fitness meester logo

Hoeveel kilo kun je met Intermittent Fasting afvallen?

Intermittent fasting is erg populair. Maar hoeveel kilo kun je afvallen met Intermittent Fasting? Dat is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die wordt gesteld door mensen die er aan denken om te beginnen met intermittent fasting. Het wordt namelijk veelvuldig ingezet door mensen die willen afvallen, en daarom is het ook helemaal geen rare vraag. In dit artikel gaan we dieper in over de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting en vertellen we hoeveel kilo je er mee kunt afvallen.


Snel afvallen met intermittent fasting?

Intermittent fasting wordt veelvuldig gebruikt door sporters en mensen die willen afvallen. Het wordt namelijk geprezen doordat je er zo snel mee zou kunnen afvallen. Klopt dat wel?

Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat intermittent fasting een van de betere methodes is om op een snelle manier af te vallen. Dit komt vooral doordat je een groot gedeelte van de dag aan het vasten bent. Je krijgt dus simpelweg niet de kans om ongezond te eten.

Stel dat je het 16/8 schema volgt. Je eet dan niet tot 12 uur in de middag, waardoor je het ontbijt (vaak met veel zoetigheden) over slaat. Dan sla je ook nog eens een tussendoortje over. Dit scheelt dus alleen al zeker 400 calorieën.

Als je er voor kiest om tot 8 in de avond te eten, sla je ook een avondsnack over. Dit zijn vaak de ongezondste snacks, omdat je de calorieën die hier in zitten niet meer gebruikt. Het eten dat je in de avond binnen krijgt, wordt niet meer verbrand omdat je kort hierna gaat slapen. Je lichaam zal deze voedingsstoffen en calorieën dus opslaan als lichaamsvet.

Naast dat je dus een stuk minder calorieën binnen krijgt, wordt je ook bewuster over die voeding die je wél binnen krijgt. Tussen 12 en 8 uur eet je over het algemeen een stuk gezonder, omdat je zo veel met voeding bezig bent.


Hoeveel kilo kun je afvallen met intermittent fasting?

Hoeveel kilo je kunt afvallen met intermittent fasting verschilt per persoon. Dit ligt namelijk aan de stofwisseling, die voor ieder persoon anders is. Hierdoor vallen sommige mensen heel snel af, en doen andere er wat langer over.

LEES OOK: Mag je kauwgom eten tijdens intermittent fasting?

Over het algemeen val je met intermittent fasting sneller af dan wanneer je een normaal dieet volgt. Dit komt doordat je met intermittent fasting alles mag eten. Het enige verschil is het tijdsbestek waarin je dit doet. Daardoor is intermittent fasting een stuk makkelijk vol te houden dan een dieet.

Zelf ben ik in het verleden met intermittent fasting in een korte periode van 2 maanden ongeveer 2 tot 3 kilo afgevallen. Dit deed ik om droog te trainen. Mijn vetpercentage is toen gedaald tot ongeveer 10%. Er zijn ook verhalen van mensen die door middel van intermittent fasting in 1 maand tijd zeker 5 kilo zijn afgevallen.


Val je niet af met intermittent fasting?

Lukt het niet om af te vallen met intermittent fasting? Dan doe je waarschijnlijk iets verkeerd. Dat kan natuurlijk gebeuren. Ga voor jezelf het onderstaande goed na.

Welke voedingsstoffen krijg je binnen?

Het is belangrijk dat je in de periode dat je eet, redelijk gezond eet. In principe kun je alles eten, maar je moet hierin niet te ver gaan. Stel dat je in de eet-periode dagelijks 4 koeken, een zak chips en een frietje met frikandel eet, dan val je natuurlijk niet af.

Ga daarom goed na welke voedingsstoffen je binnen krijgt. Zorg ervoor dat je minder suiker, ongezonde vetten en snelle koolhydraten binnen krijgt. Dit kun je makkelijk bijhouden in een app, zoals bijvoorbeeld MyFitnessPal.

intermittent fasting hoeveel kilo afvallen
Krijg je wel de juiste voedingsstoffen binnen?

Drink je veel calorie-houdende dranken?

Een veel voorkomend probleem voor mensen die het niet lukt om af te vallen zijn calorie-houdende dranken. Denk bijvoorbeeld aan cola, alcohol of vruchtensap. Hier zitten, zonder dat je het door hebt, ontzettend veel calorieën in.

Probeer daarom zo veel mogelijk water, thee of koffie te drinken. Als je graag eens water anders wilt, kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld Cola Zero of een andere suikervrije drank.

Hoelang ben je met intermittent fasting bezig?

Hoewel mensen met intermittent fasting vaak sneller afvallen dan bij ieder ander dieet, duurt het bij sommige mensen iets langer voordat het resultaat zichtbaar wordt. Je stoelgang moet namelijk in het begin nog even wennen aan het veranderde tijden waarbinnen je eet. Probeer daarom minimaal 2 maanden door te gaan met intermittent fasting voordat je naar het resultaat kijkt.


Gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Hieronder geven wij een klein overzicht over de belangrijkste voordelen van intermittent fasting.

Afvallen met intermittent fasting

Zoals al eerder vermeld is intermittent fasting vooral gebruikt doordat veel mensen er kilo’s mee afvallen. Dat is dan misschien ook wel de belangrijkste gezondheidsvoordeel dat deze methode met zich meebrengt.

Vermindert de kans op Diabetes Type 2

Door aan intermittent fasting te doen, verklein je de kans op Diabetes Type 2. Dit komt doordat je over het algemeen een stuk minder ongezonde voedingsstoffen binnen krijgt, die normaal de kans op Diabetes Type 2 vergroten.

Minder oxidatieve stress

Oxidatieve stress kan veroorzaakt worden door obesitas, roken en alcohol. Er is in dat gevoel een grotere hoeveelheid zuurstofverbindingen dan normaal aanwezig in de cellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat intermittent fasting er voor zorgt dat je minder oxidatieve stress ervaart.

Lagere kans op hart- en vaatziekten

Er zijn al verschillende onderzoeken geweest die hebben bewezen dat intermittent fasting de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit komt doordat intermittent fasting voor een gezonder cholesterol gehalte zorgt, en daarnaast ook nog eens ontstekingsremmend werkt.

Intermittent fasting

Intermittent fasting is een populaire methode om af te vallen. Eigenlijk houd het in dat je periodiek aan het vasten bent. Er is namelijk een bepaalde tijd waarin je mag eten, en een tijd waarin je niks mag eten. Op deze manier krijg je een stuk minder calorieën binnen, waardoor je uiteindelijk extra lichaamsvet zult verbranden. Het doel is dan ook om af te vallen.

LEES OOK: Alles dat je moet weten over Intermittent Fasting (als beginner)

De meeste mensen volgen het 16/8 schema. Dit houd in dat je 16 uur per dag aan het vasten bent, en de overige 8 uur mag eten. Meestal kiezen volgers van dit schema er voor om tussen 12.00 en 20.00 te eten. Dat betekent dat ze tussen 8 uur ’s avonds en 12 uur ’s middags (de volgende dag) niks eten. Je mag dan ook geen calorieën in de vorm van drinken binnen krijgen.

Hoeveel kilo afvallen intermittent fasting
Intermittent fasting is populair om kilo’s af te vallen.
Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

2 reacties

  1. Hallo, ik ben rayan en moet wat afvallen voor mijn sport ik heb geen zietes of over gewicht ik moet namelijk 5 kilo afvallen over een maand is dat mogelijk met vasten en dagelijkssporten?

  2. Hoi Rayan, 5 kilo in een maand afvallen is erg lastig, maar niet onmogelijk. Zorg er wel voor dat je het op de juiste manier aanpakt, en neem indien nodig contact op bij een voedingsdeskundige.

Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.