fitness meester logo

Exclusief Interview met 4-voudig Strong Man kampioen Alex Moonen

Voor veel mensen is Strong Man op het eerste gezicht een sport voor brede en gespierde mannen die met gewichten bezig zijn. Toch is dat niet helemaal waar; deelnemers moeten namelijk hun hele lifestyle omgooien en leven compleet voor deze sport. Ze trainen iedere dag en gaan de hele wereld over om aan wedstrijden mee te doen. Wij spraken met een van Nederlands succesvolste Strong Man sporter van de afgelopen jaren Alex Moonen.

Alex Moonen komt uit Limburg en is zijn sport carrière ooit begonnen als judoka. Vervolgens heeft hij de keuze gemaakt verder te gaan met Strong Man waarmee hij vier keer Nederlands kampioen is geworden en heeft mogen meedoen aan wedstrijden over de hele wereld!


Alex, leuk dat we je mogen spreken! Op Google heb ik gekeken naar de titels en prijzen die je hebt gewonnen in je carrière, en die liegen er niet om. Zo ben je viervoudig kampioen Sterkste Man van Nederland. Hoe voelt het op het moment dat je zo’n titel wint?

Nou, je stelt jezelf een doel en je bent bereid om daar alles voor te laten. Je doet er alles voor! Er wordt namelijk veel van je gevraagd. Zo moet je investeren op privé-gebied qua arbeid, tijd, geld en energie. Dat moet je wel mentaal kunnen opbrengen. Als je daar dus alles, maar dan ook echt alles voor gedaan hebt, dan is dat echt een immens euforie moment. Als sportman is dat het mooiste wat je kan gebeuren. In de eerste week zit je dan ook helemaal in de wolken. Ik zeg ook vaak dat die euforie mijn ‘drugs’ is. Ik ga er namelijk 100% voor om dat gevoel te krijgen, want dat is voor mij het mooiste gevoel wat er is.


Wat was dan de grootste investering die je hebt moeten doen?

Dat is een combinatie van alles samen. Stel dat je voetbalt, dan hoef je maar naar de voetbalclub te gaan en je kunt voetballen. Als je hockeyt, hoef je maar naar de hockeyclub te gaan en je kunt hockeyen. Hier in het zuiden (Limburg – red.) heb je niks om te oefenen voor Strong Man. De eerste en grootste investering die ik had moeten doen was het materiaal. Ik moest zelf lassen, betonnen ballen maken, etc. om te kunnen trainen. Dat kost heel veel tijd en geld, die je veel liever in de sport zelf wilt steken. Toch moet je eerst de juiste voorwaarde hebben om de sport te kunnen doen. Dat is ook het grootste verschil met een andere sport. Want daar is de begeleiding en het juiste materiaal al aanwezig. Bij Strong Man is dat niet zo. Dat zegt ook wel iets hoe veel wij van ons spelletje houden.


Bekijk hoe Alex Moonen zichzelf voorbereid voor de SCL Finals in Mexico:


Dat is inderdaad een flinke investering. Voelde het dan ook bij het winnen van de vierde keer nog net zo bijzonder als de eerste keer?

Het voelt natuurlijk wel anders. Die eerste keer is echt magisch. Maar wat eigenlijk veel belangrijker is, is het verhaal dat er aan de titel vooraf gaat. Hoe is je voorbereiding geweest? Wat is je thuis situatie? Hoe combineer je het met je werk? Hoe diep moet je dus gaan om kampioen te worden. Iedere titel heeft een ander verhaal, maar het is nooit van een leien dakje gegaan. De ene keer had ik een blessure, maakte ik een fout of was de voorbereiding erg zwaar. Het was in ieder geval nooit makkelijk. Iedere titel is dus eigenlijk een los hoofdstuk van het geheel. Maar om specifiek bij je vraag terug te komen; de eerste is het meest speciaal.


Het lijkt dus alsof iedere titel een leerpunt in je leven is geweest. Wat is het belangrijkste dat sporten op zo’n hoog niveau jou heeft geleerd op persoonlijk gebied?

Waar ik nu nog steeds profijt van heb in het dagelijks leven is dat je altijd een positieve mindset moet blijven houden. Je moet je focussen op je plusjes onderweg naar jouw doel. Als je te veel de negatieve kant gaat inzien (en ik ben een realist, dus die zag ik ook wel), dan gaat het niet lukken. Je hebt mentale energie nodig om jezelf beter te maken. En die energie moet je goed gebruiken door jezelf op het positieve te focussen.

Je moet ook weten dat succes erg relatief is. Ieder heeft zijn eigen talent. Jij kunt bijvoorbeeld bij 50% van je inzet bij een atletische sport heel veel halen. Ik kan bijvoorbeeld met 100% inzet maar 20% van jouw resultaat behalen. Dus succes is gewoon erg relatief. Volg je me een beetje?


Ja zeker! Wat je zegt vind ik erg interessant omdat ik mezelf er ook wel in herken. Maar wat was bij jou het omslagpunt dat je wist dat je positief moet blijven?

Dat is eigenlijk langzamerhand tot me doorgedrongen. Ik heb het soms heel erg zwaar gehad. Veel blessures, operaties en kon bijvoorbeeld mijn dochter weinig zien. Daardoor ben ik altijd ieder gevecht aangegaan en kwam ook altijd weer bij mezelf uit. Dat is er dus bij mij gewoon langzaam ingeslopen. Maar zo ben ik, want ik ben gewoon iemand die door blijft gaan. Dat is mijn manier om shit te verwerken en dingen gedaan krijg. Achteraf realiseerde ik me dus ook pas dat je er door positief te blijven gewoon sterker uit komt.

Als je om een gegeven moment zoveel tegenslagen hebt gehad dat je er mee stopt, omdat je denkt je doelen niet te kunnen bereiken, dan ga je het inderdaad niet bereiken. Maar van de andere kant, stel je vraagt of ik mijn dochter de zelfde weg (topsport) wil laten bewandelen, dan zou ik absoluut ‘nee’ zeggen. Want de kans is gewoon heel klein dat je iets gaat bereiken in de topsport. Het offer dat de kampioen moet maken is even groot als iemand die 2e of 3e is geworden. Of iemand die net buiten het podium valt.


Strong Man Alex Moonen
Alex Moonen aan het werk waarna hij zich tot Sterkste Man van Nederland 2017 mocht noemen.

Heb je veel geleerd van je topsport carrière?

Ik heb heel veel geleerd van mijn topsport carrière. Zo heb ik onder heel veel druk geleefd, mijn sociale leven aan de kant gezet en heel veel offers moeten doen. Nu denk ik: ik had wel iets meer mogen genieten van het leven.


In 2002 werd je Nederland kampioen judo bij de junioren en behaalde ook een bronzen medaille op het EK en WK. Je zei zojuist dat je niet wilt dat je dochter dezelfde weg als jou hoeft te bewandelen. Maar hoe ben jij dan, als judoka, ooit met Strong Man begonnen?

Ik deed aan judo omdat ik er altijd erg goed in was. In die tijd ben ik ook 5 keer geopereerd. Toen had ik ook een olympische droom en zat in een topsport selectie, maar op een gegeven moment maak je het besluit dat het niet gaat lukken. Als je na de zoveelste operatie wéér moet terug knokken, en het ineens lastig hebt tegen jongens waar je normaal gesproken makkelijk van had gewonnen, dan kies je er op een gegeven moment voor om er mee te stoppen en te gaan voor je maatschappelijke carrière.

Toen werd er in de buurt een Strong Man wedstrijd gehouden, waar ik zomaar aan mee deed. Tijdens deze wedstrijd kwam ik er achter dat dit echt een topsport is en het ook wat voor mij zou kunnen zijn. Ik pakte toen die Strong Man sport op, en 2 jaar later was ik nummer 2 van Nederland en mocht ik met internationale wedstrijden gaan meedoen.


Had je toen je in 2007 2e werd bij de Strong Man van Brunssum ooit gedacht dat dit het begin zou zijn van een carrière die je uiteindelijk naar de Strong Man wedstrijden over de hele wereld zou leiden?

Ik ben 10 jaar lang de hele wereld over gegaan. Dat had ik nooit kunnen dromen. Mijn eerste doel was om gewoon mee te doen aan de Sterkste Man van Nederland. Maar bij mijn eerste deelname werd ik meteen 2e. Dus toen vond ik dat ik mijn doelstelling wel kon veranderen naar het Nederlands kampioenschap en het meedoen aan internationale wedstrijden. Uiteindelijk ben ik 4 keer Nederlands kampioen geworden, en 1 keer 3e van de wereld. Dat is echt veel meer dan ik ooit had durven dromen.


Was het dan op gegeven moment ook je baan?

Nee, absoluut niet. Ik ben namelijk hiernaast nog docent op de basisschool. Met deze sport heb ik bijna niks verdiend. Sterker nog, ik denk dat ik uiteindelijk ongeveer quit heb gespeeld. Dat is wel raar, want je bent wel op televisie te zien, en daar staan redelijk wat tv-rechten tegenover. In Nederland is het helaas een ondergewaardeerde sport. In het buitenland heb ik collega’s die maandelijks met sponsorgeld al zeker 4 à 5 duizend euro per maand verdienen. En die landen zijn op economisch gebied hetzelfde als Nederland.


Alex Moonen
Ook in het buitenland heeft Alex Moonen aan veel wedstrijden meegedaan.

Je had het al gehad over je operaties en blessures. In 2013 heb je je titel Sterkste Limburger niet kunnen verdedigen wegens een ingescheurde hamstring. Hoe voelt het als je lichaam je in de steek laat op het topsport niveau?

Dat is enorm zuur. Maar ik heb van mijn 20 jaar veel gevraagd op het gebied van judo, en vervolgens nog 13 jaar op het gebied van Strong Man. Dat zijn echt twee extreme sporten waarbij je veel van je gewrichten vraagt. Dat is erg zuur, maar begrijpelijk. Als je als sportman dit meemaakt is dat verschrikkelijk, maar het werkt ook als een reality check. Iedere sportman kan begrijpen dat dit gebeurt als je zoveel van je lichaam vraagt.


Heb je dan ook nog tips of aanraders voor sporters die dit nu voor het eerste mee maken?

Je zult op een gegeven moment een afweging moeten maken. Topsport is eigenlijk niet gezond. Maar het heeft mij zo veel invulling en levensvrede gegeven, dat ik weet dat het voor mij daar om draait. Mijn advies is dan ook dat je gewoon je hart moet volgen.

Daarbij moet je ook zoveel je verstand gebruiken. Maar wanneer je je hart volgt, kun je later nooit zeggen dat het een slechte beslissing is geweest. Ik wil later niet zeggen ‘had ik maar..’. Daarom heb ik al die jaren daar alles voor gedaan, en dat vraagt offers. Maar dat is de enige mogelijkheid om een professionele sporter te zijn.


Gaan we Alex Moonen nog vaker terug zien bij de Sterkste Man van Nederland?

Nou, ik was van plan om het dit jaar af te sluiten. Maar toen kwam het corona virus. Ik ben namelijk begonnen als personal trainer en dat is het nieuwe doel in mijn leven. Het was een transformatie van sporter naar iemand die bezig is met sport. Sport is mijn passie en ik wil mijn kennis kunnen delen met anderen mensen, op alle vlakken.

Doordat corona kwam heb ik mijn lichaam de laatste tijd veel rust gegeven. Ik ben bijna alleen bezig geweest met cardio en heb bijna geen krachttraining meer gedaan. Dat moet ik nog even laten berusten en bedenken wat ik ga doen.


Je bent nu toch ook bezig om van 170 kg naar 140 kg te gaan, toch?

Ja, dat klopt. Dat was nog voor de corona-tijd. Ik ben nu op 145kg blijven steken en ben dus veel af gevallen. Nu voel ik me ook een stuk gezonder en energieker. Het lichaam dat ik nu heb, is niet het juiste lichaam voor Strong Man. Dat zou ik nu dus niet meer op professioneel niveau kunnen doen, want daar heb ik echt die massa voor nodig.


Heb je je Strong Man periode hier dan ook definitief mee afgesloten?

Alex Moonen

Wanneer je toch niks met de massa en kracht doet, omdat er geen wedstrijden zijn, dan vind ik dat een te grote aanslag op je gezondheid. En gezondheid is erg belangrijk voor mij. Die massa kan ik wel weer redelijk snel opbouwen. Waarschijnlijk niet weer tot 170kg, maar wel 155kg. Dan ben ik niet zo sterk als eerst, maar wel een stuk sneller. Dat is een afweging die ik moet maken. Maar ik denk niet dat ik het nog een keer terug laat komen. De hoogtij dagen van Alex Moonen in de Strong Man zijn denk ik voorbij.

En daar heb ik vrede mee. In de afgelopen jaren heb ik namelijk al zo veel bereikt en doelen mogen behalen. Ik weet ook dat ik niet meer 1e of 2e van de wereld ga worden. Dat was in 2015, want toen was ik echt op mijn best. Die tijden zijn nu voorbij.


Toch kun je met zo’n prijzenlijst en de prestaties die je behaald hebt ook bijna onmogelijk negatief terugkijken op die tijd. Dan moet je wel heel ver zoeken.

Inderdaad ja. Ik moet nu ook gewoon zo diep gaan om er nog verbetering uit te halen. Vroeger ging dat veel en veel makkelijker. Nu is mijn kennis juist mijn sterkste kant. De laatste jaren ben ik op mentaal vlak namelijk heel erg vooruit gegaan. Op dat gebied ben ik dan ook beter dan mijn concurrenten.

De Champions League overwinning in 2019 (eigenlijk mijn grootste overwinning) heb ik vooral gedaan op mentaal vlak.


Ben je dan ook als personal trainer begonnen omdat je die kennis wilt overdragen zodat het niet verloren gaat?

Precies ja. Ik ben docent, en dat is het beste wat ik kan. Ik vind het jammer als die kennis kapot gaat en daarom wil ik er anderen graag mee aan steken.


Je werk is aardrijkskunde leraar. Hoe reageren je leerlingen op de sport die je doet?

Die zijn vooral heel erg enthousiast. Dat is echt heel leuk om te zien.


Durven zo ook ooit tegen je in te gaan?

Haha jawel. Als ze je kennen maakt dat op een gegeven moment ook niet meer voor ze uit. Vroeger was dat misschien zo, maar met de jeugd van tegenwoordig is dat toch anders. De normen en waarden zijn iets veranderd.


Hoe zag je eetschema er uit op het moment dat je toeleefde naar grote wedstrijden?

Het eten is heel belangrijk. Je calorie inname is erg hoog omdat je ook heel veel verbrand. Het is belangrijk dat je gevarieerd eet. Ik zorgde dat mijn eiwitten hoog zaten en dat uit natuurlijke producten haalde. Dat betekent zo min mogelijk geraffineerde suikers en verzadigde vetten, want daar heb je niets aan. Het is bij mij wel zo dat ik zo veel eet, dat ik eiwitten ook uit proteïne shakes en voedingssupplementen haal. Wanneer ik het allemaal uit bijvoorbeeld vlees haal, is dat veel te veel vlees en krijg ik ook nog eens te veel zouten en vetten binnen die in het vlees zitten.


Hoeveel calorieën had je nodig?

Ik heb ze nooit echt geteld, maar ik denk dat dat er wel zon 6.000 per dag waren. Voor jou lijkt dat veel, maar voor een man van 170kg die actief is in de sport valt dat heel erg mee. Er zijn genoeg collega’s die op 10.000 tot 12.000 zitten. Maar ik heb niet zoveel nodig.


Is het niet lastig om ineens zo veel te moeten eten? Je veranderd namelijk je hele lifestyle ineens.

Ja, je moet je hele lifestyle veranderen. Op een gegeven moment eet je die pot met kwark, honing en noten niet meer omdat je er van geniet, maar omdat het functioneel is.


Bedankt dat je voor ons de tijd nam om deze vragen te beantwoorden! We hebben veel van je geleerd en hopen andere te inspireren met je verhaal! Wat vond jij van het verhaal van Alex Moonen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!


Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.