fitness meester logo

Is tempeh gezond? Alles over deze plantaardige eiwitbron!

Je bent goed bezig met trainen. En daar hoort dan ook de nodige voeding bij om je lichaam zo goed mogelijk in balans te krijgen. Je wilt goede vitaminen binnenkrijgen, niet al te veel vetten en veel eiwitten. Welke producten, supplementen of voeding kun je dan het beste innemen? We hebben het vandaag over tempeh en andere vegetarische of veganistische opties. Want is tempeh gezond? In dit artikel lees je alles over deze plantaardige eiwitbron en andere vegan eiwitten.

Wat is tempeh?

We zien steeds vaker sporters uitwijken naar alternatieven voor vlees en vis. Dit zijn natuurlijk goede bronnen voor een hoger gehalte eiwit, waarbij jouw spieren beter kunnen herstellen. Omdat we ook gefocust moeten zijn op moeder aarde en het milieu, komen steeds betere alternatieven opduiken. Waaronder dus tempeh. Tempeh is als eiwitbron geschikt als vleesvervanger bij een vegetarische maaltijd. Het wordt gemaakt van sojabonen. Tempeh heeft een stevige structuur en is makkelijk krokant te bakken. En da’s natuurlijk best lekker tijdens jouw avondmaaltijd.

Plantaardige eiwitten voor spierherstel

Je wilt na je training voldoende eiwitten innemen zodat jouw spieren de mogelijkheid krijgen om te herstellen. Alleen op die manier kun jij spiergroei ontwikkelen. Je kunt kiezen voor supplementen, maar natuurlijk ook voor eiwitrijke voeding. Zoals we hierboven al schreven, is plantaardige voeding een nieuwe trend waar we blij mee zijn. Zo kunnen we met z’n allen iets langer genieten van onze aarde. Toch? Kies daarom eens voor plantaardige eiwitten zoals tofu, tempeh en sojabonen. Verwerk dit in een lekkere maaltijd en je spieren zullen je dankbaar zijn. Dat beloven we je. 

Natuurlijk bodybuilden

Laten we duidelijk zijn: wij zijn groot fan van op een natuurlijke manier je lichaam ontwikkelen. Logischerwijs gebruik je supplementen om jouw lijf te onderhouden, te laten herstellen of te laten rusten. Dat snappen we echt wel. Maar we willen toch je ogen openen voor een alternatief. En we durven te zeggen: we hebben het zelf geprobeerd. En dat werkt best wel prettig. Belangrijk voor iedereen: kies voor een voedingsschema en dieet wat bij jou past. Eet je graat vlees en/of vis? Probeer te variëren in je voeding zodat jij jezelf scherp houdt, je lichaam scherp houdt en kunt ontwikkelen qua smaak. Echt. 

Vegetarisch bodybuilden

Wat dat alternatief dan is? Vegetarisch bodybuilden. Je traint natuurlijk totdat je erbij neervalt. En dan wil je eten. Het liefst gezond met veel eiwitten. Nu is het toevallig zo dat je met plantaardige eiwitten erg veel kunt bereiken. En het mooiste? De wereld wordt er iedere keer een klein beetje beter van. En we hebben een ander geheim: in plantaardige voeding zitten ontzettend veel eiwitten en je hebt minder snel last van een after-dinner-dip. Waarom? Omdat we als mens niet gewend zijn om vlees te eten. We hebben onszelf dat aangeleerd, maar het is niet natuurlijk. We verzekeren je: als je plantaardig eet voel je je na de maaltijd een stuk fitter.

Een eiwitrijk vegetarisch recept

Het zou natuurlijk flauw zijn als we nu tegen je zeggen: zoek online maar een aantal recepten. Natuurlijk kun je dat doen, maar we willen je wel een aantal voorbeelden geven waardoor jij een beetje inspiratie op kunt doen. Komt ‘ie:

Mogelijke recepten

Een salade. Natuurlijk, dat had je zelf ook wel kunnen bedenken. Maar voeg eens quinoa toe. Per 100 gram vind je 8 gram eiwitten terug. En da’s lekker voor jouw spieren. Je kunt gekookte quinoa gebruiken in salades of als vervanger van rijst. Lekker voor de afwisseling. 

En wat dacht je van een vegetarische pompoencurry met linzen? Je hebt dan een gezonde, maar lekkere pittige maaltijd vol met eiwitten. Heerlijk toch. En goed voor het milieu. Dan is iedereen blij.

Zullen we nog een derde optie doen dan? Een heerlijke gadogado met gemarineerde tempeh en een klein beetje satésaus. En natuurlijk een extra eitje, gewoon omdat jij dan extra eiwitten binnenkrijgt. Genieten!

tofu eiwitrijk
Ook tofu is een eiwitrijke vleesvervanger

Eiwitten in tempeh

Tempeh wordt gemaakt van sojabonen. En misschien ken je sojabonen al: vol met eiwitten. Verrassend of niet, tempeh zit dus ook vol met eiwitten. Een echte eiwitbom. En vegetarisch. Een klassieke win-win als je het ons vraagt. Per 100 gram tempeh vind je 12 gram eiwit. En da’s natuurlijk best flink. Was dat het dan? Zeker niet.

In tempeh zit namelijk ook vitamine B2, magnesium en selenium. Dat zorgt weer voor een betere weerstand en eventueel het verkleinen van hartziekten. Selenium in het bijzonder zorgt voor een betere werking van jouw schildklier en beschermt de rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging, bijvoorbeeld in jouw lever. Allemaal voordelen op een rijtje. Maar we gaan je nog verder overtuigen.

Eiwitrijke groenten

Jij bent druk bezig met het bereiden van een heerlijk avondmaal. Of meal-preppen voor de komende week. Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk eiwitten in jouw voeding hebben. En daarom hebben we een aantal eiwitrijke groenten voor je op een rijtje gezet ter inspiratie voor jouw komende maaltijden. Wel zo makkelijk:

  • Bloemkool
  • Spinazie
  • Paksoi
  • Spruitjes

Misschien zijn het niet je favoriete groenten. Maar wel erg gezond en goed voor jouw spierherstel. En dat is uiteindelijk wat je wilt, toch? Als je deze groenten combineert met bijvoorbeeld tempeh of tofu kun je vegetarisch een behoorlijk eind komen wat betreft eiwitten. Vervang rijst af en toe eens voor quinoa ter variatie, zodat jij je smaak blijft ontwikkelen. 

Spieropbouw met plantaardige eiwitten

We horen je vragend lezen. Echt. Dat is een ding, blijkbaar. Kun je jouw spieren laten groeien terwijl jij bezig bent met een plantaardig dieet of zelfs een veganistisch dieet? In principe is het heel makkelijk: als jij voldoende eiwitten binnenkrijgt met jouw voeding in combinatie met supplementen, dan kun jij jouw spieren laten groeien. Uiteraard moet je nog steeds blijven trainen en zorg je voor een klein calorie-overschot zodat je spiermassa kunt aankomen. Wil je juist afvallen? Dan hanteer je natuurlijk een calorie-tekort met zoveel mogelijk eiwitten om jouw spieren de juiste voeding te geven. 

In onderstaande video zie je meer over gezonde vleesvervangers boordevol eiwitten.

Vegan eiwitpoeder

We hebben hierboven al geschreven over vegetarische alternatieven voor eiwitten. Maar hoe zit het dan met vegan eiwitpoeder? Bestaat zoiets? We kunnen simpel zijn. Het bestaat! Er zijn nog niet ontzettend veel opties, maar de basis is er. En da’s fijn voor moeder aarde. Je kunt jouw shakes tegenwoordig gewoon mixen met plantaardige eiwitpoeder zodat jij een volledige vega-shake hebt. Je kunt deze eiwitpoeders natuurlijk ook gebruiken in je smoothie ter aanvulling van jouw voeding. Een van de bekendste opties is de variant van OrangeFit Protein. 

We doen ons best om voor jou de beste artikelen te schrijven bij Fitness Meester. Heb je toevallig een interessant onderwerp gespot wat we nog moeten behandelen? Laat het ons dan weten! Via info@fitnessmeester.nl. Dan gaan wij direct voor je aan de slag. En we houden je natuurlijk op de hoogte wanneer jouw artikel online komt.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.