fbpx
fitness meester logo

Is Intermittent Fasting goed voor de darmen?

intermittent fasting darmen

Waarschijnlijk weet je al dat intermittent fasting veel voordelen met zich meebrengt. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat veel mensen al kilo’s zijn kwijtgeraakt met intermittent fasting. Maar veel mensen ervaren ook andere voordelen van intermittent fasting. Zou zo intermittent fasting darmen helpen wat bepaalde klachten als buikpijn, PDS, obstipatie, diarree en een opgeblazen buik zou verminderen.


Prikkelbare Darm Syndroom

Mensen die het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben, kunnen erg veel last van hun darmen hebben.Hierdoor ervaren ze problemen met de stoelgang, ontlasting en winderigheid. Ook hebben veel mensen last van buikpijn, buikkrampen en een opgezette buik. Dit komt doordat de functie van het maagdarmkanaal wordt verstoort. De darmen bij mensen met PDS maken namelijk te veel (of te weinig) bewegingen. Dit resulteert in spasmen en krampen. Bij het grootste deel van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig, wat de klachten kan versterken.

Er zijn veel mensen die hier last van hebben, gezien het de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland is (10 tot 20 procent van de Nederlanders heeft hier last van).

Helaas is er nog weinig bekend over PDS. Wel weten onderzoekers en artsen dat bepaalde voedingsmiddelen, infecties en stress de symptomen van PDS beïnvloeden. Verschillende mensen die last hebben van PDS, ervaren minder klachten wanneer ze intermittent fasting volgen.


Intermittent fasting beter voor de darmen?

Wanneer iemand aan intermittent fasting doet, is hij bezig met het verbeteren van het eetpatroon. Door intermittent fasting eet je namelijk op vaste tijdstippen, denk je beter na over de voedingsstoffen die je binnen krijgt en verminder je stress en de kans op infecties.

Vaste eetmomenten

Het belangrijkste van intermittent fasting is dat je eet op vaste momenten. Je volgt namelijk een schema dat bepaalt wanneer je mag eten, en wanneer je moet vasten. Hierdoor houd je jezelf aan vaste eetmomenten. Volgers van het 16/8-schema eten bijvoorbeeld vaak om 12 uur in de middag, rond 4 ’s middags en om 7 uur ’s avonds. Door deze vaste eetmomenten, weet je lichaam na verloop van tijd op welk moment het eten kan verwachten. En dat komt je darmen ten goede.

Daarbij ben je je ook nog eens veel bewuster over wat je eet. Dit resulteert er in dat volgers van intermittent fasting vaak veel gezondere voedingsstoffen eten dan niet-volgers van intermittent fasting. Dat zorgt voor een gezonder voedingspatroon wat de darmen weer ten goede komt.

Minder oxidatieve stress en een lagere kans op infecties

Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij meer dan een normale hoeveelheid zuurstofverbindingen in de cel aanwezig is. Het is bewezen dat oxidatieve stress de oorzaak is van meer dan 100 acute en chronische aandoeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat intermittent fasting zorgt voor een vermindering van oxidatieve stress. Je bent daarnaast ook niet meer de hele dag bezig met eten. Hierdoor heb je een stuk meer rust. Er is namelijk geen reden om jezelf druk te maken over het eten, omdat je met jezelf hebt afgesproken dat er vaste eetmomenten zijn. Je hoeft ook niet meer te twijfelen of je een zak chips uit de kast moet trekken wanneer je ’s avonds op de bank televisie kijkt. Wanneer je in je vasten-periode zit eet je namelijk niks. Er is dus ook niks om over te twijfelen.

intermittent fasting darmen

Door te vasten verminder je de afgifte van pro-inflammatoire cellen in de bloedcirculatie. Dit worden ook wel monocyten genoemd. Bij intermittent fasting ben je periodiek aan het vasten, waardoor deze cellen in slaapmodus gaan, en minder ontstekingsgevoelig zijn dan wanneer je constant zou eten. Hierdoor werkt intermittent fasting ook tegen chronische infecties.


Intermittent fasting werkt tegen een opgeblazen buik

Ook wanneer je geen last hebt van PDS, kun je wel eens last hebben van een opgeblazen buik. Meestal komt dat doordat je de verkeerde voedingsstoffen binnen krijgt, of doordat je juist te veel hebt gegeten. Je darmen zijn dan constant aan het werk om alles te kunnen verteren.

Bij intermittent fasting ben je niet de hele dag bezig met eten. Doordat je vaste eetmomenten hebt, heb je ook een bepaalde periode waar je niet bezig bent met eten. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering een pauze heeft. Hierdoor zul je al snel minder last hebben van een opgeblazen buik. Op de lange termijn zal het de samenstelling van je darmmicrobioom verbeteren.


Minder last van diarree, obstipaties en een knorrende maag door intermittent fasting

Intermittent fasting heeft niet alleen een nuttige werken op de darmen voor mensen met PDS. Ook wanneer je geen last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom, zorgt intermittent fasting voor een verbeterde functie van de darmen. Iedereen heeft namelijk wel eens last van zijn darmen. Daar hoef je niet per se PDS voor te hebben.

intermittent fasting darmen
Geen buikpijn door IF?

Denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, maar ook de redelijk onschuldige knorrende maag. Veel mensen denken dat een hongergevoel in de maag hier de schuldige is, maar echter zijn de darmen hier schuldig aan!

Intermittent fasting kan een gunstige invloed op je darmen hebben. Het vasten zorgt ervoor dat het verteringsproces versoepeld wordt, wat darmklachten zal verminderen. Dit komt door de bacteriën die in je darmen zitten en doordat intermittent fasting zorgt voor pauze in de constante spijsvertering.


Intermittent fasting

Vaak zien mensen intermittent fasting als een dieet, terwijl het eigenlijk een levensstijl is. Bij intermittent fasting ben je namelijk niet bezig met wat je eet, maar met wanneer je eet. Er zijn vaste eetmomenten, waardoor je ook een periode van vasten hebt. Veel mensen volgen bijvoorbeeld het 16/8-schema. Dit houd in dat ze mogen eten binnen een tijdsbestek van 8 uur per dag, en de overige 16 uur aan het vasten zijn. De meeste volgers van dit schema hanteren een eetperiode tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Buiten deze tijden, is het niet toegestaan om calorieën in welke vorm dan ook binnen te krijgen. Het is wel toegestaan om water, thee en koffie te drinken in de vasten-periode, maar alcohol is dan weer niet toegestaan. Hier zitten namelijk calorieën in.

Zoals je hebt gelezen kan intermittent fasting ook goed voor de darmen zijn. Vooral mensen met PDS kunnen veel hebben aan intermittent fasting. Mocht je twijfelen of intermittent fasting ook voor jou geschikt is, kun je dit altijd beter eerst overleggen met je huisarts.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.