fitness meester logo

Heb jij strepen op je nagels? Dan kan dit duiden op onderliggende gezondheidsproblemen

Na het doorstaan van aandoeningen met hoge koorts, zoals longontsteking of roodvonk, kunnen witte horizontale lijnen op de nagels ontstaan als teken dat het lichaam zijn energie focuste op herstel in plaats van nagelgroei. Deze lijnen behoeven geen behandeling; ze verdwijnen vanzelf wanneer het individu volledig herstelt is. De nagels, die gemiddeld een millimeter per week groeien, kunnen zo als tijdslijn dienen voor wanneer het lichaam onder hoge stress stond.

Diabetes Indicaties

Bij voorkomen van diabetes binnen de familie, samen met aanvullende symptomen, kunnen de horizontale lijnen wijzen op onbehandelde diabetes. In dergelijke gevallen is medisch advies essentieel voor verdere tests en diagnose. Type 2 diabetes kan vaak natuurlijk behandeld worden met hulpmiddelen zoals stevia of kaneel.

Psoriasis en Nagelsymptomen

Psoriasis, een inflammatoire huidaandoening, kan ook de nagels aantasten, resulterend in horizontale strepen. De aandoening kan ongemak zoals pijn en jeuk veroorzaken. Hoewel er geen genezing is, kan een voedingsdieet rijk aan verse en natuurlijke producten de symptomen milderen, met een verminderde inname van geraffineerde suikers en schadelijke vetten.

Bloedcirculatieproblemen

Slechte bloedcirculatie, mogelijk gepaard met symptomen zoals spataderen of zwaarte in de benen, kan ook tot uiting komen via strepen op de nagels. Het bevorderen van de bloedsomloop door actieve levensstijl en een voedingsrijk dieet, inclusief roodkleurige voedingsmiddelen zoals tomaten en cayennepeper, kan helpen. Alternatieve behandelingen zoals hydrotherapie en aromatherapie met etherische oliën worden ook aangeraden.

Zinkdeficiëntie

Een gebrek aan zink, essentieel voor talrijke lichaamsfuncties en sterke nagels, kan zich manifesteren als horizontale strepen. Deze strepen dienen als een herinnering om de zinkinname te verhogen, hetzij via supplementen of voedingsbronnen zoals cacao en pompoenzaden.

Verschillen in Nagelstrepen: Verticale Lijnen

Het Verouderingsproces

Verticale strepen zijn vaak een natuurlijk gevolg van ouder worden, maar de impact hiervan kan verminderd worden door een dieet rijk aan antioxidanten om de schade door vrije radicalen tegen te gaan.

Vitamine B Tekort

Strepen kunnen ook duiden op een tekort aan vitamine B, bekend als pernicieuze anemie, vaak veroorzaakt door een slechte opname of een strikt vegetarisch dieet. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 zoals eieren en zuivel zijn aanbevolen.

Magnesiumdeficiëntie

Een tekort aan magnesium kan eveneens leiden tot nagelstrepen. Het innemen van magnesiumsupplementen wordt geadviseerd, gezien de afnemende hoeveelheid van dit mineraal in onze dagelijkse voeding.

Heb jij last van dergelijke strepen op de nagels. Dan word aangeraden om even langs de huisarts te gaan.

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.