fbpx
fitness meester logo

Hoe snel zie je resultaat bij fitness? Uitleg en tips!

fitness hoe snel resultaat

Fitness is erg goed voor je gezondheid. Je krijgt een beter uithoudingsvermogen, sterkere spieren en je zit beter in je vel. Maar hoe snel zie je resultaat bij fitness? En hoe kun je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld sneller spieren opbouwt of sneller afvalt? Wij helpen je graag op weg met tips en uitleg. Zo is het bijvoorbeeld niet alleen belangrijk om een duidelijk trainingsschema te hebben, maar om ook goed op je voeding te letten. Bovendien hoef je je niet meteen druk te maken als je niet afvalt of meer spieren opbouwt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.


Fitness je, maar zie je geen resultaat?

Ben je vol goede moed begonnen met fitness, maar vind je dat het resultaat tegenvalt? Maak je geen zorgen. Je kunt namelijk niet verwachten dat je binnen één week al flink bent afgevallen of meer spieren hebt opgebouwd. Dit kost nu eenmaal tijd.

Na acht trainingen kun je bijvoorbeeld meer spiermassa ontwikkelen, maar als je echt resultaat wilt zien moet, je je trainingsschema voor een langere periode volgen.

Geef het dus niet meteen op als je geen resultaat ziet. Fitness is namelijk niet alleen goed voor de opbouw van spieren, maar zorgt er ook voor dat je beter in je vel zit.


Het opbouwen van spieren

Door fitness zorg je ervoor dat je sterkere en grotere spieren krijgt. Je spieren zetten door training makkelijker energie om en hebben een betere bloeddoorstroming. Daarnaast zorgt fitness ervoor dat je spieren blijven groeien.

Dit werkt als volgt. Als je je spieren flink aan het werk zet, ontstaat er schade aan de eiwitten in je spier. Dit voel je als spierpijn. In de rustperiode zorgt je lichaam ervoor dat deze eiwitten vervangen worden.

Om te voorkomen dat er de volgende keer bij het sporten weer schade ontstaat, maakt je spier extra eiwitten aan. Hierdoor groeit je spier. Als je regelmatig aan fitness doet, zullen je spieren dus blijven groeien.

hoe snel zie je resultaat fitness
Het kan even duren voordat je resultaat ziet bij Fitness

Hoe snel bouw je spieren op?

Wat kan krachttraining opleveren? Dit hangt van meerdere factoren af. Ben je net begonnen met fitness, dan is het maximaal haalbare om twee kilo aan spieren per maand te ontwikkelen. Maar dit kan dus ook minder zijn, afhankelijk van je trainingsschema en voeding. En hoe meer spieren je hebt, hoe minder er per maand bijkomt.

In een jaar zal het maximum aan extra spieren 10 kilo zijn. Schrik dus niet als je in eerste instantie niet veel bent aangekomen. Je moet geduld hebben om spieren op te bouwen, maar je zult sowieso erg blij zijn met het uiteindelijke resultaat.


De juiste voeding

Als je zelfs bent afgevallen, wil dit niet zeggen dat je geen spieren hebt opgebouwd. Fitness kost namelijk veel energie. Als je te weinig eet, verbrandt je bijvoorbeeld meer vet dan je aan spieren kweekt. Hierdoor zul je minder wegen.

Als je liever niet af wilt vallen, is het dus belangrijk dat je extra gaat eten. Hierdoor heb je genoeg energie om te sporten en om spieren op te bouwen.

Voor de opbouw van spieren zijn vooral eiwitten erg belangrijk. Eet dus vooral meer yoghurt, magere kwark, kip of noten. Hiermee zorg je ervoor dat je spieren genoeg voedingsstoffen hebben om te groeien.


Spieropbouw versneller

Hoe kun je het opbouwen van spieren versnellen? Naast voeding en regelmatig sporten kun je ook op andere dingen letten. Zo is het belangrijk dat je het sporten lang volhoudt en is het geen goed idee om tussendoor een pauze van een maand of langer in te lassen.

Als je blijft trainen, blijven je spieren groeien. Daarnaast moet je elke keer zwaarder trainen om ervoor te zorgen dat je spieren uitgedaagd worden.

Het heeft dus geen zin om iedere keer dezelfde training te doen. Vergeet daarnaast niet om genoeg te rusten. Dit geeft je lichaam en spieren de tijd om te herstellen en te groeien.


Hoe vaak moet je sporten voor een strak lichaam?

Fitness is niet alleen geschikt om spieren op te bouwen, maar ook om af te vallen. Doordat je traint, verband je namelijk calorieën. Als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. Het is dus erg belangrijk dat je regelmatig sport, maar ook op je voeding let.

Zorg er dus voor dat je niet meer gaat eten doordat je sport. Hoe vaak je moet sporten om een strak lichaam te krijgen, hangt van veel af. Hoe intensief je sport, hoeveel je weegt en hoeveel je eet zijn allemaal van invloed op de tijd die nodig is om op je streefgewicht te komen.


Vet verliezen

Fitness is ideaal om vet te verliezen. Om een kilo vet kwijt te raken, moet je 7000 calorieën verbranden. Dit kun je doen door minder te eten en meer te sporten. Stel, je hebt per dag een tekort van 500 calorieën, dan duurt het twee weken om een kilo vet kwijt te raken.

Je kunt dit tekort creëren door meer calorieën te verbranden dan je eet. Als je dus sneller wilt afvallen, kun je meer gaan sporten of minder gaan eten. Zorg er echter wel voor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is onder meer belangrijk voor de opbouw van spieren.


Eerst aankomen, dan afvallen

Ben je net begonnen met fitness om af te vallen, maar kom je juist aan? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Als je aan fitness doet, bouw je namelijk spieren op, die voor een gewichtstoename kunnen zorgen.

Het feit dat je meer weegt, wil niet zeggen dat je geen vet hebt verloren. Je hebt in dit geval meer gewicht aan spieren opgebouwd, dan je aan vet hebt verloren.

Houd dus vooral vol! Bedenk daarnaast dat meer spieren ook zorgen voor een hogere verbranding. Het kost namelijk energie om spieren te herstellen. In periodes dat je niet sport, verbrandt je dus ook calorieën.


Andere voordelen van fitness

Als je niet meteen tevreden bent met het resultaat van fitness, bedenk dan dat er nog meer redenen zijn om te sporten. Zo kun je in het dagelijks leven merken dat je meer kracht hebt.

Ook zorgt regelmatig sporten voor meer energie en een betere coördinatie van je spieren. Daarbij kan sporten helpen als je niet zo goed slaapt. Als je aan fitness doet, ben je ’s avonds namelijk vermoeider. Dit kan helpen om beter in slaap te vallen en rustiger te slapen.

Kortom, fitness is er goed voor je gezondheid en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit.


Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.