fbpx
fitness meester logo

Koolhydraten

pasta voeding

Koolhydraten zijn misschien wel de bekendste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Ons lichaam gebruikt het voor energie. Zonder koolhydraten zouden we niet kunnen leven. Daarom is het belangrijk om genoeg van deze voedingsstof binnen te krijgen.


Wat zijn koolhydraten?

We gebruiken koolhydraten als energiebron. Wanneer we hier te weinig van binnen krijgen, zou ons lichaam niet goed kunnen functioneren. Veel mensen schrappen het uit hun voedingspatroon, omdat koolhydraten dikmakend zouden zijn. Wanneer je er te veel van binnen krijgt, is het inderdaad dikmakend. Het gaat dan om snelle koolhydraten, en niet om de langzame koolhydraten. Het is belangrijk om iedere dag genoeg van deze voedingsstof binnen te krijgen.


Soorten koolhydraten

We hadden het er al over: er zijn twee soorten koolhydraten. Er zit een degelijk groot verschil in deze twee verschillende soorten.

Snelle koolhydraten

Dit worden ook wel de eenvoudige koolhydraten genoemd, en hoeven bijna niet verteerd te worden in ons lichaam. Ze worden makkelijk afgebroken, waardoor er in één keer heel veel glucose, en dus energie, vrijkomt in het lichaam. Het is vaak zo veel energie, dat ons lichaam het niet in een keer kan gebruiken. Daarom worden snelle koolhydraten ook vaak opgeslagen als lichaamsvet. Daarom worden snelle koolhydraten ook wel dikmakend genoemd.

Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk om snelle koolhydraten links te laten liggen. Je zult merken dat afvallen dan een stuk makkelijker wordt, en je eerder aan een strak lichaam komt.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd, omdat ze niet zo snel door het lichaam worden afgebroken. Hierdoor geven deze koolhydraten over een langere periode energie af aan het lichaam. Hierdoor zal het lichaam het energie direct kunnen gebruiken, en worden ze minder snel als lichaamsvet opgeslagen. Langzame koolhydraten zitten vooral in volkoren producten, en zijn gezond voor ons lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.