fitness meester logo

Helpt magnesium écht tegen spierpijn?

Magnesium en spierpijn zijn termen die vaak aan elkaar verbonden worden. Dit komt doordat men beweert dat magnesium tegen spierpijn werkt. Door genoeg magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen, zou je minder last krijgen van spierkrampen en spierpijn.

In dit artikel leggen we je uit of magnesium echt tegen spierpijn werkt en geven we je alle overige informatie die je wilt weten over magnesium.


Helpt magnesium tegen spierpijn?

Wanneer je een tekort aan magnesium hebt, kun je inderdaad meer last krijgen van spierpijn. Magnesium is namelijk belangrijk voor het lichaam en werkt onder andere ook tegen vermoeidheidsklachten en spiertrekkingen. Ons lichaam heeft magnesium ook nodig voor de groei van de spieren.

Maar wanneer je magnesium neemt nadat de spierpijn al is begonnen, ben je eigenlijk al te laat. Het is namelijk belangrijk om van te voren al genoeg magnesium binnen te krijgen. Je kunt daarom op de dagen dat je gaat sporten het beste al genoeg magnesium binnen krijgen.

Magnesium kun je uit voeding halen. Magnesium is namelijk gewoon een voedingsstof die in veel groenten te vinden is. Maar het is ook mogelijk om magnesium in de vorm van een sportsupplement binnen te krijgen.

magnesium spierpijn
Magnesium helpt ook tegen vermoeidheid

Wanneer magnesium innemen?

Als je besluit om magnesium in de vorm van supplementen binnen te krijgen, kun je dit het best doen op de dagen dat je gaat sporten. Je zult dan een stuk minder last van spierpijn krijgen op de dagen nadat je een work-out hebt gedaan.

Ook zorgt magnesium voor de ontspanning van de spieren tijdens het slapen. Je zult dus merken dat je veel beter slaapt wanneer je gebruik maakt van magnesium supplementen. Veel supplementen zetten dan ook op de gebruikersaanwijzing dat je de magnesium het best kunt slikken voor het slapen gaan.

De voordelen van magnesium

Je bent je nu misschien al wel bewust over het belangrijkste voordeel van magnesium. Dat is dat je minder spierpijn hebt na een flinke inspanning, maar ook dat je een betere nachtrust hebt. Magnesium heeft dus een positieve werking op onze spieren.

Er zijn echter nog meer voordelen van magensium:

  • Magnesium ondersteunt het zenuwstelsel
  • Het helpt tegen vermoeidheid
  • Magnesium heeft een positieve werking op de botten en tanden
  • Bevordering van de gezondheid van het hart en de bloedvaten
  • Stimuleert de eiwitsynthese. Dat zorgt voor ondersteuning van spiergroei en spierbehoud
  • Ondersteuning van het concentratievermogen en geheugen

Hoeveel magnesium heb je dan nodig?

Het wordt aangeraden om iedere dag ongeveer 350 milligram aan magnesium binnen te krijgen als man zijnde. Voor vrouwen ligt de aanbevolen hoeveelheid op 300 milligram magnesium per dag.

Wanneer je een tekort aan magnesium binnen krijgt, kunnen organen slecht functioneren. Dat herken je aan spierpijn of spierkrampen en vermoeidheid. In het ergste geval krijg je last van hartritmestoornissen. Bij deze klachten kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts.

Magnesium bijwerkingen

Er is geen bovengrens vastgesteld. Een overschat aan magnesium is namelijk niet gevaarlijk, al kun je wel darmklachten (diarree) ervaren. Wel is er een grens gesteld voor de hoeveelheid magnesium die je met een supplement binnen krijgt. Zorg ervoor dat je niet meer dan 250 milligram aan magnesium per supplement binnen krijgt, om zo geen last te krijgen van bijwerkingen.


In welke voeding zit magnesium

Je kunt magnesium is veel verschillende voeding vinden. Echter zul je het vooral tegenkomen in groentes en volkoren producten. Denk dan aan spinazie of andere bladgroentes. Maar ook in volkoren pasta, volkoren brood of volkoren crackers zit veel magnesium. Dit komt doordat hier nog veel zaden in zitten. In deze zaden zit de magnesium.

Ook kun je magnesium uit dierlijke producten halen. Denk aan vlees van runderen of gevogelte. Het is dus helemaal niet zo dat je alleen genoeg magnesium kunt binnenkrijgen door middel van supplementen. Het is zelfs veel beter om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen te krijgen door middel van voeding dan door supplementen.

Deze voeding zorgt er namelijk ook voor dat je andere belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Zo krijg je ook vezels binnen wanneer je groentes eet. En krijg je eiwitten binnen wanneer je vlees eet. Dat zijn allemaal voedingsstoffen die belangrijk zijn voor spiergroei, spierbehoud en een gezonde lichaam.


Hoe lang duurt het voordat magnesium werkt?

Er zijn veel factoren die bepalen hoe snel magnesium werkt. Wanneer je magnesium via voeding binnen krijgt, kan het enkele uren duren voordat de magnesium werkt. Eerst moet de voeding in de darmen komen voordat de magnesium kan worden opgenomen door het lichaam.

Wanneer je magnesium supplementen gebruikt, wordt de magnesium wat sneller opgenomen door het lichaam. Meestal duurt het ongeveer 30 tot 60 minuten voordat magnesium werkt.

Voor het beste resultaat kun je het beste iedere dag dezelfde hoeveelheid magnesium supplementen nemen.


Magnesium tegen spierkrampen

Ook wanneer je last hebt van spierkrampen kan magnesium de oplossing zijn. Er zijn echter wel veel redenen die kunnen leiden tot spierkrampen. Het is dus niet zo dat de krampen per definitie weg gaan wanneer je genoeg magnesium binnen krijgt.

Het is daarentegen wel de beste en makkelijkste oplossing, die dubbel en dwars het proberen waard is. Ga dus, wanneer je veel last hebt van spierkrampen, na of je wel genoeg magnesium binnen krijgt. Maak indien nodig gebruik van supplementen om genoeg magnesium binnen te krijgen.

Zelfs wanneer je last hebt van trillende spieren kan magnesium de oplossing voor je zijn.


Magnesium supplementen tegen spierpijn

Wanneer je last hebt van spierpijn en spierkrampen kan magnesium de oplossing bieden. Je weet nu welke voordelen magnesium met zich meebrengt. Het is altijd verstandig om genoeg magnesium via voeding binnen te krijgen. Maar je kunt het ook aanvullen door middel van een supplement.

Onderstaande voedingssupplementen zijn geschikt ter aanvulling van de magnesium in je lichaam. Daar kunnen we je zeker een van onderstaande producten aanraden.

Magnesium citrate

100% Magnesium Citrate

Merk: MyProtein

250 gram

€15,39

Magnesium citraat

Magnesium Citrate

Merk: Body & Fit

240 capsules

€11,90

calcium magnesium

Calcium & Magnesium

Merk: MyProtein

270 capsules

€35,69

Magnesium calcium

Magnesium Citrate

Merk: Body & Fit

180 capsules

€9,90

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.