fbpx
fitness meester logo

Is het lopen van een marathon gezond?

marathon lopen gezond

Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk in beweging te blijven. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een rondje te gaan hardlopen. Hierdoor denken er ook steeds meer mensen aan het lopen van een marathon. Toch is het lopen van een marathon andere koek dan het lopen van een rondje in de buurt. Is het lopen van een marathon haalbaar en gezond? Wij leggen het je uit.


Is een marathon lopen gezond?

Laten we beginnen bij het begin: iedereen kan een marathon lopen. We raden je natuurlijk wel aan om serieus te trainen als je dit wilt gaan doen. Het lopen van een marathon is gezond: je verbrand veel calorieën met hardlopen, je hebt een doel voor ogen en je kunt rust krijgen in je hoofd. Zomaar een aantal redenen waarom jij een marathon zou moeten lopen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je met een aantal vragen zit bij het lopen (en trainen!) van een marathon. Lees mee!


Voorbereiding op het lopen van een marathon

Ga jij je eerste marathon lopen? Tof! Dat betekent dat je kunt beginnen met de voorbereiding. We gooien meteen een cliché erin: begin zo vroeg mogelijk. Als jij namelijk jouw lichaam, spieren en gewrichten kunt laten wennen aan het lopen van lange afstanden, heb jij daar profijt van tijdens het lopen van de marathon.

Kan iedereen zomaar een marathon lopen? Tuurlijk, al moet je wel kritisch zijn op jouw eigen lichaam. Waar ligt de grens, zowel mentaal als fysiek. Het lopen van een marathon is een serieuze bezigheid, dus wees voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk. Heerlijk, die clichés. En toch is het de waarheid: als jij jouw lichaam kunt laten wennen aan het lopen van lange afstanden, verminder je de kans op blessures en heb je meer kans op het uitlopen van een (halve) marathon.

marathon trainen

Wat zijn de effecten van hardlopen op mijn lichaam?

De belasting bij het hardlopen komt voornamelijk vanuit de enkels, knieën en heupen. Dat betekent dat jij jouw gewrichten moet trainen, net zoals de spieren daaromheen. Dat kun je doen door stapsgewijs te beginnen met hardlopen. Zo train je het beste voor een marathon.

Wil je beginnen met het lopen van een halve marathon? Dan raden we je nog steeds aan om stapsgewijs te beginnen met trainen. 3 keer per week trainen voor een (halve) marathon en dan een flink stuk lopen: begin bij vijf kilometer en bouw dit vervolgens op. Je hoeft natuurlijk niet dagelijks een flink stuk te lopen. We raden je aan om te beginnen met een kilometer en deze per week uit te breiden met een halve of een hele kilometer. Zo kun je rustig wennen aan het lopen van een flinke afstand. Heb je geen zin om hard te lopen? Loop dan gewoon een rondje om alles in beweging te houden. 


Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Vanzelfsprekend: uithoudingsvermogen. Dat groeit als je rustig traint voor een (halve) marathon. Ook jouw spieren groeien als je vaker gaat hardlopen. De conditie verbetert en je kunt vaak mentaal ook meer aan. Je weet namelijk waarvoor je traint: je hebt een duidelijk doel voor ogen en dat ga je behalen. Dat levert je extra motivatie en daadkracht op, ook in je werk of gezinsleven. En laten we eerlijk zijn: extra motivatie en daadkracht kunnen we allemaal goed gebruiken in deze tijden.

Daarnaast hoeven we je niet uit te leggen dat bewegen gezond is voor iedereen: pas jouw training aan op jouw lichaam. Stop wanneer je pijntjes krijgt of bijvoorbeeld last van gewrichten. Jouw gewrichten en spieren zijn goud waard: deze gebruik je dag in dag uit, ook voor activiteiten zoals opstaan, traplopen of je bed uitkomen. 


Kan iedereen een marathon lopen?

Het antwoord is redelijk simpel: ja. Iedereen kan een (halve) marathon lopen. Mits je de juiste voorbereidingen treft. Je kunt veel informatie op internet vinden, op YouTube en natuurlijk: luister naar je eigen lichaam. Alleen jij voelt wat je voelt zodat je kunt aangeven wat jouw maximale capaciteit is. Het plannen van jouw marathon lopen begint al vroeg: begin minimaal een jaar van tevoren.

Heb je de tickets geboekt en heb je een startnummer binnen? De voorpret is begonnen. En dan nu het fysieke gedeelte: zorg voor genoeg vitaminen, gevarieerd eten en een goede nachtrust. Zo weet jij zeker dat jouw lichaam zo goed mogelijk herstelt na jouw trainingen. 


Klachten na het lopen van een marathon

Heb je een (halve) marathon gelopen? Daar mag je best wel trots op zijn. Het is een duidelijk doel voor ogen en jij hebt het behaald. Ben je nog bezig met de voorbereidingen en wil je weten wat de risico’s zijn van het lopen van een marathon? Lees dan snel verder.

Sporten is natuurlijk nooit volledig vrij van risico’s. Je kunt oververmoeid raken, blessures kunnen voorkomen en je kunt je spieren overbelasten. We willen je natuurlijk niet bang maken, maar we willen wel dat je bewust bent van de juiste keuzes. Voor jouw lichaam. Om je iets beter voor te bereiden, hebben we een aantal aspecten waar je op moet letten tijdens de training, maar ook na jouw training.

Begin met de basis: jouw gewrichten. Deze zijn essentieel voor het lopen van een marathon en daarbuiten. Wees dus voorzichtig en voel tijdig aan waar jouw grenzen liggen. Heb je nog nooit een marathon gelopen? Bouw dan rustig op zodat je jouw capaciteit kunt laten groeien. Een ander belangrijk onderdeel: spieren.

Jouw spieren hebben genoeg rust nodig tussen de trainingen door en genoeg voeding na jouw hardlooptraining. Neem bijvoorbeeld eiwitten, koolhydraten en aminozuren om optimaal te kunnen herstellen. Herstel van jouw spieren na het hardlopen is minstens zo belangrijk als de ontwikkeling daarvan. 

lopers van een marathon

Hoeveel kilometer hardlopen is gezond?

We horen het je vragen: hoeveel kilometer kan ik hardlopen zonder problemen? Dat heeft met een aantal factoren te maken. Allereerst of jij het gewend bent om lange afstanden te lopen. Zowel hardlopen als normaal. Ben je gewend om lang op je benen te staan en lange afstanden te lopen? Dan kan het zo zijn dat jouw capaciteit hoger ligt dan bij bijvoorbeeld een krachtsporter.

Heb je nog nooit gehoord van hardlopen? Dan raden we je aan te beginnen bij het lopen van 500 meter. En dat rustig uit te bouwen. Ook het tempo kun je natuurlijk zelf bepalen. Begin rustig en bouw dit rustig op totdat je een lekker tempo te pakken hebt waar je stabiel kunt blijven lopen. Mocht je jouw tempo steeds aanpassen, kost dit veel energie. Deze energie kun je beter gebruiken om zo lang mogelijk te blijven hardlopen. 

Wil jij optimaal kunnen trainen en voorbereiden voor het lopen van een (halve) marathon? Begin dan met bovenstaande tips. Deze zullen je zeker verder helpen en kunnen jouw beschermen tegen onaangename blessures, oververmoeidheid en overbelasting. Geef ruim op tijd aan waar jouw grenzen liggen zodat je zeker bent van optimaal herstel. Neem de juiste voeding, genoeg slaap en natuurlijk: veel vitaminen. 2 stuks fruit en zo’n 150 gram groenten per dag zijn genoeg om zo sterk mogelijk door te kunnen blijven gaan. 

Wil je meer weten over de beste tips, de juiste supplementen of reviews over bepaalde fitness producten? Laat het ons weten. Je kunt ons tippen via info@fitnessmeester.nl. En we gaan direct voor je aan de slag. 

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.