Intermittent fasting en fruit

Intermittent fasting wordt steeds populairder onder mensen die bezig zijn met afvallen. Het is namelijk een vrij makkelijke manier om redelijk snel vet te verliezen, zonder dat je ineens allerlei voedsel niet meer mag eten (zoals bij een dieet). Bij intermittent fasting heb je een stuk minder eetmomenten op een dag. Het is daarom ook erg belangrijk om tijdens intermittent fasting genoeg fruit te eten. Dit zorgt voor een goede weerstand, maar ook dat het vasten wat makkelijker wordt. In dit artikel leggen wij uit hoe dat zit en wat je zelf kan doen om genoeg fruit te eten tijdens intermittent fasting!


Waarom tijdens intermittent fasting genoeg fruit eten?

Intermittent fasting zorgt ervoor dat er minder voedingsstoffen over de dag gespreid binnen komen. Het lichaam zit tijdens de vasten periode ook zonder voedsel. Dit is voor veel mensen een hele uitdaging, wanneer ze dit niet gewend zijn.

Er zijn veel mensen die door intermittent fasting te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Tijdens de periode dat ze mogen eten, eten ze namelijk niet genoeg. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam zwakker wordt. Dit geld helemaal voor mensen die net zijn begonnen met intermittent fasting.

In fruit zitten naast veel vitamines, mineralen en voedingsvezels, ook een groot aantal bioactieve stoffen als lycopenen, flavonoïden en carotenoïden. Het is belangrijk om genoeg van deze stoffen binnen te krijgen, om te zorgen voor een gezond en sterk lichaam met een hoge weerstand.

Deze vitamines kun je het best binnen krijgen via fruit. In fruit zitten namelijk nog andere essentiële voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor ons lichaam.

Minder hongergevoel

In fruit zit over het algemeen veel water en voedingsvezels. Het is algemeen bekend dat voedingsvezels zorgen voor een vol gevoel. De voedingsvezels zetten namelijk uit in de maag. Door tijdens intermittent fasting genoeg fruit te eten, zul je minder last hebben van een hongergevoel wanneer je in de vasten periode zit.


Wat als je te weinig fruit eet tijdens intermittent fasting?

Te weinig fruit eten tijdens intermittent fasting kan ervoor zorgen dat je te weinig vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Dit zorgt vervolgens voor een lagere weerstand. Een lagere weerstand is niet per se gevaarlijk of slecht, maar kan ervoor zorgen dat je jezelf minder fit voelt. Het vergroot ook de kans op sneller ziek worden.

Daarnaast vergroot het eten van te weinig of geen fruit het risico op hart- en vaatziekten en beroerte. Het is ook nog eens bewezen dat de consumptie van fruit samen hangt met een lager risico op diabetes en longkanker


Intermittent fasting fruit
Eet 2 stuks fruit per dag wanneer je aan intermittent fasting doet.

Hoeveel fruit moet je eten tijdens intermittent fasting?

Het Voedingscentrum raad aan om minimaal 2 stukken fruit per dag te eten (200 gram). Zo krijg je genoeg vitamines en andere voedingsstoffen die in fruit zitten binnen.

Je kunt het fruit op verschillende manieren combineren, zodat je niet iedere dag hetzelfde eet. Denk aan een boterham met aardbeien of een schaaltje kwark met fruit.

Gedroogd fruit is niet geschikt. Tijdens het drogen gaan namelijk bijna alle vitamines verloren. Daarnaast zit er in gedroogd fruit vaak ook veel suiker.


Zijn vitamine supplementen geen oplossing?

Er zijn natuurlijk ook veel supplementen waar de essentiële vitamines in zitten die we dagelijks binnen zouden moeten krijgen. Veel mensen gebruiken deze supplementen om genoeg vitamines binnen te krijgen. Toch is het veel gezonder om vitamines door middel van fruit binnen te krijgen. In fruit zitten namelijk meer voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de werking van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan glucose. Dit mag dan wel een suiker-soort zijn, maar het is nog steeds van belang dat we ook deze suikers binnen krijgen.

Daarnaast zitten er ook vezels, calcium en ander mineralen in fruit die we niet binnen zouden krijgen door middel van standaard vitamine pillen en tabletten. Probeer daarom altijd om genoeg fruit te eten. Mocht je hier op een dag niet aan toegekomen zijn, dan zouden vitamine supplementen een goede oplossing zijn. Gebruik deze dus ter aanvulling op de vitamines die je normaal gesproken met fruit binnen krijgt.


Wat zit er in fruit?

Fruit bevat verschillende soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels. Ieder soort fruit bevat weer andere stoffen. Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten en verschillende fruitsoorten te eten.

Dit zijn de belangrijkste stoffen die in fruit te vinden zijn:

  • Vitamine C. Dit zorgt voor een gezonde weerstand. Zit vooral in: citrusfruit (sinaasappel, citroen, mandarijn), papaja, kiwi, aardbeiden en zwarte bessen.
  • Kalium. Het zorgt voor een normale bloeddruk. Zit vooral in: meloen, bananen, kiwi, krenten en rozijnen.
  • Koolhydraten. Ieder stuk fruit bevat koolhydraten. Meestal is dit in de vorm van suikers, wat in dit geval glucose heeft.
  • Voedingsvezels. Dit zorgt voor een vol gevoel en is belangrijk voor de darmen. Zit in ieder stuk fruit.
  • Bioactieve stoffen. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij de gezondheidseffecten van fruit.

Er zitten dus veel stoffen in fruit die belangrijk zijn voor de gezondheid. Door genoeg fruit (2 stuk per dag) te eten krijg je voldoende van deze stoffen binnen.


Intermittent fasting

Intermittent fasting is een bepaalde manier van leven met voeding. Het is geen dieet, maar een levensstijl. Dit komt doordat een dieet vooral gefocust is op het wel of niet mogen eten van bepaalde voeding. Bij intermittent fasting mag je alles eten. Alleen doe je dit binnen een bepaalde tijd. Iedere dag heb je een periode dat je bent vasten, en een periode dat je mag eten. Hiervoor bestaan verschillende schema’s. Het bekendste en meest gebruikte schema is het 16/8 schema, waarbij je 8 uur per dag mag eten, en 16 uur per dag moet vasten. Veel mensen kiezen ervoor om tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds te mogen eten, en buiten deze tijd te vasten.

Tijdens het vasten mag je geen calorieën binnen krijgen. Het is wel toegestaan om water, thee of koffie te drinken. Hier zitten immers geen calorieën in. Het doel van intermittent fasting is dat je er van gaat afvallen en bewuster bent over wat je eet. Daarnaast brengt het nog meer verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een verlaagd risico op diabetes type 2.

Foto van Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.