fbpx
fitness meester logo

Jus d’orange gezond? Hier lees je hoe het echt zit!

sinaasappelsap

Bijna net zo onmisbaar als jouw kopje koffie in de ochtend: een glas (verse) jus d’orange bij het ontbijt. Natuurlijk wil jij weten of jus d’orange gezond is wanneer jij druk bezig bent met voeding, sporten en supplementen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over (verse) jus d’orange.

Wat is jus d’orange?

Klinkt natuurlijk hartstikke chique. En dat is het misschien ook wel een beetje. Jouw partner staat te zwoegen in de keuken om alle sinaasappels vers voor je te persen, zodat jij kunt genieten van een heerlijk ontbijt. Mét verse jus d’orange. In principe is het natuurlijk gewoon sinaasappelsap, gemaakt van, jawel, sinaasappels. Deze vrucht bevat ontzettend veel vitamine C en is heerlijk op warme dagen. Zodra je sinaasappels perst, krijg je sap. En deze sap is voor veel mensen een guilty pleasure

Is jus d’orange gezond?

Volgens een aantal mensen kun je jus d’orange vergelijken met cola. Maar goed, wij beseffen ook wel dat je geen cola gaat drinken in de ochtend. Waarom wordt het dan toch vergeleken met cola? Dat komt door de hoeveelheid suiker in sinaasappelsap. Per 100 gram jus d’orange zit er zo’n 9 gram suiker in. En da’s net zoveel als in cola. Een normaal glas is zo’n 200 milliliter: dat betekent dat je grofweg vier suikerklontjes naar binnen werkt tijdens je ontbijt. En dat is nou net iets wat je niet wilt als je bezig bent met afvallen of droogtrainen: te veel suiker. 

Toch is jus d’orange helemaal niet zo heel slecht vo or je. Het bevat veel vitamine C waardoor jouw weerstand, energievoorraad, botten, tanden en huid een boost krijgen. Daarnaast vind je ook vitamine B11 in sinaasappels: goed voor jouw lichaam. Sinaasappelen zijn goed voor het hart, goed voor een laag cholesterol en verkleinen de kans op nierstenen. Natuurlijk geldt ook hier: balanceer jouw voeding op de juiste manier. Drink af en toe een glas jus d’orange mits vers geperst op de juiste manier. 

Versgeperste sinaasappelsap gezond?

Je kunt sinaasappelsap in verschillende varianten krijgen. Je kunt een zak sinaasappels kopen bij jouw favoriete supermarkt of groenteboer. Je kunt natuurlijk ook de makkelijkste weg kiezen: jus d’orange uit een pak. We horen je denken: wat zijn de verschillen tussen versgeperste jus d’orange en sinaasappelsap uit een pak?

Allereerst de toegevoegde suikers: deze zijn terug te vinden bij de jus d’orange uit een pak. Daarnaast bevat versgeperste jus d’orange bijna 50% meer vitamine C dan uit een pak: een belangrijke keuze dus. We willen het wel nog even hebben over dat persen van jouw sinaasappels: tijdens het persen kunnen er vitaminen verloren gaan. Net als tijdens het bewaren, maar daar komen we zo op terug. Persen kun je het beste doen met een plastic pers: dan behoud je zoveel mogelijk vitamine C. Doe je dit in een metalen pers? Vitamines oxideren namelijk sneller door het metaal. En da’s nou net zonde van jouw gezonde bedoelingen. 

Dan het bewaren. Jij hebt op zaterdagochtend je best gedaan in de keuken en denkt: ik bewaar mijn verse jus d’orange in de koelkast. Logische gedachte. Het is echter zo dat je per dag in een donkere ruimte zo’n 2 procent verliest aan vitaminen. Bewaar dus jouw sapje niet al te lang. 

Verse jus d’orange kcal

Hoeveel calorieën zitten er in verse jus d’orange? Terechte vraag. Per 100 gram (een half glas) is dat zo’n 47 kcal. Dat betekent dus dat je per volledig glas van 200 milliliter 94 kcal tot je neemt. En da’s zo erg nog niet. Het belangrijkste bij jus d’orange is de hoeveelheid suiker. Deze is behoorlijk hoog en vergelijkbaar met een glas cola.

Je kunt prima jouw verse jus blijven drinken, maar hou het bij maximaal één glas per dag. We hebben een betere tip voor je. Mocht je in de ochtend iets meer tijd hebben: eet dan een sinaasappel. Zo krijg je een stuk minder suiker binnen en komen de gezonde vitamines gewoon door. Dat is in dit geval een klassieke win-win. 

Om een mooi vergelijk te maken van vers geperste sinaasappelsap ten opzichte van sinaasappelsap uit een pak: daar zitten vaak meer calorieën in. Per 100 gram vind je daar zo’n 49 kcal in. Dat scheelt niet zoveel ten opzichte van versgeperste sap. Vaak bevatten de pakken meer toegevoegde suikers waardoor deze variant minder gezond is. 

Vitamine C

Vitamine C heb je nodig. Dat wist je al. Waar het voor dient? We leggen het je graag uit. Vitamine C is goed voor sterke tanden, botten en een mooie huid. Het ondersteunt de afweer van jouw lichaam en zorgt voor sterker kraakbeen. Daarnaast zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel en helpt het bij vermoeidheid. Ook de toename van ijzer in jouw lichaam wordt bevorderd door vitamine C.

Een best essentieel onderdeel van jouw gezonde voeding dus. Een voordeel van vitamine C is dat er geen maximale aanbevolen hoeveelheid is: je kunt er dus geen genoeg van krijgen. Pas ondanks dit wel op: een te hoge hoeveelheid aan vitamine C kan zorgen voor een laxerend gevoel. Volwassenen hebben gemiddeld gezien zo’n 75 mg vitamine C nodig. In sinaasappels zit al zo’n 80% van deze hoeveelheid: eet dus een sinaasappel en je bent er bijna. Wel zo makkelijk. 

Sinaasappelsap

Jus d’orange klinkt lekker chique. En da’s natuurlijk best fijn als jij op zondag jouw partner wil verassen met een lekker ontbijt. In de volksmond praten we gewoon over sinaasappelsap. Dan weet iedereen waar we het over hebben. Sinaasappelsap kun je tegenwoordig krijgen bij alle supermarkten in verschillende varianten. Van geproduceerde sap in pak tot vrijwel versgeperste varianten: je kunt het zo gek niet bedenken of het is beschikbaar.

Vaak voegen producenten extra suikers en soms vitamine C toe. Extra vitamine C is niet per se noodzakelijk: extra suikers is sowieso niet goed voor je. Let daarom goed op de voedingswaarde achter op de verpakking zodat jij precies weet waar jij aan toe bent. Dat is wel zo makkelijk voor een gebalanceerd dieet. 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste fitness apparatuur of de beste dieettips? Blijf dan vooral verder lezen. Fitness Meester is het platform waar jij alles kunt lezen over voeding, trainingen, tips en de nieuwste updates op het gebied van fitness. Heb je een interessant artikel gespot of wil je even sparren? Dat kan natuurlijk via info@fitnessmeester.nl. En dan gaan wij direct voor je aan de slag. 

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.