fitness meester logo

Meer afvallen op een crosstrainer of hometrainer?

Een hometrainer of crosstrainer is ideaal als je graag wilt afvallen, maar niet de deur uit wilt. Beide apparaten zijn eenvoudig in huis te plaatsen, waardoor de drempel om te sporten een stuk lager wordt. Zo kun je makkelijk na het opstaan of ’s avonds sporten, zonder dat dit je veel tijd kost. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker en intensiever traint en je meer afvalt. Maar welk apparaat is voor jou het meest geschikt? Ga je afvallen op een crosstrainer of hometrainer? Wij helpen je op weg met een aantal tips.


Verschillen tussen een crosstrainer en hometrainer

Een hometrainer of crosstrainer zijn beide ideaal om thuis te sporten. De apparaten verschillen echter wel van elkaar. Zo gebruik je een hometrainer zittend, terwijl je staat op een crosstrainer. Een hometrainer bootst namelijk de beweging op een fiets na.

Op een crosstrainer maak je juist bewegingen die je normaal gesproken bij het langlaufen zou maken. Doordat je staat op een crosstrainer, gebruik je je hele lichaam. Bovendien train je hierdoor ook je stabiliteit en balans.

Bij een hometrainer is dit niet het geval, maar hierdoor is dit apparaat ook geschikt voor minder fitte en fanatieke sporters.


Voor wie is een hometrainer geschikt?

Aangezien je zittend gebruikmaakt van een hometrainer, is dit apparaat voor veel mensen geschikt. Hometrainers worden onder meer gebruikt bij het revalideren, wanneer je bijvoorbeeld meer kracht in je benen moet krijgen.

Omdat een hometrainer minder intensief is dan een crosstrainer, is de hometrainer perfect voor beginnende sporters of ouderen. Met dit apparaat werk je namelijk rustig aan je uithoudingsvermogen. Voor oudere mensen zijn er daarnaast hometrainers te koop met een lage instap, waardoor het op- en afstappen erg eenvoudig is.

Een hometrainer is dus een perfect apparaat voor beginnende sporters, die graag aan hun uithoudingsvermogen werken of willen afvallen.


Wanneer gebruik je een crosstrainer?

Sport je liever intensief en wil je naast je uithoudingsvermogen ook aan je spieren werken? Dan is de crosstrainer het meest geschikt.

Met een crosstrainer beweeg je namelijk je hele lichaam. Staand beweeg je je armen en benen, waardoor je niet alleen aan je uithoudingsvermogen, maar ook aan je spieren werkt.

Een crosstrainer is dus ideaal voor fanatieke sporters, aangezien je 80% van je spieren gebruikt. Een ander voordeel van een crosstrainer is dat je jouw gewrichten weinig belast. Je kunt dus makkelijker lang trainen op dit apparaat. Afvallen met een crosstrainer is dus ideaal.


Waar moet je op letten bij een crosstrainer?

Als je besluit een crosstrainer te kopen, is het verstandig om op een aantal specificaties te letten. Kijk bijvoorbeeld goed naar de positie van het vliegwiel. Wanneer dit wiel vooraan zit, beweeg je meer als een langlaufer. Wanneer het vliegwiel achteraan zit, lijkt het meer op hardlopen.

Let daarnaast op de lengte van de pas. De pas die je voor jou prettig is, hangt namelijk voor een groot deel af van je lengte. Als je langer dan 170 cm bent, is een paslengte van 50 tot 55 cm perfect. Als je kleiner bent is een paslengte van 45 cm beter. Kijk daarnaast ook naar de verstelmogelijkheden van een crosstrainer.

afvallen cardio
Spieren bouwen en afvallen? Dan is een crosstrainer de juiste keuze

Waar moet je op letten bij een hometrainer?

Een belangrijke eigenschap van een hometrainer is de mate van verstelbaarheid. Als je meer dingen kunt verstellen, zul je comfortabeler kunnen trainen. Het zadel en de handvatten zijn vaak te verstellen, maar bij de ene trainer kan dit uitgebreider dan de bij de ander. Zo kun je het zadel niet alleen verticaal, maar ook horizontaal verstellen bij sommige trainers.

Afhankelijk van de prijsklasse heb je meer of minder mogelijkheden. Let er daarnaast op dat je de hoogte van het zadel past bij jouw lengte. Het zou erg vervelend zijn als de pedalen te dichtbij of juist te ver staan. Dit kan ervoor zorgen dat je niet comfortabel sport of zelfs blessures oploopt.


Andere aandachtspunten

Bij het aanschaffen van een home- of crosstrainer zijn nog meer specificaties van belang. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om een trainer met een computer aan te schaffen. Deze trainingscomputer kan je bijvoorbeeld helpen om een afwisselend trainingsthema te bedenken. Met hulp van de computer kan het onder meer mogelijk zijn om aan intervaltraining te doen.

Een ander aandachtspunt zijn de remmen van de trainer. Zo kun je kiezen voor een rem op basis van luchtweerstand, een magneetrem of een elektromagneetrem. Met een magneetrem of elektromagneetrem kun je de weerstand zelf instellen, terwijl een rem met luchtweerstand altijd zorgt voor een training op jouw niveau.


Beste hometrainer om af te vallen

Kies je voor een hometrainer om af te vallen? Dan is het een goed idee om de FitBike Ride 6 iPlus Hometrainer aan te schaffen. Deze hometrainer is geschikt om vaak te gebruiken, zodat je zeker weet dat je af zult vallen. Het is een stille hometrainer, die daarnaast stabiel staat.

Ook zijn het zadel en het stuur goed te verstellen. Met de trainingscomputer kun je verschillende trainingsprogramma’s doorlopen en bijvoorbeeld de hoeveelheid verbrande calorieën zien.

Daarnaast kun je via bluetooth je smartphone koppelen aan de hometrainer, zodat je gebruik kunt maken van nog meer trainingsprogramma’s dan de trainingscomputer aanbiedt.


Beste crosstrainer om af te vallen

Wil je juist liever afvallen op een crosstrainer en daarmee ook je spieren trainen? Dan is de Focus Fitness Fox 5 iPlus een goede keuze. Deze crosstrainer heeft het vliegwiel achter.

Je kunt zowel de voetpedalen als de lengtepas aanpassen, zodat je zeker weet dat je prettig sport. Daarnaast zijn nieuwe handgrepen ontwikkeld, waarmee je je handen op zeven verschillende manieren kunt plaatsen en hierdoor ieder keer andere spieren gebruikt.

Bovendien kan ook deze trainer worden gekoppeld aan je telefoon of tablet, waarmee je toegang krijgt tot veel trainingsprogramma’s. Dit zorgt ervoor dat je veel mogelijkheden hebt op de crosstrainer en gemotiveerd blijft.

hometrainer afvallen

FitBike Ride 6 iPlus

Merk: FitBike

€449,-

crosstrainer afvallen

Focus Fitness Fox 5 iPlus

Merk: Focus Fitness

€749,-


Voordelen van thuis sporten

Als je thuis een hometrainer of crosstrainer hebt staan, kan het ervoor zorgen dat je meer sport en dus ook meer afvalt. De drempel om te sporten wordt een stuk lager. Zo wordt afvallen op een crosstrainer of hometrainer een stuk aangenamer.

Je hoeft tijdens slecht weer de deur niet uit en je kunt sporten wanneer het jou uitkomt. Daarnaast heb je meer privacy tijdens het trainen.

Bovendien hoef je geen abonnement op een sportschool te nemen, waardoor je alleen eenmalige kosten hebt. Een crosstrainer of hometrainer heeft dus veel voordelen als je graag wilt afvallen.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.