fbpx
fitness meester logo

Hoe vaak sporten voor een strak lichaam?

hoe vaak sporten voor een strak lichaam

Hoe vaak moet je sporten voor een strak lichaam? Dat is iets dat velen zich afvragen. Wie wil er nou niet met een strak lichaam over het strand lopen wanneer het zomer is. Maar een strak lichaam krijg je niet vanzelf. Je zult er hard voor moeten werken door te sporten.

Wij weten hoe vaak je moet sporten om een strak lichaam te krijgen. En we geven je ook nog meer tips die je zullen helpen om je doel te behalen! Zo hopen we dat jij kunt genieten van een strak lichaam.


Hoe vaak moet je sporten voor een strak lichaam?

afvallen sporten

Hoe vaak je moet sporten om af te vallen verschilt natuurlijk per situatie. Misschien hoef jij maar 2 keer per week sporten om vet te verliezen en moet een ander 5 keer per week sporten voor hetzelfde resultaat. Succes is dan ook erg relatief.

Je kunt er vanuit gaan dat je ongeveer 3 tot 4 keer per week moet sporten om af te vallen. Zorg er wel voor dat je dit opbouwt. Ben je niet gewend om zo veel te sporten? Begin de eerste 2 weken dan met 1 keer per week sporten. De volgende 2 weken sport je 2 keer per week, etc.

Waarom kun je dat dan het beste opbouwen? Wanneer je niet gewend bent om zo veel te sporten zul je na een tijdje motivatie verliezen. In het begin lijkt het alsof niks of niemand jou kan tegenhouden. Toch zul je merken dat het zwaarder is dan verwacht. En dat kan ervoor zorgen dat je besluit om er mee te stoppen.

Wanneer je het rustig opbouwt, kan je lichaam wennen aan je nieuwe gewoontes, en wordt het een stuk makkelijker om het vol te houden. Ook zal de motivatie dan veel langer blijven hangen.

Minder eten

Wanneer je een strak lichaam wil, zul je niet alleen moeten sporten. Ook moet je letten op wat je eet en drinkt. Dit is misschien wel belangrijker dan hoe vaak je moet sporten.

Het is dus belangrijk om te kijken hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel vet jij wilt verliezen. Een man moet dagelijks gemiddeld 2.000 calorieën (kcal) binnenkrijgen. Voor een vrouw ligt dit gemiddelde op 2.500 calorieën per dag. Echter, wanneer je wilt afvallen moet je ongeveer 200 calorieën onder dit gemiddelde zitten.


Hoe lang sporten per dag?

Maar hoe lang moet je dan sporten per dag? Als je gaat sporten moet het natuurlijk niet voor niks zijn geweest. Daarom is het verstandig om wel te weten hoe lang je moet sporten, om zo het best haalbare resultaat eruit te halen.

Natuurlijk hoef je niet iedere dag te sporten. Het is op die manier helemaal niet vol te houden. In de eerste weken zal het nog lukken, maar al snel zul je motivatie verliezen. Op de dagen dat je gaat sporten raden we daarom aan om zeker één uur te sporten.

Zo blijf je lang genoeg sporten om resultaat te kunnen behalen. Het lichaam is dan lekker op gang gekomen waardoor ook je metabolisme op volle snelheid is.


Strakker lichaam zonder te sporten. Kan dat?

Het is zeker weten mogelijk om een strakker lichaam te krijgen zonder te sporten. Zoals we al hadden gezegd, is voeding misschien wel het aller belangrijkste als het aankomt op afvallen. Wanneer je niet wil sporten, zul je dus veel strenger op je voeding moeten gaan letten.

Dat betekent dat je beter geen suikers en vetten meer kunt eten. Ook koolhydraten kunnen dikmakers zijn wanneer je weinig beweegt. Stap daarom over op eiwitten, vezels (groente en fruit), gezonde vetten en langzame koolhydraten. Dit zijn voedingsstoffen die erg nuttig en gezond zijn voor ons lichaam.

Let er ook op dat je gezond drinkt. Veel mensen hebben niet in de gaten hoe ongezond frisdranken of fruitdranken zijn. Daarnaast vullen deze dranken niet. Je krijgt dus veel calorieën en blijft nog steeds met een lege maag zitten. Niet bepaald efficiënt dus. Water, thee of koffie is een veel betere keuze.


Wat je nog meer kunt doen voor een strak lichaam

Je weet nu dus hoe vaak je moet sporten voor een strak lichaam. Ook weet je dat je gezonder moet eten en drinken om zo vet te verliezen. Maar er zijn nog een aantal andere tips die je kunnen helpen een strak lichaam te krijgen.

Begin met intermittent fasting

Intermittent fasting is ontzettend populair onder mensen die willen afvallen. Bij intermittent fasting eet je binnen een bepaalde periode per dag. De overige tijd ben je aan het vasten. Veel mensen volgen het 16/8 schema. Hierbij mag je 8 uur per dag eten, en ben je 16 uur aan het vasten. De meeste mensen eten dan tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds.

Hierdoor sla je dus het ontbijt over en doe je niet meer aan de avondsnacks. Dat scheelt een hoop calorieën. Twijfel je of het ook wat voor jou is? Lees dan hier alle informatie over intermittent fasting.

Drink veel water in de ochtend

Het is je misschien al duidelijk dat je iedere dag ongeveer 2 liter water moet drinken. Wanneer je wil afvallen, kun je hier het beste al zo vroeg mogelijk mee beginnen. Door namelijk nadat je wakker bent geworden meteen een halve liter water te drinken, komt je lichaam op gang. De stofwisseling wordt in gang gezet en alle afvalstoffen worden afgevoerd. Dat is sowieso al erg gezond voor het lichaam

Maar ook zorgt het ervoor dat de maag al gevuld is. Je zult dus minder last van een hongergevoel in de ochtend hebben. En dat zorgt er voor dat je over de rest van de dag ook een stuk minder zult eten. Dubbele winst dus!

HIIT workout

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Bij een HIIT-workout verbrand je in een korte periode zo veel mogelijk calorieën. Dit doe je door zware trainingen kort met elkaar af te wisselen. Zo kun je in een half uurtje makkelijk 500 calorieën verbranden.

Deze trainingen zijn zwaar, maar werken ontzettend goed. Door iedere dag een HIIT-workout te doen, kun je binnen enkele maanden al genieten van een strak lichaam. Daarom kan de HIIT-workout zeker niet ontbreken in ons lijstje!

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.