spierherstel zodat jij zo snel mogelijk kunt groeien. Want dat is wat je wil, aankomende zomer kunnen laten zien waar jij hard voor hebt gewerkt. 

Eiwitten

Spieropbouw en herstel: daar heb je eiwitten voor nodig. De eiwitten leveren, net als koolhydraten en vet, energie voor jouw lijf. En belangrijker: ze leveren aminozuren. Deze aminozuren worden gebruikt als een soort bouwstenen voor het eiwit in jouw lichaamscellen. Daarom kun jij dus het beste na een intensieve training eiwitten innemen. Of je dit doet door eieren te eten of een eiwit-shake naar binnen te werken? Dat maakt natuurlijk niet uit. Voor iedereen is een passende oplossing en kun je zelf finetunen zoals jij dat wilt. Eventueel zelfs aangevuld met andere amino’s of supplementen.

Proteïne

Je kunt eiwitten nemen in de vorm van een shake: dit wordt vaan een proteïneshake genoemd. Je kunt ze tegenwoordig ook veel terugvinden in bepaalde snacks waardoor jij alsnog genoeg eiwitten in kunt nemen. Om duidelijk te zijn: eiwitten en proteïne is hetzelfde.

Rauwe eieren spieropbouw

Heb je rauwe eieren nodig bij het opbouwen van spieren? Nou, dat ligt dus een beetje lastig. Ja, je hebt eiwitten nodig bij spieropbouw. Maar je hoeft ze dus niet rauw te eten. Sterker nog: er gaan geen voedingsstoffen verloren als jij een ei kookt. Dat betekent dat je dus geen rare drankjes met rauwe eieren hoeft te drinken. En dat scheelt weer. Neem gewoon een eitje uit de koker of uit de pan en jij kunt jouw spieren laten groeien.

push ups krachtsporter

Eieren en afvallen

In eieren zitten eiwitten. En deze eiwitten zorgen voor het herstel en de opbouw van lichaamscellen, dus ook van spiermassa. Daarnaast spelen eiwitten een belangrijke rol in het transport van stoffen door jouw lichaam. Wil je gaan afvallen? Dan moet je nog steeds goed bedenken hoeveel eiwitten jij nodig hebt. Voor ieder lichaam staat namelijk een andere hoeveelheid. Je hebt een bepaalde balans van energie in jouw voeding: vet, koolhydraten en eiwitten. Deze drie energiedragers kun jij innemen om gedurende de dag te kunnen presteren op school, werk of in de sportschool.

Let op de vetten

Wil je gaan afvallen? Dan zul je vanzelfsprekend iets meer moeten letten op de vetten die je inneemt. Op deze manier kun je jouw energie weer aanvullen met eiwitten of koolhydraten. Dan heb je een prima balans als basis om mee te gaan afvallen. Belangrijk bij het afvallen is de calorie-inname. Als jij bijvoorbeeld maximaal 2.500 calorieën mag innemen per dag, raden wij je aan om daar 10% onder te gaan zitten als je wilt afvallen. Zo kun jij namelijk stabiel, georganiseerd en makkelijk jouw doelstelling halen. Doe dit een week of 8 en je merkt direct resultaat.

Eet je minder dan de aanbevolen hoeveelheid calorieën maar eet je wel iedere dag een reep chocola? Dan helpen eiwitten natuurlijk niet in jouw traject om af te vallen. Zorg daarom voor een gebalanceerd dieet waarbij je genoeg groenten en fruit eet. En pak je rust. Met een uurtje of 8 slaap per nacht kun jij jouw lichaam namelijk wat rust gunnen om goed te kunnen herstellen van de intensieve trainingen.

Wil je meer weten over afvallen en voeding?

Wil je meer weten over eiwitten, afvallen of dieet? Dat kan. Check dan Fitness Meester. We plaatsen geregeld nieuwe artikelen en blogs over de juiste voeding, de (on)waarheden van sommige superfoods en houden jou op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen van trainen en apparaten. Heb jij een interessant artikel voor ons gespot? Wie weet kun je die wel tegenkomen. Als je ons tipt, via info@fitnessmeester.nl

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.