fbpx
fitness meester logo

De gezondheidsvoordelen van ijzer – zo draagt ijzer bij aan een gezondere levensstijl

ijzer gezondheidsvoordelen

IJzer is een belangrijk mineraal dat een gunstig effect heeft op verschillende aspecten van de gezondheid. IJzer zorgt er namelijk voor dat je minder vermoeidheid hebt, het help je bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine en daarnaast zorgt het dat je lichaam zuurstof goed transporteert. Rode bloedcellen vervoeren namelijk de zuurstof door ons lichaam.

Maar welke gezondheidsvoordelen brengt ijzer met zich mee en hoe kun je jouw ijzeropname bevorderen? In dit artikel vertellen wij je hier graag meer over.

Wat is ijzer?

IJzer is een belangrijk element dat ervoor zorgt dat ons lichaam rode bloedcellen aanmaakt. Deze rode bloedcellen zorgen er weer voor dat zuurstof goed wordt vervoerd door ons lichaam, wat weer veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. IJzer wordt in de darmen opgenomen en komt daar in het bloed terecht. Het kan ook ergens anders worden opgeslagen zoals bijvoorbeeld in de lever, de milt en in het been merg. Er zijn 2 soorten ijzer:

Non-heemijzer: Het merendeel van het ijzer dat we binnenkrijgen is afkomstig uit non-heemijzer. Non-heemijzer komt zowel in dierlijke producten als in plantaardig voedsel voor.

Heemijzer: Heemijzer komt voor in dierlijke producten. Heemijzer zit in producten zoals vlees, kip en vis. Omdat ijzer door het lichaam beter uit deze producten wordt opgenomen dan uit plantaardig voedsel, hebben sommige mensen zoals vegetariërs en veganisten te maken met een ijzer tekort.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ijzer?

De gezondheidsvoordelen van ijzer zijn zeer variërend. Zo is ijzer is een belangrijke factor die ervoor zorgt dat je een sterk afweersysteem hebt. Een goed ijzergehalte draagt bij aan het zuurstoftransport in het lichaam. Het zuurstoftransport is van belang voor het lichaam om alle cellen van energie te kunnen voorzien.

De gezondheidsvoordelen van ijzer op een rijtje:

 • Energie
 • Regelt lichaamstemperatuur
 • Gezonde huid en haar
 • Weerstand
 • Concentratie
 • Uithoudingsvermogen

Naast bovenstaande gezondheidsvoordelen van ijzer zijn er nog een aantal andere punten om te noemen. Voldoende ijzer leidt namelijk ook tot een goede nachtrust. Een goede nachtrust zorgt er op zichzelf dan weer voor dat het de spiergroei stimuleert. Meer daarover lees je hier!

Een te laag ijzergehalte leidt sneller tot slaapproblemen. Daarnaast vermindert het blauwe plekken. Mensen die snel en vaak blauwe plekken krijgen hebben mogelijk een te laag ijzergehalte in het bloed.

Kortom, de gezondheidsvoordelen van ijzer zorgen voor een gezonde fysieke gesteldheid en versterkt het immuunsysteem.

IJzer gezondheidsvoordelen

Een ijzertekort, wat is dat?

Als je een ijzertekort hebt, ook wel bloedarmoede genoemd, merk je dat meestal niet gelijk. Wanneer je lichaam door de gehele ijzervoorraad heen is ontstaan er klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem en last van rusteloze benen.

Zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten lopen het grootste risico op een ijzertekort. Het ijzer wordt namelijk uit andere bronnen dan vlees of vis minder goed opgenomen. Daarnaast hebben zwangere vrouwen meer ijzer nodig dan gemiddeld. Een ijzertekort is niet goed voor de baby en kan mogelijk de ontwikkeling vertragen.

Voorbeelden van een te laag ijzergehalte:

 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Koude handen en voeten
 • Hartkloppingen
 • Concentratieproblemen
ijzertekort

Welke voeding bevat veel ijzer?

Zoals hierboven al te lezen was zijn er twee soorten ijzer. Heemijzer is afkomstig van dierlijke producten. Orgaanvlees en rood vlees bevatten erg veel ijzer. Daarnaast hebben producten als kipfilet, mosselen, lamskoteletjes en zoute haring allemaal een gezonde hoeveelheid ijzer. Wil je jouw ijzerinname verhogen en meer gezondheidsvoorden van ijzer krijgen? Neem dan meer dierlijke producten op in je voeding.

Daarnaast zit er in plantaardige voeding ook voldoende ijzer om de gezondheidsvoordelen van ijzer te ondervinden. Denk hierbij aan peulvruchten, noten, groenten, fruit, volkoren producten en pure chocolade.

Kortom, we hebben het nog even voor je op een rijtje gezet:

 • Graanproducten
 • Vlees, vis en ei
 • Aardappelen, groenen en peulvruchten
 • Overige producten zoals noten, pinda’s, basterd suiker enzovoorts.
Wat kun je het beste eten om een ijzertekort te voorkomen?

IJzeropname bevorderen

Vitamine C stimuleert de opname van ijzer uit voeding. Deze vitamine zit in groente, fruit en aardappelen. Vitamine C rijke producten zijn bijvoorbeeld aardbeien, kiwi’s, bessen, citrusfruit en koolsoorten.

Wij schreven al eerder een blog over allerlei vitamines, waaronder vitamine C.

In welk drinken zit veel ijzer?

Er zijn geen drinksoorten waar ijzer in zit. Welk kun je de ijzeropname verbeteren door het met vitamine C te combineren. Doe dit bijvoorbeeld met sinaasappelsap, ananassap of grapefruitsap. Het lichaam neemt het ijzer beter op wanneer je het combineert met vitamine C. Melk, koffie en thee zorgt juist voor een tegenovergestelde werking. Deze dranksoorten bemoeilijken de ijzeropname.

IJzer supplementen

IJzer supplementen

Wanneer mensen onvoldoende ijzer in hun lichaam hebben, ontstaat er bloedarmoede. Voor het behandelen van bloedarmoede zet een arts ijzersupplementen in. Let op! Het gebruik van ijzersupplementen neemt risico’s met zich mee. Heb je last van een ijzertekort en wil je gebruik maken van ijzer supplementen? Raadpleeg dan altijd eerst je arts.

IJzersupplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar zoals tabletten, capsules en vloeistoffen. Het is belangrijk om de juiste dosis in te nemen. Te veel ijzer kan namelijk lijden tot vervelende complicaties. In tegenstelling tot andere vitamines en voedingsstoffen kan een grote dosis ijzer niet worden uitgescheiden via de urine of ontlasting. Het hoopt zich op in het lichaamsweefsel, wat leidt tot misselijkheid, diarree, leverschade of uitdroging. Raadpleeg daarom eerst je arts en laat de arts de juiste dosering voor jou bepalen.

Kortom: hou je ijzerwaarde op peil

Conclusie: hou je ijzerwaarde op peil. Zorg dat je ijzergehalte niet te laag is maar zeker ook niet te hoog. Het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed zorgt immers voor de aanmaak van rode bloedcellen en draagt bij aan het zuurstoftransport in het lichaam. Een goed zuurstoftransport zorgt weer voor een goed immuunsysteem en voldoende energie.

Te veel ijzer in het lichaam? Dit is absoluut niet goed. Het kan schadelijk zijn voor de lever en kan maag- en darmproblemen opleveren. Hou je aan de dagelijkse hoeveelheid wanneer je ijzersupplementen gebruikt. Een gezonde ijzerwaarde levert tenslotte veel gezondheidsvoordelen voor je op!

Nick Kiburg
Nick Kiburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.