fitness meester logo

Let op! Dit is het maximale bedrag aan contant geld dat je vanaf 2024 thuis mag hebben volgens de wet

Fijn om te weten dat contant geld ook in 2024 gewoon blijft bestaan als betaalmiddel! Kun je je voorstellen dat we ooit zonder moeten? Heb je wel eens nagedacht over hoeveel contant geld je thuis mag hebben? Lees verder en ontdek hier het antwoord op die vraag.

Contant versus Pin

Door de jaren heen zie je dat er steeds minder mensen met contant geld rondlopen. Dit komt niet omdat mensen contant geld niet meer willen, maar omdat de pinpas gewoon heel handig is. Zelfs op markten zie je bordjes met ‘Pinnen? Graag’. En dan heb je ook nog winkels waar je alleen kunt pinnen, de zogenoemde ‘pin-only’ winkels.

Ondanks deze veranderingen in hoe we betalen, blijkt uit recente cijfers van de Nederlandsche Bank dat ongeveer twintig procent van de Nederlanders nog alles contant betaalt. De andere tachtig procent geeft de voorkeur aan pinnen. Dit zorgt bij sommigen voor de angst dat contant geld zal verdwijnen. De Rijksoverheid stelt gerust dat dit ‘voorlopig’ niet gaat gebeuren. Toch brengt dat woord ‘voorlopig’ wat onzekerheid met zich mee.

De Belastingdienst en contant geld

Hoeveel contant geld kun je dan zonder problemen thuis bewaren? Volgens de Rijksoverheid is er geen limiet voor hoeveel contant geld je in huis mag hebben. Het wordt pas ingewikkeld als je kijkt naar de Belastingdienst. Vanaf een bepaalde hoeveelheid moet je dit namelijk opgeven.

In 2024 mogen alleenstaanden tot 653 euro belastingvrij in huis hebben. Als je een fiscale partner hebt, mogen jullie samen tot 1.306 euro aan contant geld belastingvrij thuis bewaren. Hier bij moet je naast munten en briefgeld ook rekening houden met waardebonnen.

Bijvoorbeeld, als je een cadeaubon van 50 euro krijgt voor je verjaardag bij Ici Paris, dan mag je als alleenstaande nog maar 603 euro contant geld in huis hebben.

Nu heb je alle informatie over het bewaren van contant geld thuis. Zorg ervoor dat als je meer hebt dan deze bedragen, je dit aangeeft bij de Belastingdienst, anders kun je alleen maar hopen dat ze er niet achter komen 😉 Leuk dat je dit artikel hebt gelezen! Laat je mening vooral achter in de reacties en vergeet niet het artikel te delen op Facebook!

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.