fbpx
fitness meester logo

Metabolisme

metabolisme

Het metabolisme is een term die je vaak tegenkomt wanneer je bezig bent met afvallen en sporten. Dit komt doordat het metabolisme mede bepaalt hoeveel en hoe snel jij vet kunt verbranden.

Wat is het metabolisme?

Met het metabolisme bedoelen we de stofwisseling. Het metabolisme betekent dus het omzetten van voedingsstoffen naar energie en bruikbare bouwstoffen. Ook verwerkt en voert het metabolisme afvalstoffen af, en worden er vetreserves gemaakt.

Onze stofwisseling verwerkt alle voeding die ons lichaam binnen komt, en breekt deze vervolgens af in kleine deeltjes, om ze zo een functie te kunnen geven. De stofwisseling bepaalt dan ook waar jouw lichaam bepaalde voeding voor gaat gebruiken.

Langzame stofwisseling

Sommige mensen hebben last van een langzame stofwisseling. Dit houd in dat de stofwisseling de voedingsstoffen niet snel genoeg of op een onjuiste manier verwerkt. Hierdoor hebben sommige mensen moeite met afvallen, en duurt het wat langer dan bij anderen. Een langzame stofwisseling kan komen door genetische aanleg, of door een stofwisselingsziekte.


Functie van het metabolisme

Het metabolisme speelt een belangrijke functie in het lichaam. Het bepaalt namelijk je gewicht. Hoe sneller het metabolisme werkt, hoe meer energie hier voor nodig is en dus verbrand je ook een stuk meer calorieën.

Hoe snel de stofwisseling werkt, hangt af van bijvoorbeeld je geslacht, leeftijd, spieren, hormonen, erfelijkheid, ziektes en leeftijd. Deze factoren bepalen hoe snel je metabolisme en dus ook je stofwisseling is. Een langzame stofwisseling zorgt ervoor dat je meer moeite hebt met het verbranden van vet.

Over het algemeen is de stofwisseling bij ouderen een stuk langzamer dan bij jongeren. Hierdoor hebben oudere mensen een stuk meer moeite met het verbranden van vet dan jongere personen.


Kun je het metabolisme versnellen?

De snelheid van je metabolisme wordt vaak bepaald door bovenstaande factoren. Toch kun je jouw stofwisseling versnellen door onderstaande tips te volgen:

  • Eet op verschillende momenten. Wanneer je op veel momenten eet, zal je stofwisseling altijd op gang blijven. Houd er rekening mee dat dit niet altijd grote porties moeten zijn.
  • Eet genoeg calorieën. Als man heb je per dag gemiddeld 2500 calorieën nodig, en als vrouw heb je gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig. Probeer om niet minder dan 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen te krijgen.
  • Drink 2 liter water per dag. Door genoeg water te drinken werkt het metabolisme 3% sneller. Ook zorgt alcohol voor een trage stofwisseling. Drink daarom ook minder alcohol en juist meer water.
  • Beweeg genoeg. Het wordt aangeraden om minimaal 30 minuten per dag een zware inspanning te doen.
  • Ontbijt niet overslaan. Wanneer je ontbijt, start je de stofwisseling op. Ontbijt daarom zo snel mogelijk.
  • Spiermassa opbouwen. Ook wanneer je niet beweegt hebben spieren constant energie nodig. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten en eiwitten. Door meer spieren op te bouwen, blijft je stofwisseling altijd actief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.