fitness meester logo

Wat is hydrotherapie en wat zijn de voordelen ervan?

Het gebruik van water om je lichaam te helpen genezen is een methode dat al heel wat jaren gebruikt wordt. We kennen allemaal de voordelen van een lang rustgevend bad na een zware dag en/of een heftige training, maar velen van ons zullen nog weinig verstand hebben al het gaat om de kracht van hydrotherapie en de genezing die het ons biedt. Wij zochten het uit en vertellen je alles over onze bevindingen in deze blog!

Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie omvat elke therapie op waterbasis die wordt gebruikt om pijntjes en kwalen te verminderen en je fysieke toestand te verbeteren, kortom is het dus een verzamelnaam van verschillende therapieën. 

Er zijn veel verschillende soorten hydrotherapie beschikbaar, waarbij sommige van deze therapieën gebruik maken van koud water, om zo stimulatie en verkwikking te geven. Andere therapieën gebruiken dan weer warm water om het lichaam te kalmeren en problemen te verzachten. 

Uiteindelijk heeft elke vorm van hydrotherapie een aantal voordelen die verreweg het belangrijkste zijn:

 1. Het verminderen van ontstekingen
 2. Het genezen van verwondingen
 3. Het verbeteren van de manier waarop je lichaam hersteld

Om de verschillende vormen van hydrotherapie wat duidelijker te maken, hebben wij een aantal therapieën getest. Dit zijn onze top 2 hydrotherapieën!

Hot Tub Hydrotherapie

Als je thuis wilt genieten van de voordelen van hydrotherapie, dan is een hot tub wellicht de beste keuze. Hot tubs gebruiken warm water en lucht om een ​​bruisende en uitnodigende plek te creëren om te ontspannen en tot rust te komen. Deze combinatie helpt je niet alleen om te relaxen, maar bevordert ook een gezonde kijk en ondersteuning bij spier- of reumatische aandoeningen. 

Volgens een onderzoek van WhatSpa? , gaat een hot tub hydrotherapie samen met bewezen gezondheidsvoordelen, waaronder een betere slaap, een natuurlijke verlichting van pijn, stress en ziekte. Na een maand gebruik gemaakt te hebben van een hot tub hydrotherapie hebben we heel wat voordelen ervaren.

Voordelen van Hot Tub Hydrotherapie

Hot tub hydrotherapie

Het mooie van hydrotherapie in een hot tub is dat het veel meer dan één enkel voordeel biedt. 

 • ‘’Ontstressen’’

Als je een stressvolle baan hebt, lastige studie volgt of merkt dat je een stressvolle tijd doormaakt in het leven, dan kan hydrotherapie op basis van een hot tub je de ruimte en tijd geven die je nodig heeft om je zorgen te verwerken en te ontspannen. ‘’Ontstressen’’ is een essentieel onderdeel van het leven. Als je van jezelf weet dat je zorgen en stress moeilijk loslaat, dan is hydrotherapie een geweldige manier om in je schema op te nemen.

Wat ik zelf gemerkt heb is dat een goede training helpt om spanning en stress te vergeten, maar niet te verwerken. Hot tub hydrotherapie daarentegen verwerkt de spanning en/of stress.

Tot slot merk je dat het de slaap bevorderd wanneer je geen tot weinig stress ervaart. In combinatie met een goed training heb ik de afgelopen maand opmerkelijk goed geslapen!

 • Vermindering van spierspanning

Je spieren werken elke dag hard om je op de been te houden, al helemaal voor ons als actieve sporters. Je lichaam de tijd geven die het nodig heeft om tot rust te komen, kan ook een positieve invloed hebben op de spierspanning. 

Water geeft een gevoel van gewichtloosheid en ondersteunt je lichaam als je pijn hebt. Onderzoek bewijst ook dat het gevoel van gewichtloosheid helpt om endorfines vrij te maken die zullen werken om de pijn die je voelt te verminderen.

Tot slot helpt het ook kramp tijdens het sporten tegen te gaan.

 • Spierherstel

Een warme hottub voelt niet alleen heerlijk aan om in te drijven, maar helpt ook om je gehele lichaamstemperatuur te verhogen, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar. Deze temperatuurstijging zal zowel je bloedsomloop als je bloedstroom verbeteren, wat op zijn beurt weer zal helpen om spieherstel te stimuleren. Ideaal dus na een intense krachttraining.

Wanneer je hydrotherapie combineert met een rustdag zal je merken dat je spieren nog beter herstellen!

 • Verhoogt het immuunsysteem

Je immuunsysteem werkt hard om alle stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam en dus ook je spier te verwijderen en dus om jou gezond te houden. Door in een bubbelbad te springen, help je jouw witte bloedcellen om gestimuleerd te worden en deze immuun materialen door je lichaam te vervoeren. Uiteindelijk resulteert dit in een beter immuunsysteem en dus een betere respons op ziekte.

Al helemaal tijdens de corona pandemie merken we dat ons immuunsysteem belangrijker is dan ooit tevoren.

 • Stimuleert ontgiften

De voordelen van ontgiften zijn wetenschappelijk bewezen en niets voelt beter dan alle opgebouwde stoffen en onzuiverheden van de dag uit te zweten. De warmte van het water stimuleert je zweetklieren, waardoor je lichaam alle narigheid direct via je huid wegspoelt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je jezelf beter voelt, maar het zal je ook helpen om er gezonder en aantrekkelijker uit te zien.

Hot tub Hydrotherapie is een geweldige manier om weer in balans te komen, te ontgiften en stress te verminderen. Investeren in een Hot tub die al deze voordelen ondersteund, betekent dat je er meteen in kunt springen wanneer dat nodig is!  Wel is een hot tub natuurlijk een flinke investering en is het niet altijd mogelijk om er eentje aan te schaffen

Kneipp hydrotherapie

Kneipp hydrotherapie

Kneipp hydrotherapie omvat een vorm van hydrotherapie waarbij we warm water met koud water afwisselen, om vervolgens ons lichaam weer te verwarmen. Eén voordeel ten opzichte van de hot tub hydrotherapie: het is een stuk goedkoper en makkelijker. Je kan namelijk gewoon je douche of bad gebruiken!

Water werkt voornamelijk als temperatuurprikkel. Warmte en kou hebben hierbij totaal verschillende werkingen.

Werking van warm water:

 • De bloedvaten verwijden zich, de huid wordt beter doorbloed
 • Het hart gaat sneller kloppen
 • De spierspanning wordt minder
 • De bronchiën verwijden zich
 • De aanmaak van zweet en andere afscheidingen wordt gestimuleerd

Warmte werkt ontspannend en ontkrampend. Dat betekent: gebruik van warm water is vooral goed als het lichaam koud is en je je spieren wilt ontspannen.

Werking van koud water:

 • Vaten van de huid trekken samen
 • De spieren worden versterkt doorbloed
 • De spierspanning wordt verhoogd
 • Binnen in het lichaam wordt de stofwisseling versneld
 • In de koude gebieden wordt de stofwisseling gereduceerd

Het lichaam reageert (als het een goed reactievermogen heeft) op de afkoeling met een actieve opwarming, waardoor de behandelde gebieden weer warm en goed doorbloed worden.

Met andere woorden: een koude prikkel verfrist, activeert, versterkt, maakt wakker en laat het lichaam zelf actief worden om het afgekoelde gebied zelf weer te verwarmen. Het activeert de bloedcirculatie en de lymfecirculatie.

Tips bij de Kneipp hydrotherapie

 • De “Kneippsche espresso tegen vermoeidheid”

Als je moe en helemaal op bent kun je koel of koud water over de binnenkant van je onderarmen laten stromen. Je zal direct merken dat de vermoeidheid weg trekt, ideaal voor als je ‘’te moe’’ bent voor een training.

 • koel je voorhoofd bij hoofdpijn

Als je hoofdpijn hebt kun je een washandje in koud water onderdompelen, goed uitwringen, op je voorhoofd leggen en uitrusten. Door je ogen vervolgens dicht te doen, merk je dat de hoofpijn wat wegtrekt.

Voetenbad hydrotherapie
 • Warm voetenbad

Bij onderkoeling, om verkoudheid te voorkomen of als je wat uitgeput bent werkt een warm voetenband magisch! Het water moet op lichaamstemperatuur zijn. De duur van het voetenbadje is ongeveer 10 – 15 minuten.

Tip: met een lepel zeezout, natron of een beetje azijn in het water bevorder je de ontzuring van je organisme en ondersteun je het lichaam om beter te kunnen functioneren.

 • Wissel van warmte en kou

Als je wakker en energiek wilt worden: begin de dag met een warme douche en sluit af met een korte douche van koud water. De waterstraal moet hierbij geleidelijk van de periferie (dus vanuit de voeten en handen) in de richting van je hart worden geleid.

Vervolgens zal je merken dat je lichaam zichzelf opnieuw begint met opwarmen. Het dus is helemaal niet nodig om zo koud mogelijk te douchen, als het je lichaam maar afkoelt en stimuleert om weer wat op te warmen.

Wist je al dat koud douche zelfs helpt bij het afvallen? Lees er alles over in onze blog!

Picture of Nick Kiburg
Nick Kiburg
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.