fitness meester logo

Pure chocolade gezond om af te vallen – Feit of fabel?

Nee, geen clickbait-titel. Gewoon weer een aantal feitjes op een rij bij Fitness Meester. En dit keer over pure chocola, afvallen en waarom jij af en toe mag snoepen. En toch het beste resultaat kunt behalen voor jouw lichaam. Belangrijk: vergeet jezelf niet af en toe te belonen voor het harde werken om jouw doelen te behalen. Lees je weer met ons mee? We vertellen je of pure chocolade gezond is en of je er mee kunt afvallen!

Snoepen tijdens een dieet mag best

cacoabonen voor chocolade

We schreven al eerder over dieet, voeding en rust. Om uiteindelijk goede resultaten te kunnen behalen. En daar schreven we ook al eerder dat het best lastig is om niet direct de hele zak chips leeg te eten. Of die borrelnootjes te weerstaan op een verjaardag met een biertje of wijntje.

Dat komt namelijk doordat jouw lichaam blij wordt van dit soort voedsel: dat geldt dus ook bij chocola. Toch willen we je aanraden om het echt bij een klein stukje te houden. Misschien zelfs dagelijks. En wij vertellen je precies waarom.

Wat is pure chocolade?

Chocola is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. En een beetje cafeïne. Het opwekkende effect is minder dan bij koffie, maar is nog steeds aanwezig.

Men zegt wel eens dat chocola goed is voor de concentratie, maar dat is vaak lastig te meten. Pure chocola zegt het al: daar zit zoveel mogelijk cacaobestandsdelen in. Minimaal 35%, wil je het puur kunnen noemen. Nog een logisch feitje: er zit geen melk in, zoals bij melkchocolade.

Hoeveel pure chocolade per dag is gezond?

Je mag best wel eens genieten van het leven. Dat ontkennen we echt niet. Natuurlijk let je op je voeding, zorg je dat je genoeg eiwitten binnen krijgt en slaap je zo goed mogelijk als het even meezit.

Je kunt chocola prima gebruiken in je dieet, om toch even iets anders te eten én waarvan jouw brein en dus lichaam blij wordt. Chocola zit boordevol stofjes waardoor jij een interne beloning krijgt. En da’s altijd goed voor de mindset, toch? Precies.

Je kunt dagelijks een klein stukje van zo’n 15 gram pure chocola eten. Let wel op het percentage cacao: hoe hoger, hoe beter. Want dan heb je namelijk te maken met pure chocola, en geen toegevoegde ingrediënten.

Hart- en vaatziekten chocola

Ben je een echte liefhebber van chocola? Pas dan een klein beetje op. Want net als met zoveel is het niet goed om kilo’s chocola weg te werken. Zeker niet op dagelijkse basis. Maar dat wist je natuurlijk al. Chocola bevat antioxidanten. En dat wil zeggen dat er een flinke dosis vitamine C en E inzit. En dat is weer goed om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Uiteraard gaat dit samen met een gebalanceerd dieet, genoeg rust en het drinken van weinig tot geen alcohol. Die antioxidanten gelden voor pure chocolade: dat is het minst bewerkt en dus het minste toegevoegde ingrediënten.

Vanaf wanneer is pure chocolade gezond?

Nou, dit zou zomaar een verrassing voor je kunnen zijn. Want je kunt namelijk jouw dag beginnen met een heel klein stukje pure chocola. Dat betekent dus dat jij dagelijks lekker een beetje kunt snoepen. En waarom?

Ten eerste omdat het invloed heeft op jouw humeur. Op een goede manier, dan. Daarnaast is het zo dat door dat kleine stukje pure chocolade jij minder eetlust hebt over de dag. En dat is weer ideaal als jij in een calorietekort zit om af te vallen. Zo kun jij er makkelijker voor zorgen dat jij het totaal aantal calorieën haalt op een dag, zonder dat je gigantische honger hebt. 

Welke pure chocolade is gezond?

Dit is dan wel echt weer essentieel. Natuurlijk kun je voor de goedkoopste variant gaan als het gaat om chocolade. En we willen je echt niet zomaar dure producten aansmeren. Want dat doen we niet, bij Fitness Meester. Wat we wel doen? Eerlijk en open zijn. Dus ook over pure chocola.

Kies voor de variant met de hoogste waarde aan cacao. En dat wordt vaak op de verpakking uitgedrukt in percentage. Hoe hoger het percentage, des te beter de pure chocola is voor je. Wanneer het percentage lager is, merk je dat er veel toegevoegde ingrediënten worden gebruikt. En dat is vaak niet zo goed voor je bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld. 

Chocolade tijdens dieet

Ben je bezig met een calorietekort om jouw doelen voor bijvoorbeeld de zomer te halen? Kunnen we begrijpen. Je kunt chocola prima opnemen in jouw dieet, om een beetje variatie toe te voegen. Ook als je aan het bulken bent, calorie-overschot, kun je chocola eten.

chocolade tijdens het afvallen

Het eten van pure chocola heeft namelijk een positief effect op jouw gemoedstoestand en zorgt voor extra motivatie en energie. En dat heb je natuurlijk nodig tijdens het trainen van jouw ideale lichaam.

Een bijkomend voordeel tijdens het afvallen is dat pure chocola ervoor zorgt dat je iets minder eetlust hebt gedurende de dag, waardoor je makkelijker wat minder kunt eten. 

Pure chocolade antioxidanten

Zoals we hierboven al even schreven, bevat chocola antioxidanten. We houden van duidelijke taal, dus noemen we het gewoon vitamine C en E. Wist je dat in pure chocola meer antioxidanten zit dan in een bakje bosbessen of een sinaasappel? Precies. Dat was voor ons ook een verrassing. Een aangename, dat wel.

Deze vitaminen zorgen ervoor dat de kans op bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten wordt verminderd. We bedoelen dan wel dat je matigt met het eten van pure chocola: af en toe een klein stukje is prima. 

Gezonde vetten in chocolade

We hoeven het je niet te vertellen, maar doen het toch. Het aantal calorieën in chocola is niet mis. En daarom is het van belang dat je niet al te veel nuttigt. Logisch. Ook verzadigde vetten zijn aanwezig in chocola. Maar ook een aantal gezonde vetten! Deze flavanolen zouden namelijk een positief effect hebben op hart- en vaatziekten, mits je kleine stukjes eet. En dan hebben we het over stukjes pure chocola van zo’n 10 tot 15 gram. 

Dieet en chocola – hoe zit het?

Als jij dus voor jouw dieet chocola wilt toevoegen, kan dat prima. Misschien ben je een liefhebber en weet jij alle repen uit je hoofd. Of wil je af en toe een andere smaak hebben, omdat je de kip en rijst een beetje beu bent. Kunnen we ons echt wel voorstellen. Let gewoon op de hoeveelheden en gun jezelf die pretmomentjes. Niets is fijner dan een gebalanceerd dieet inclusief een beloning voor geest en lichaam. Zo kun jij het makkelijker volhouden. Dat beloven we je!

Bij Fitness Meester zetten we vaak feiten op een rij. En weetjes. We doen ons best om de leukste artikelen te schrijven, zodat we deze wekelijks kunnen uploaden voor je. Maar het kan natuurlijk zijn dat we iets over het hoofd hebben gezien. Is dat zo? Mail ons dan even. Via info@fitnessmeester.nl. Dan gaan wij namelijk onderzoek doen naar jouw onderwerp, schrijven we de tofste artikelen en ben jij de eerste die het mag lezen.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.