fbpx
fitness meester logo

Helpt koud douchen met afvallen? Ja zeker!

koud douchen afvallen

Kun je met koud douchen afvallen? Het is een vraag die steeds meer mensen stellen. Dit komt doordat we ook steeds vaker horen dat koud douchen ontzettend veel voordelen heeft. Zo zou je er een stuk gezonder van worden en meer energie krijgen. Iemand die groot voorstand van koud douchen is, is Wim Hof (ook wel bekend als The Ice Man). Maar wat is er nou waar van deze voordelen? En helpt koud douchen echt met afvallen?


Koud douchen: de voordelen

Naast dat koud douchen zou helpen met afvallen, heeft koud douchen nog ontzettend veel andere voordelen. Daarom kan het zeker een goede keuze zijn om ook koud te gaan douchen. Je hoeft dan niet de hele tijd onder een koude douche te staan. Deze voordelen werken al wanneer je begint met koud douchen (ongeveer 30 seconden), dan overschakelt naar een warme douche, en vervolgens koud gaan afdouchen (ook weer 30 seconden).

Bloedcirculatie

koud douchen afvallen
Koud douchen en afvallen?

Het vasculaire systeem (de bloedsomloop) heeft veel baat bij koud douchen. Door een koude douche wordt de bloedcirculatie namelijk verbeterd. Dit komt doordat de bloedvaten zich vernauwen op het moment dat je lichaam uit het niets aan kou wordt blootgesteld. Je bloedvaten vernauwen zich hierdoor, terwijl je lichaam de bloedcirculatie versterkt. Na een tijdje worden de bloedvaten weer wijder, terwijl de versterkte bloedcirculatie aanwezig blijft.

Door koud te douchen, verhoog je de werking van je bloedsomloop. En dat werkt in zijn voordeel tegen verschillende andere kwaaltjes.

Huid

Koud douchen zorgt ook nog eens voor een jonge en stevige huid. Doordat de bloedsomloop verbetert, ontstaan er een stuk minder vetkussentjes. Hierdoor krijgt cellulite geen kans krijgt. Je huid wordt vervolgens een stuk steviger.

Daarnaast zorgt koud douchen ook nog eens voor een gehydrateerde huid. Een warme douche droogt de huid namelijk uit. Helemaal wanneer je zo warm mogelijk douched. Door je huid gehydrateerd te houden, blijft je huid jong en elastisch.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem wordt een stuk verbetert door een koude douche. Dit komt doordat je bloed sneller naar de belangrijkste organen stroomt, de bloeddruk stijgt en de stofwisseling omhoog schiet. Dit zorgt voor een verbeterd immuunsysteem.

Zo is er in Nederland al veel onderzoek gedaan naar het verband tussen een koude douche en het immuunsysteem. Het Radboud UMC had twee groepen mensen een injectie endotoxine toegediend. De ene groep deed niet aan koud douchen, terwijl de andere groep door Wim Hof werd getraind met ademhalingsoefeningen en koud douchen. Normaal gesproken zou ons immuunsysteem op de endotoxine reageren door ontstekingseiwitten aan te maken, wat zorgt voor griepverschijnselen.

Uit het onderzoek kwam naar voren data de groep die ademhalingsoefeningen en koud douchen volgde, minder griepsverschijnselen vertoonden. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat de WHM-methode (en dus ook koud douchen) het immuunsystemen positief beïnvloed.

Meer energie

Door de kou giert er een golf aan energie door ons lichaam. Wanneer je dus moeite hebt met opstaan, of last hebt van een kater, is een koude douche de perfecte oplossing. Op de korte termijn komt dit door de adrenaline die je lichaam afgeeft. Op de lange termijn zijn het vooral de opwekkende signalen van de perifere zenuwuiteinden die je helpen om wakker te worden.

Afvallen door koud te douchen?

Je hebt door bovenstaande voordelen waarschijnlijk al door dat koud douchen niet ongezond is. Koud afdouchen lijkt zelfs ontzettend gezond te zijn. Maar kun je ook afvallen door koud te douchen?

Het antwoord hierop is ‘ja’. Je kunt door koud douchen afvallen. Dit komt doordat we extra calorieën verbranden als we het koud hebben. Ons lichaam gaat dan aan de slag om vet te verbranden, om zichzelf zo op te kunnen warmen.

Toch zul je niet ontzettend veel gaan afvallen wanneer je koud gaat douchen. Het zijn namelijk maar enkele calorieën die ons lichaam extra verbrand. Wanneer je dus echt veel wil afvallen, kun je nog altijd beter voor een andere methode kiezen. Denk bijvoorbeeld aan intermittent fasting, of door gewoon net wat minder ongezond voedsel te eten.


Tips voor koud douchen

Koud douchen is in het begin niet makkelijk. We zijn er namelijk aan gewend om het altijd warm te hebben. En daarbij vinden we kou vaak niet fijn. Het is daarom handig om van een aantal tips gebruik te maken, zodat ook jij kunt beginnen met koud douchen.

Je hoeft maar tussen de 10 en 12 graden koud te douchen. Tussen deze temperatuur zul je namelijk al baat hebben van de meeste voordelen.

Koud douchen opbouwen

Spreek met jezelf af dat je in het begin iedere keer koud gaat afdouchen. Dat doe je in de eerste week maar voor 10 seconden. Sla dit nooit een keer over, want dan wordt het in het vervolg alleen maar makkelijker om het nog vaker over te slaan, en dan zul je geen baat hebben van de gezondheidsvoordelen.

In de tweede week ga je 20 seconde koud afdouchen. In de derde week doe je dit voor 30 seconden. Vervolgens ga je het uitbreiden door in de 4e week te beginnen met 10 seconden koud te douchen, vervolgens warm te douchen, en daarna weer 30 seconden af te douchen koud water. Ook dit bouw je vervolgens weer uit tot 30 seconden een douche met koud water te beginnen. Het ziet er dan zo uit:

  • Week 1 – 10 seconden koud afdouchen
  • Week 2 – 20 seconden koud afdouchen
  • Week 3 – 30 seconden koud afdouchen
  • Week 4 – 10 seconden beginnen met koud douchen en 30 seconden koud afdouchen
  • Week 5 – 20 seconden beginnen met koud douchen en 30 seconden koud afdouchen
  • Week 6 – 30 seconden beginnen met koud douchen en 30 seconden koud afdouchen

Vervolgens zou je nog verder kunnen gaan door één keer per week 2 minuten lang koud te douchen, en geen warm water te gebruiken. Op deze manier bouw je het rustig op, zonder het heel erg mmoeilijk te vinden.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.