Is koffie voor sporten goed? Je hebt waarschijnlijk ook gehoord dat koffie voor het sporten de prestaties of vetverbranding zou verbeteren. Echter zul je hier misschien ook veel vraagtekens bij hebben. Wij leggen je uit wat de voordelen zijn van koffie drinken voor het sporten, en hoe je er het maximale resultaat uit kunt halen.
De voordelen van koffie voor sporten drinken
Hieronder vertellen we je de voordelen die je kan ervaren wanneer je koffie voor sporten drinkt.
Betere sportprestaties
De cafeïne die in koffie zit, verwijdt de bloedvaten. Dat betekent dat er meer toevoer van het bloed naar de spieren is. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dat goed is voor de sportprestaties. Doordat er een betere bloedcirculatie is, neemt het zuurstof in het lichaam toe. Dit zorgt ervoor dat je meer kracht en uithoudingsvermogen ervaart. Koffie drinken voor het sporten zorgt dus wel degelijk voor betere sportprestaties!
Scherper tijdens het sporten
Het is allesbehalve een geheim dat cafeïne ons scherper en alerter maakt. Dat is namelijk een van de effecten waarvoor we koffie maar al te graag gebruiken. Dit kan ook voor voordelen zorgen tijdens het sporten. Doordat de cafeïne je scherper en alerter maakt, kun je jezelf beter concentreren op de sportprestaties die je levert. Hierdoor kun je veel effectiever bewegingen uitvoeren.
Minder last van spierpijn
De cafeïne in koffie heeft nog veel meer positieve werkingen op het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat we minder last van spierpijn na het sporten zullen hebben. Spierpijn is niet slecht, maar kan wel erg vervelend zijn. Vooral wanneer je weer eens een legday achter de rug hebt…
Verbetering motorische vaardigheden
We zeiden al dat cafeïne ervoor zorgt dat je scherper en alerter bent. Dat zorgt ook voor een verbetering van de motorische vaardigheden. Je kunt een bepaalde beweging dan dus veel beter en effectiever uitvoeren. Wanneer je aan een balsport doet (voetbal of handbal bijvoorbeeld), kan dit voor jou erg voordelig uitpakken.
Verbetering van het glycogeen voorraad
Koffie na sporten drinken kan ook voordelen opleveren. Na een zware krachttraining zullen je spieren zichzelf gaan herstellen. Dit doen de spieren met eiwitten en aminozuren, maar ook met glycogeen. Glycogeen wordt door het lichaam uit koolhydraten gehaald. Wanneer je koffie na het sporten drinkt, slaat het lichaam de glycogeen veel beter op dan wanneer je geen koffie drinkt.
Stimulering van de spiergroei
Door koffie te drinken voor het sporten, kun je veel zwaarder trainen. Je krijgt namelijk meer energie van de cafeïne die in koffie zit. Doordat je meer energie hebt, kun je een oefening veel intensiever en langer uitvoeren dan wanneer je geen cafeïne in je lichaam hebt. Het is daarom ook niet voor niets dat er in bijna iedere pre-workout cafeïne zit.
Uiteindelijk zullen je spieren dus veel sneller gaan groeien. Je lichaam heeft namelijk meer spieren nodig om de zware oefeningen te kunnen uitvoeren. Koffie stimuleert dus indirect de spiergroei van het lichaam.
Te veel koffie is slecht
Echter is het belangrijk om niet te overdrijven. Cafeïne is namelijk een stof dat ook tegen het lichaam kan gaan werken wanneer je er te veel van binnenkrijgt. Doe je dat wel, dan kun je hoofdpijn, rusteloosheid en een hoge hartslag ervaren. Daarbij is cafeïne ook nog eens erg verslavend. Het is verstandig om ook minimaal 1 tot 2 dagen per week geen koffie te drinken.
De aanbevolen hoeveelheid cafeïne die nodig is om van bovenstaande voordelen te kunnen genieten, ligt op 3 tot 5 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht. In een kopje koffie zit ongeveer 100 milligram cafeïne. Je kunt zo dus makkelijk uitrekenen hoeveel kopjes koffie geschikt zijn voor jou.
Uit onderzoek is gekomen dat je sowieso niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen zou moeten krijgen. Dit staat gelijk aan 4 kopjes koffie. Krijg je wel meer cafeïne binnen? Dan kunnen de nadelen van cafeïne optreden.
Hoe lang voor het sporten koffie drinken?
Hoe lang voor het sporten moet je koffie drinken voor het beste resultaat? De eerste effecten van koffie treden al binnen enkele minuten na inname op. Vervolgens zul je een paar uur de effecten van de koffie ervaren.
Om voor het beste resultaat te gaan, kun je de koffie het best een half uur voor het sporten drinken. De belangrijkste effecten van de cafeïne doen namelijk na ongeveer een half uur zijn werk. Hierna heb je nog ongeveer 2 uur de tijd om van de effecten gebruik te maken.
Echter kan koffie voor het sporten drinken ook in zijn nadeel werken. Helemaal wanneer je dit in de ochtend drinkt. Cafeïne kan namelijk ook voor darmklachten als diarree en spastische darmen zorgen. Hier kun je tijdens het sporten veel last van hebben. Wanneer je dus van jezelf weet dat je hier last van kan krijgen, is het aan te raden om voor het sporten geen koffie te drinken. De koffie zal jouw prestaties dan alleen maar in de weg zitten.
Welke stoffen in koffie zorgen voor de verbetering van sportprestaties?
We hebben het al een aantal keer laten vallen, maar de cafeïne in koffie zorgt voor een verbetering van de sportprestaties. Cafeïne wordt opgenomen door het bloed. Vervolgens ervaren we na ongeveer een half uur de meeste effecten van cafeïne. Dit gaat enkele uren door.
Het wordt aangeraden om zeker 6 uur voor het slapen gaan geen cafeïne meer in te nemen. Dit zal de slaap namelijk alleen maar in de weg gaan zitten. Veel mensen hebben last van een slechte slaap door overmatig en laat cafeïne gebruik.
Ook het is het verstandig om geen cafeïne binnen te krijgen in de eerste uren dat je wakker bent. Wanneer we wakker worden, zorgen recepteren in onze hersenen ervoor dat we rustig aan wakker worden. Daarom ben je net nadat je wakker wordt nog zo slaperig.
Echter kan cafeïne de taak van deze recepteren overnemen. Maar dat is niet goed. Natuurlijk wordt je daarom van koffie sneller wakker. Toch zal het lichaam stoppen met het aanmaken van deze recepteren, waardoor je alleen nog goed wakker kunt worden door koffie te drinken. Je wordt dan dus erg afhankelijk van koffie, en kunt na een tijdje niet meer zonder een bak koffie in de ochtend.