fitness meester logo

Maag

maag

Een van de belangrijkste organen voor de spijsvertering, is de maag. In de maag wordt voedsel fijn gekneden, zodat het vervolgens in de darmen verder verteerd kan worden. Zonder de maag, kunnen we dus geen voedsel verteren.


Wat doet de maag?

De maag is een orgaan dat voedsel zal fijnkneden wanneer het de maag binnenkomt. Daarom is de maag ook een erg sterke spier, gezien het voedsel anders niet goed fijngeknepen kan worden.

In de maag zitten ook verschillende zuren en sappen die helpen het voedsel mee af te breken. Het is belangrijk dat het voedsel deels is afgebroken wanneer het in de darmen aankomt. Wanneer dit niet het geval is, kunnen onze darmen het voedsel niet goed verder afbreken. Ook kunnen de voedingsstoffen dan niet opgenomen worden. Dat betekent dat we niks aan de eiwitten, vezels en koolhydraten hebben.


Hoe werkt de maag?

Wanneer we voedsel binnenkrijgen, begint de spijsvertering al zijn werk te doen. Hier worden namelijk enzymen en speeksel aangemaakt, die het voedsel al beginnen te verteren. Dat zorgt ervoor dat het voedsel al een stuk zachter is wanneer het in de maag aankomt.

Via de slokdarm komt het voedsel de maag binnen. In de maag zit een slijmvlieslaag waarin kleine kliertjes zitten. Deze kliertjes produceren maagsappen. Deze sappen zijn erg zuur. Daarom zit er ook een slijmlaag in de maag die andere organen beschermd tegen deze zure maagsappen.

In het bovenste gedeelte van de maag wordt het voedsel vermengd met de maagsappen, waardoor het voedsel al verder wordt afgebroken. In het onderste gedeelte van de maag wordt het voedsel door zowel de maagsappen als het fijnknijden verder afgebroken.

We kunnen stellen dat de maag een voorbereiding is voor het daadwerkelijk afbreken van de voeding. In de darmen worden de voedingsstoffen namelijk ook opgenomen. Dat is het belangrijkste onderdeel van de spijsvertering.

Hoe lang blijft voeding in de maag zitten?

Op het moment dat de voeding de maag binnenkomt, blijft het hier ongeveer 3 uur zitten. Na deze 3 uur wordt de voeding naar de dunne darm verplaatst.

Echter zorgt de maag er niet alleen voor dat we voeding afbreken. De maag houdt namelijk ook indringers tegen. Bacteriën en andere indringers worden in het maagzuur ‘verbrandt’. De pH waarde van maagzuur ligt tussen de 1.2 en 3.0. Dat is erg zuur, en veel indringers zullen dit niet overleven.

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.