fbpx
fitness meester logo

Mijn ervaring met Intermittent Fasting

Intermittent fasting ervaring

Intermittent fasting wordt steeds populairder onder mensen die vet willen verliezen. Op internet staat het vol met blogs en artikelen die zweren bij de effectieve werking van intermittent fasting. Zelf doe ik al zo’n 3 tot 4 jaar aan intermittent fasting om zo weinig vet op mijn lichaam te hebben. Ondertussen heb ik intermittent fasting onder de knie en weet ik alle tips en tricks die je nodig hebt voor het beste resultaat. In dit artikel wil ik mijn ervaring met intermittent fasting delen en laten zien wat het resultaat is.


Waarom ik aan intermittent fasting begon

Ik begin ieder jaar in februari met intermittent fasting. Dit doe ik om mezelf op een effectieve manier te kunnen droog trainen voor de zomer. In het verleden heb ik al veel andere methodes geprobeerd om mezelf droog te trainen, maar het resultaat was nooit denderend. Wanneer ik lager ging in koolhydraten en hoger in eiwitten, merkte ik dat ik weinig progressie maakte omdat ik het moeilijk vond om in de avond, voordat ik ging slapen, niet te eten. Ik merkte dat ik ook niet bepaald bewust was over de voeding die ik binnen kreeg, omdat ik nog vaak snoepte en ongezonde dingen at.

Toen kwam ik op YouTube steeds meer video’s van intermittent fasting tegen, en ben ik mezelf hierover gaan inlezen. Dit heeft er uiteindelijk tot geleid dat ik de beslissing nam om hier zelf mee te beginnen. Ik wilde voordat ik begon wel genoeg weten over de strategieën, schema’s en de beste tips en tricks van intermittent fasting, zodat ik er volledig voor kon gaan.


Mijn ervaring met intermittent fasting

Ik volg altijd het 16/8 schema, waarbij ik alleen eet tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Eigenlijk heb ik in de ochtend nooit moeite om op gang te komen zonder ontbijt. In de eerste weken is dat even wennen, maar door een aantal glazen water te drinken nadat je wakker bent, is het hongergevoel snel weg. Verder drink ik in de ochtend altijd veel thee en een kopje koffie. Ik sta altijd vroeg op (rond 7 uur) en drink meestal pas na 10 uur koffie. Dit doe ik omdat ik weet dat caffeine ongezond is voor je hersenen nadat je wakker bent.

Vervolgens eet ik rond 12 uur mijn eerste maaltijd. Dit is vaak een redelijk kleine maaltijd, omdat ik nooit zo veel trek heb. Meestal is dit kwark met muesli, een broodje met ei of een salade. Door bij je eerste maaltijd veel vezels en eiwitten te eten, begin je gezond met eten.

Na de eerste maaltijd had ik niet zo snel trek in een volgende maaltijd. Daarom nam ik na ongeveer 2 uur nog een stuk fruit of een broodje. Ondertussen dronk ik eigenlijk altijd water of thee. In frisdranken zitten veel calorieën en daar was ik mezelf ook bewust van. Bij het avondeten at ik altijd zo veel als ik kon. Na het avondeten ga ik eigenlijk altijd sporten, en daar verbruik ik al mijn energie dat ook weer. Na mijn training nam ik altijd nog een bakje kwark of een eiwitshake om genoeg eiwitten voor spierbehoud binnen te krijgen.

Voordelen

De belangrijkste verandering die ik als eerst merkte was dat ik mezelf bewuster werd over de voeding die ik binnen krijg. Doordat je maar binnen een bepaalde tijd mag eten, wil je dat de voeding die je binnen krijgt, dan ook gezond is. Vroeger at ik op een dag veel tussendoortjes zoals een koekje of snoepje. Dat doe ik nu nog maar zelden. Wanneer ik trek heb, pak ik juist een stuk fruit, omdat ik genoeg vitamines binnen wil krijgen voordat het weer 8 uur ’s avonds is en ik niet meer mag eten.

Door met mezelf af te spreken dat ik vanaf 8 uur ’s avonds niet meer mag eten, is het ontzettend makkelijk om late-night snacks links te laten liggen. Je hoeft jezelf niet meer in bedwang te houden als je in de verleiding komt voor een ongezonde snack, omdat je gewoon niets meer eet na 8 uur. Het is heel makkelijk om jezelf hier aan te houden wanneer je duidelijke regels voor jezelf opstelt.

Tijdens het volgen van intermittent fasting heb ik veel geleerd. Ondertussen heb ik veel ervaring met intermittent fasting en ben ik bekend met alle technieken, strategieën en de beste tips en tricks. Alle kennis die ik heb over intermittent fasting, heb ik beschreven in een artikel op Fitness Meester. Klik op de link voor alle informatie over intermittent fasting.

Mijn resultaat

Intermittent fasting zorgt er voor dat ik een laag vetpercentage heb. Voordat ik met intermittent fasting begon, had ik een vetpercentage van 13% en vond ik het lastig om vet te verliezen. Toen ik 3 maanden met intermittent fasting bezig was, lag mijn vetpercentage op 10%. Ik was dus ontzettend veel vet verloren door middel van intermittent fasting. Normaal gesproken had ik altijd erg veel moeite met het verliezen van vet, terwijl ik het helemaal niet lastig vond om intermittent fasting vol te houden.

Mijne ervaring met intermittent fasting is ontzettend postief. Sinds intermittent fasting mijn lifestyle is, zit ik een stuk beter in mijn vel. Zoals ze zeggen ‘je bent wat je eet’, ervaar ik nu sinds ik aan intermittent fasting doe. Ik eet nu een stuk gezonder en kom geen vet meer aan, waardoor ik mezelf ook veel gezonder voel. Natuurlijk eet ik nog steeds wel eens wat ongezonds, en dat kan ook prima met intermittent fasting, maar ik voel mezelf hier nu een stuk fijner bij.


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een effectieve manier waarmee je vet kunt verliezen. Dit doe je door middel van vasten. Je mag iedere dag binnen een bepaalde tijd eten, en buiten deze tijd zorg je ervoor dat je geen calorieën binnen krijgt. Dit zorgt er voor dat je simpelweg minder eet en drinkt waardoor je uiteindelijk zal afvallen. Buiten de eetperiode mag je alleen water, thee en koffie drinken. Hier zitten geen calorieën in.

Er zijn veel verschillende schema’s die je kunt volgen wanneer je aan intermittent fasting wil doen. Ik volgde altijd het 16/8 schema, waarbij je maar 8 uur per dag mag eten, en 16 uur per dag doet vasten.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.