fitness meester logo

De huid

huid van een vrouw

Wist jij dat de huid het grootste orgaan van de mens is? Veel mensen weten niet eens dat de huid überhaupt een orgaan is. Het is zelfs een van de belangrijkste organen, want het beschermt ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Ons immuunsysteem is dus erg afhankelijk van de huid.

Welke functie heeft de menselijke huid?

De huid zit om ons lichaam heen, en zorgt ervoor dat onze inwendige organen worden beschermd tegen indringers van buitenaf. Wanneer we geen huid zouden hebben, kunnen virussen en bacteriën ons lichaam erg makkelijk binnenkomen. Dat is ook precies de reden dat het belangrijk is dat wonden snel genezen. Gebeurd dit niet, en gaan ze ontsteken, dan is de kans groter dat we een ziekte kunnen krijgen.

Ook zorgt de huid voor de isolering en dient het als beschermingslaag. Als het koud is, helpt onze huid de warmte vast te houden. Idem dito in de zomer, want door te zweten koelt de huid ons lichaam af. In onze huid zitten namelijk ontzettend veel zweetklieren. Daarnaast zitten er ook talgklieren, haren en nagels in onze huid verwerkt.

Verschillende huidlagen

Onze huid bestaat uit drie lagen:

  • De opperhuid. Dit is de bovenste laag, en bestaat vooral uit hoorncellen. Deze cellen vernieuwen zichzelf continu, en oude huidcellen worden dus ook verwijderd. Dit gebeurt doordat de nieuwe cellen de oude cellen naar boven duwen, waarna ze vanzelf van de huid afvallen. Ook zorgt deze laag ervoor dat ons lichaam beschermd is tegen indringers.
  • De lederhuid. Deze laag ligt onder de opperhuid, en hier bevinden zich verschillende cellen en weefsels in. Denk bijvoorbeeld aan zenuwen, bloedvaten en lymfeklieren. De elasticiteit van de huid wordt door de lederhuid bepaalt, en het vernieuwt zich niet zo snel als de opperhuid doet.
  • Het onderhuids bindweefsel. De onderste laag van onze huid heet de onderhuids bindweefsel. Hier zitten verschillende vaten, klieren en vetten in, zoals de talg- en zweetklieren, haarzakje en bloedvaten. Deze leeg zorgt ook voor de scheiding tussen de opper- en lederhuid en de spieren.

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.