fitness meester logo

Afvallen met Maca-poeder? De voor- en nadelen van Maca!

In de gezondheids- en welzijnsindustrie duiken voortdurend nieuwe superfoods op die beloven ons leven te verrijken met hun uitzonderlijke voedingswaarden. Een van deze superfoods die gestaag populariteit heeft gewonnen, is Maca poeder. Geëerd door Inca krijgers en geprezen door hedendaagse gezondheidsgoeroes, heeft Maca poeder een interessante reis gemaakt van een traditioneel gebruik tot een modern voedingssupplement. Maar wat maakt deze wortel zo speciaal?

matcha poeder

Wat is Maca poeder?

Maca poeder wordt gemaakt van de Maca-wortel, bekend onder de wetenschappelijke naam ‘Lepidium meyenii’, die gedijt in de onherbergzame hooglanden van de Peruaanse Andes. Na het oogsten worden de wortels gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Dit poeder is rijk aan voedingsstoffen en wordt wereldwijd geconsumeerd voor zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

De Maca Plant

De Maca plant is een crucifere groente, verwant aan broccoli, bloemkool en kool, maar met een bijzondere eigenschap die deze wortel onderscheidt: het is een adaptogeen, wat betekent dat het helpt het lichaam weerstand te bieden tegen fysieke en mentale stress. Het overleeft op grote hoogten waar weinig anders kan groeien, wat de Maca plant bijzonder robuust maakt.

Is Maca poeder gezond?

De vraag of Maca poeder daadwerkelijk gezond is, wordt nog steeds onderzocht, maar veel studies suggereren dat het poeder een rijke bron is van vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels en essentiële aminozuren. Het bevat vitamine B6, C en ijzer, welke bijdragen aan de normale immuunfunctie en vermoeidheid verminderen. Bovendien bevat het belangrijke hoeveelheden koper, wat belangrijk is voor het zenuwstelsel en de vaten.

De werking van Maca poeder

Maca poeder staat erom bekend dat het de energie kan verhogen zonder de jitterigheid van cafeïne. Het wordt vaak ingezet voor het verbeteren van sportprestaties en uithoudingsvermogen. Bovendien suggereert enig bewijs dat Maca een positief effect kan hebben op de libido, hoewel dit gebied meer onderzoek vereist.

Maca’s effect op de hormoonbalans is wellicht een van de meest besproken aspecten, met sommige studies die aangeven dat het kan helpen bij het balanceren van hormoonniveaus bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze. Dit zou weer kunnen bijdragen aan het verminderen van bijbehorende symptomen zoals opvliegers en slaapstoornissen.

matcha thee

Afvallen door Maca-poeder: kan dat?

Er is geen direct bewijs dat Maca poeder op zichzelf een afslankmiddel is. Echter, gezien het feit dat het energieniveaus kan verhogen, zou het indirect kunnen bijdragen aan gewichtsverlies door de fysieke activiteit te stimuleren. Desalniettemin moet afvallen altijd worden benaderd vanuit een holistisch oogpunt, waarbij een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging centraal staan.

Maca Supplement

Maca is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tincturen en natuurlijk als los poeder. Het kiezen van een supplementvorm hangt af van persoonlijke voorkeur. Echter, voor de volledige voedingsvoordelen, geven veel mensen de voorkeur aan het poeder, dat gemakkelijk kan worden toegevoegd aan smoothies, sappen of zelfs gebak.

Hoeveel Maca poeder per dag?

De aanbevolen hoeveelheid Maca poeder kan variëren afhankelijk van de reden waarvoor het wordt gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om te beginnen met ongeveer 1-3 theelepels (ongeveer 5-15 gram) per dag. Sommige mensen kunnen tot 20 gram per dag nemen, maar het is belangrijk om te luisteren naar het lichaam en de dosering geleidelijk op te voeren.

Conclusie

Maca poeder, met zijn voedzame profiel en adaptogene eigenschappen, blijft een interessant onderwerp voor zowel wetenschappers als consumenten op zoek naar natuurlijke manieren om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Hoewel de beloften van gewichtsverlies met een korreltje zout genomen moeten worden, is er genoeg bewijs dat wijst op de potentieel gunstige effecten van Maca op energie, uithoudingsvermogen en hormonale balans. Zoals met elk supplement, is het verstandig om te beginnen met kleine doses en te overleggen met een gezondheidsdeskundige, vooral als je onder behandeling bent of medicatie gebruikt. Maca poeder kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl, maar het is geen wondermiddel en moet worden beschouwd als onderdeel van een gebalanceerd dieet en een actieve levenswijze.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

5 reacties

  1. Goedeavond kunt u zeggen welke kleur en welk merk maca poeder of pillen of vloeibaar het beste is en in welke winkel ik die kan kopen en of niet gevaarlijk is ik heb namelijk net immuothetapie achter de rug het heeft voor mijn overgang klachten nodig groetjes yolanda

  2. Hoi Yolanda, je kunt hierover het beste contact opnemen met een verkoper van Maca poeder of pillen. Zij kunnen je namelijk beter informeren over de producten die ze aanraden.

  3. Hallo Peter,
    Ik heb Super food Maca Raw Powder gekocht, op de verpakking staat er 1,5 à 3 g per dag in te nemen. Maar op je website spreekt men van max. 2 eetlepels???
    Bij ons,beiden tachtigers, is het alleen om wat minder vermoeid te zijn. Wat is voor ons de beste hoeveelheid?

  4. Hallo,

    Ik raad je aan om de instructies op de verpakking te volgen. Deze is altijd het meest accuraat.

Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.