fbpx
fitness meester logo

Pas op! Deze onverwachte tekens kunnen duiden op een beroerte bij vrouwen

Stel je voor: elk jaar krijgen bijna 46.000 mensen in Nederland een beroerte. Dat zijn dagelijks gemiddeld zo’n 125 mensen. Zowel mannen als vrouwen kunnen getroffen worden. Het is cruciaal dat je de symptomen die op een beroerte kunnen wijzen herkent.

Een overgrote meerderheid van de beroertes—ongeveer 80%—wordt veroorzaakt door een blokkade in de bloedvaten van de hersenen, een zogenoemd herseninfarct. De resterende 20% komt door een hersenbloeding, die bijzonder gevaarlijk is en een dubbel zo hoog sterftecijfer heeft. Jaarlijks overlijden ongeveer 9.000 mensen aan een beroerte. De meeste bekende symptomen zijn een scheve mond, wartaal spreken en verlamming van één arm. Deze symptomen zijn voor zowel mannen als vrouwen hetzelfde. Echter, bij vrouwen kunnen er bijkomende, verrassende signalen optreden.

Vergroot je kennis: herken beroertesignalen bij vrouwen

Recent onderzoek toont aan dat er verschillen kunnen zijn in de symptomen en oorzaken van een beroerte tussen mannen en vrouwen. Veelvoorkomende risicofactoren zoals hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, inactiviteit, overgewicht, diabetes en roken gelden voor iedereen, maar bij vrouwen spelen additionele factoren mee zoals psychische problemen, migraines, zwangerschap en zelfs het gebruik van anticonceptiepillen.

Specifiek bij vrouwen kunnen de volgende, minder bekende symptomen een aanwijzing zijn van een beroerte:

  • Hallucinaties
  • Misselijkheid en overgeven
  • Gedragsveranderingen
  • Plotselinge pijn
  • Flauwvallen
  • Stuipen
  • Kortademigheid
  • Hikken
  • Piekeren of een onrustig gevoel

Deze symptomen kunnen onopvallend lijken, maar het is essentieel om ze serieus te nemen. Door bewust te zijn van deze minder voor de hand liggende tekenen, kun je wellicht een leven redden. Vergeet niet: meer kennis leidt tot meer macht. Dus blijf alert en deel deze informatie met iedereen die je kent. Het bewustzijn hiervan kan echt het verschil maken!

Hans de Waard
Hans de Waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.